POGLED PREKO GRANICE

BEOGRADSKI TISAK SE RASPISAO O ZATOPLJENJU ODNOSA HRVATSKE I RUSIJE 'Vidjeli su da bojkot ne vodi nigdje i odmah su krenuli s poslovima'

 
 Profimedia, Sputnik

BEOGRAD - Hrvatska se sve više okreće Rusiji, piše u utorak beogradski tisak potkrijepivši tu ocjenu navodima o jačanju ekonomskih, ali i političkih veza između Zagreba i Moskve koji su započeli poslije nedavnog posjeta predsjednice Kolinde Grabar Kitarović toj zemlji.

Pod naslovom "Hrvatski zaokret prema Rusiji" Večernje novosti pišu kako je "poslije dugo vremena, dogovoren prvi veliki posao remonta hrvatskih helikoptera, a ruski Gazprom zainteresiran je da postane vlasnik Ine", te procjenjuju da će ruska Sberbanka imati značajnu zlogu u raspletu slučaja Agrokor.

"Iako i dalje traju igre s 'Agrokorom', čija sadašnja uprava odbacuje dugovanje Sberbanci, sigurno je da će ova ruska banka morati biti uključena u ozdravljenje najveće hrvatske kompanije, čime se otvara mogućnost za nove velike poslove s Rusijom", ocjenjuje beogradski list.

U tekstu svog dopisnika iz Zagreba, Večernje novosti navode kako je "hrvatsko okretanje Rusiji došlo poslije dugih godina hladnih odnosa između dviju zemalja" te da u tom razdoblju Hrvatska čak nije htjela kupiti ruske MIG-ove "iako je ruska ponuda bila veoma povoljna".

"Otopljavanje odnosa uslijedilo je po odlasku hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović u Rusiju i razgovora s Vladimirom Putinom, a ubrzo poslije toga je objavljena ruska želja da otkupi dionice mađarskog MOL-a i preuzmu upravljanje Inom. Rusi su odmah najavili da bi zadržali i rafineriju u Sisku, koju Mađari žele zatvoriti zbog nerentabilnosti, te i da hoće modernizirati rafineriju u Rijeci", piše beogradski list.

Za odluku da se remont helikoptera "Mi-171 SH" iz sastava Hrvatskog ratnog zrakopolovstva obavi u Rusiji Večernje novosti ocjenjuju kako je "i politički motivirana" jer je "hrvatsko vodstvo uvidjelo da bojkot Rusije ne vodi nikud i da najveću štetu ima hrvatsko gospodarstvo, a kako je došlo do poboljšanja odnosa s Moskvom, krenuli su i poslovi".

Remont helikoptera bi Hrvatsku stajao tridesetak milijuna dolara, a prema ocjeni Večernjih novosti, "to će biti početak bliže vojne suradnje dviju zemalja".

Nakon što su Mađari najavili kako u slučaju Ine nemaju ništa protiv toga da prodaju dionice Rusima, energetski stručnjaci tvrde da "ulazak Rusa na hrvatsko tržište može donijeti samo korist, nikako štetu", ocjenjuju beogradske Večernje novosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 04:35