NAPETA SITUACIJA

Bernardić držao govor o krizi u stranci, dio ljudi otišao, drugi ga htjeli prekinuti, javio se i Grbin

Bernardić je, kako nam kažu sudionici sastanka, bio jedini govornik koji nije dobio pljesak
Peđa Grbin (lijevo), Ivana Marković i Davor Bernardić (desno), arhivska fotografija
 Darko Tomaš/Cropix, Dragan Matić/Cropix

Bivši predsjednik SDP-a Davor Bernardić jedini je SDP-ovac od njih stotinjak okupljenih u Tuheljskim toplicama na savjetovanju SDP-a pod nazivom „Lokalna i regionalna samouprava - socijaldemokratska perspektiva“ koji je s teme skrenuo na pitanje izbačenih SDP-ovaca.

Bernardić se, prepričavaju nam sudionici, javio za raspravu u sklopu teme reforme javne uprave i onda skrenuo na unutarstranačke sukobe. Problematizirao je, prepričavaju nam, izbacivanje 20 posto članova, a posebno četvero saborskih zastupnika (Rajka Ostojića, bivših glavnih tajnika Nikše Vukasa i Zvane Brumnića, te Marine Opačak Bilić) i isticao kako su Rajko Ostojić i i bivši predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras bili dobri ministri.

Kod dijela okupljenih SDP-ovaca to je izazvalo negodovanje pa je bilo onih koji su za vrijeme njegova izlaganja ustali i izašli iz dvorane, a gradonačelnica Supetra i članica Predsjedništva SDP-a Ivana Marković željela ga je prekinuti što je stvorilo pomalo napetu situaciju koju je smirio predsjednik stranke Peđa Grbin. - Grbin je preusmjeravao raspravu na Glavni odbor i smirivao tenzije - kaže nam jedan od SDP-ovaca.

Drugi pak dodaju kako je Bernardić bio jedini govornik koji nije dobio pljesak. Također kažu da se nitko osim njega nije nadovezao na teme koje je otvorio. Za riječ se javio Erik Fabijanić koji se smatra njegovim pristašom, ali se striktno držao tema koje su bile na dnevnom redu, odnosno javne uprave i samouprave. Također nam kažu kako su na skup u Tuheljske toplice došli i saborski zastupnici koji se smatraju njegovim pristašama i navodno će na Klubu zastupnika glasati da se izbačeni članovi zadrže u Klubu, ali nisu pokušavali otvarati teme o unutarstranačkim razmiricama.

Prema nekima, ta bi se pitanja mogla potegnuti tijekom poslijepodneva.

Glavnu riječ tako imaju SDP-ovci koji obnašaju izvršne funkcije u lokalnoj vlasti i raspravljaju o učinkovitoj i ekonomski održivoj javnoj upravi i samoupravi, primjerima (svoje) dobre prakse i novim reformskim politikama.

Gradonačelnik Koprivnice i saborski zastupnik Mišel Jakšić pripremio je temu gospodarenja otpadom i korištenja zelenih izvora energije te iznio primjer svoga grada gdje je izgrađeno više stambenih zgrada "šparnih hiža" sa solarima na krovu, izolacijom, potom gradski bazen koji koristi ekološki prihvatljive modele zagrijavanja vode, primjere energetske obnove javnih ustanova poput škola i vrtića. Jakšić se pohvalio s 80 kilometara biciklisitčkih staza, "bike sharing sistemom" u kojem je 70 bicikala na 8 terminala i preko tisuću korisnika godišnje. Uvodi se takav sustav i za električne automobile, a Koprivnica ima i besplatan prijevoz električnim gradskim autobusima.

Imaju i biokompostanu, čipirane kante za otpad, biološki pročiščivać otpadnih voda, dva reciklažna dvorišta i mobilno reciklažno dvorište koje ide u okolna sela. Koprivnica je grad s 55,75 posto odvojeno prikupljenog otpada.

Gradonačelnica Supetra Ivana Marković je pak na primjeru svoje, Splitsko-dalmatinske županije, iznjela nesvrhovitost (pre)velikog broja općina i gradova.

No, sve ove rasprave su prema nekim našim sugovornicima izlišne u trenutku kada SDP ima svoje unutarstranačke probleme pa cijeli skup doživljavaju, kako kaže jedna SDP-ovka, kao iz poslovice "selo gori, a baba se češlja". - Najbolja izjava bila je od predsjednika Središnjeg savjeta SDP-a dr. Ivana Grdešića koji je rekao da je jutro proveo loveći komarca u sobi - ocijenila je vrijednost stranačkog skupa.

Organaizatori savjetovanja kazali su nam da su se SDP-ovci strogo držali epidemioloških mjera te da nije mogao doći nitko bez covid potvrde što je pokazalo da su se svi SDP-ovci koji spadaju u vodstvo stranke, kao i saborski zastupnici, cijepili s obje doze.

Grbin: Nelogično da stranka nema utjecaja na vlastiti klub

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin na konferenciji za novinare u Tuheljskim toplicama osvrnuo se, između ostalog, na stanje u stranci i na rejting.

Istaknuo je, kako prenosi N1, da je kao predsjednik stranke odgovoran za sve što se događa u stranci.

- Rejting sigurno nije onakav kakav smo željeli, ali isto tako znamo da je izborni ciklus, izborni ciklus. Jedna od stvari koja je u SDP-u često nedostajala je zauzeti jasan stav oko pitanja koja predstavljaju problem građanima, poduzetnicima i koja predstavljaju problem za funkcioniranje države, rekao je.

Ipak, tvrdi da je prioritet današnjeg savjetovanja definirati prioritete u smislu politika.

- Zato će kolegice i kolege predstaviti primjere dobre prakse kako to rade u svojim sredinama. Stanje u stranci je tema za stranačka tijela. Ima jako puno prilika da govorimo i o stanju u stranci i da se bavimo politikama, kazao je Grbin.

Komentirao je i situaciju u Klubu SDP-a u Hrvatskom saboru.

- Saborski klub po statutu SDP-a može primiti u članstvo i nestranačke osobe. Sjednica Kluba će se održati prije početka zasjedanja Sabora. To ću reći kolegama koji su dio tog Kluba, a tek onda javnosti, pojašnjava.

Kaže da su Sabor obavijestili o promjenama.

- Mi po poslovniku Sabora moramo obavijestiti o promjenama. Ono o čemu će se raspravljati na Klubu ću prvo prezentirati kolegicama i kolegama u Klubu, a onda ću prezentirati medijima, ponovio je.

Kaže da poslovnik o radu Kluba ne definira članstvo u Klubu, već je tu poslovnik Sabora.

- Što se tiče određenih tekstova u novinama, moram priznati da sam ih sa zadovoljstvom pročitao. Svaka rasprava o Klubu prvo će se dogoditi na tijelima stranke, a nakon toga u javnosti, rekao je predsjednik SDP-a.

Grbin smatra da nije logično da politička stranka koja čini Klub po poslovniku Hrvatskog sabora ne može utjecati na to tko je dio tog kluba. (JL)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. prosinac 2023 02:04