IZBORI

BERNARDIĆ I ČAČIĆ NAJAVILI PRIBLIŽAVANJE RESTART KOALICIJE I REFORMISTA 'Mi želimo biti korak ispred i zbog toga smo ostvarili ovu suradnju'

 Željko Puhovski / CROPIX

Na izbornoj listi koalicije Restart u 6. izbornoj jedinici bit će i petrinjski gradonačelnik i predsjednik Narodne stranke Reformista za Sisačko-moslavačku županiju Darinko Dumbović, a Davor Bernardić i Radimir Čačić u srijedu su najavili približavanje Restarta i Reformista.

To je ujedno i jedini sporazum dvije stranke o zajedničkom nastupu na parlamentarnim izborima, ali kako je rečeno na konferenciji za novinare u Korablji Tišinić u Taborištu nedaleko od Petrinje, i najava moguće daljnje suradnje.

Saborski zastupnik i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović je 18. svibnja ove godine bio najavio da će predvoditi listu Reformista u 6. izbornoj jedinici na ovim parlamentarnim izborima.

Kako je danas rekao predsjednik SDP-a Davor Bernardić, Dumbović u petrinjskom kraju uživa uživa veliko povjerenje, jer je pokrenuo brojne projekte i Petrinju pokušava pretvoriti u kraj u koji se vraća život. A programom Restart koalicije, istaknuo je, predviđen je ravnomjeran razvoj svih krajeva Hrvatske.

"Ovdje je potreban novi razvojni zamah kroz naš program. Jednako pravo na pristup uspjehu moraju imati svi naši, dosad zapostavljeni dijelovi Hrvatske. I ovaj kraj je dosad bio zanemaren i naša je obveza da bude revitaliziran", rekao je Bernardić.

Ujedno je predsjednika Reformista Radimira Čačića, predstavio kao kao bivšeg ministra koji je u dva mandata "trasirao" razvoj naše zemlje, pogotovo kada je u pitanju razvoj infrastrukture.

"Grad Petrinja i Sisačko-moslavačka županija nemaju dovoljnu pomoć države, posebno kada su u pitanju europski projekti. To ne čudi, jer je Hrvatska po iskorištenosti europskih projekata zadnja u EU. Iskoristili smo tek 30 posto sredstava, koja su bila na raspolaganju", rekao je Bernardić.

Ustvrdio je da smo na začelju i po pravosuđu, korupciji, po konkurentnosti i po životnom standardu.

"Mi želimo biti korak ispred i zbog toga smo ostvarili ovu suradnju. Ni Sisačko-moslavačka županija nije zaslužila biti jedna od najnerazvijenih. Vlada je izdala radnike Rafinerije Sisak, radnike Petrokemije, hrvatske interese u INA-i, jer nafta iz ove županije odlazi u Mađarsku. Ovdje ljudi još žive bez vode i signala", izjavio je Bernardić.

Čačić: Inu ipak treba kupiti

Radimir Čačić je napomenuo kako Reformisti sa svojim listama izlaze u svim izbornim jedinicama, da s mnogima koaliraju, ali nigdje s HDZ-om. Kao zajedničke teme programa s Restart koalicijom, spomenuo je reformu pravosuđa i borbu protiv korupcije.

Zbog toga, kaže, imamo povjerenja u ovu koaliciju, jer će se otvoriti nove teme. Hrvatsko sudstvo je označio kao "elementarnu i tešku prevaru".

"Ako zajedničkom listom izborimo mandat, mogu najaviti da ćemo u slučaju izbornog uspjeha Restart koaliciji dati podršku. U protivnom ćemo djelovati samostalno u interesu hrvatskih građana", rekao je Čačić.

Darinko Dumbović je konstatirao kako Petrinja i Sisačko-moslavačka županija zaostaju u razvoju i da kroz Restart koaliciju vide svoju razvojnu šansu.

"Utjecaj države je vidljiv svuda, samo ne ovdje gdje se država stvarala. Ovdje je upitan i opstanak ljudi, a razvojne projekte već dugo čekamo. Bilo je mnogo obećanja, ali su najavljene projekte dobili drugi", zaključio je Dumbović.

Činjenicu da nije priopćena procijenjena vrijednost Ine, Davor Bernardić je komentirao riječima "obećanje, ludom radovanje".

"Niti je Vlada što radila niti su što napravili, osim što su podržali Istanbulsku konvenciju. A u četiri godine je bilo mnogo vremena da se dosta toga učini", ocijenio je.

Čačić je dodao kako je Račanova vlada prodala 25 posto vrijednosti Ine te ustvrdio da je "sve dalje bila teška korupcija, tako da od Ine više nema ništa", ali ipak misli da je treba kupiti.

"Mislim da Inu ipak treba kupiti, ali s partnerima, uz to da država ima kontrolni paket", zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2023 04:44