NAKON OKRŠAJA

'Bernardić je za nositeljicu liste u Slavoniji htio Borzan ili Lalovca, ali sad će morati staviti Hajdukovića...'

Mikulin je na ulici u Osijeku verbalno i fizički napao Domagoja Hajdukovića, šefa Županijske organizacije
Tomislav Mikulin (u krugu), Domagoj Hajduković (u sredini), Davor Bernardić (desno)
 CROPIX

Zbog fizičkog nasilja u ponedjeljak je iz SDP-a izbačen Tomislav Mikulin, šef ureda predsjednika SDP-a Davora Bernardića. Mikulin je u nedjelju poslijepodne na ulici u Osijeku verbalno, a potom i fizički napao Domagoja Hajdukovića, predsjednika Županijske organizacije osječko-baranjskog SDP-a.

“Obavještavamo vas da je u ponedjeljak, 8. lipnja 2020., na telefonskoj sjednici Predsjedništva SDP-a donesena odluka da se viši stručni suradnik zaposlen u središnjici stranke, Tomislav Mikulin, isključi iz članstva stranke te da se udalji s radnog mjesta. Povod je fizički napad na saborskog zastupnika SDP-a Domagoja Hajdukovića”, priopćili su oko podneva iz SDP-a.

U istome priopćenju objašnjava se da su sve Bernardićeve izjave objavljene ranije tijekom dana, a prema kojima ispada da bi relativizirao taj napad, netočne. Bernardić je, naime, na pitanja o napadu na Hajdukovića odgovarao pri predstavljanju reforme pravosuđa, što je bilo u 10 sati, a tada još nije znao za identitet napadača na šefa slavonsko-baranjskog SDP-a.

Desna ruka

Tek je kasnije doznao da je napadač Tomislav Mikulin, za kojega se u središnjici stranke na Iblerovu trgu govorilo da je Bernardićeva desna ruka.

Hajduković je u nedjelju nakon napada zatražio liječničku pomoć u KBC-u Osijek, gdje je utvrđeno da je zadobio lakše ozljede, što znači da nema ni jedan prijelom. Napadača je oko 17.30 sati prijavio policiji koja je reagirala i privela Mikulina. Budući da se sve to zbivalo u nedjelju kasno poslijepodne i navečer, nitko u SDP-u nije znao pojedinosti.

Bernardićevi suradnici nam prepričavaju da je u ponedjeljak ujutro šef stranke zvao Hajdukovića da provjeri kako je, kakve ozljede ima i što se točno dogodilo, no on je tijekom jutra imao isključen mobitel. To je i glavni razlog što Bernardić nije znao da je napadač drugi SDP-ovac i njegov suradnik. Taj je podatak došao do njega tek kad je objavljen u medijima.

Nakon što je SDP poduzeo prve korake na saniranju štete, izbacio Mikulina te poslao priopćenje, medijima se još obratio i glavni tajnik stranke Nikša Vukas.

- Mi u SDP-u imamo nultu stopu tolerancije na nasilje. Činjenica je da je Tomislav Mikulin napao Hajdukovića koji je član Predsjedništva stranke i koordinator četvrte izborne jedinice. Tomo Mikulin je zaposlenik stranke i on takvo ponašanje sebi ne može dopustiti - rekao je Vukas, dodajući da će policija dalje istraživati detalje.

- To je na njima i vjerujemo da će napraviti posao - dodao je Vukas i izjavio da Mikulin dosad nije bio konfliktna osoba. Prema priopćenju osječke policije, Tomislav Mikulin (26) u nedjelju poslijepodne priveden je u PU osječko-baranjsku zbog verbalnog, a potom i fizičkog napada na Domagoja Hajdukovića, saborskog zastupnika SDP-a.

Prenoćio je u policiji, a tijekom dana u ponedjeljak je predan pritvorskom nadzorniku. Policija je najavila da će protiv njega nadležnom Državnom odvjetništvu podnijeti kaznenu prijavu za kaznena djela nanošenje tjelesne ozljede i nasilja u obitelji.

U središnjici stranke u ponedjeljak se puno razgovaralo o ovome incidentu koji nije nimalo ugodan za SDP, posebno u jeku predizborne kampanje.

Izborne liste

Jedan od SDP-ovaca bliskih Davoru Bernardiću kaže da se na nivou stranke nikada nije odlučilo da će upravo Domagoj Hajduković biti nositelj liste SDP-ove koalicije Restart u četvrtoj izbornoj jedinici. Podsjetio je da je Bernardić želio da tu ulogu preuzme europarlamentarka Biljana Borzan, no ona je to odbila, a razmatralo se da Boris Lalovac bude prvi na listi u IV. izbornoj jedinici.

- Hajduković je koordinator za IV. izbornu jedinicu, no neće svi koordinatori biti i nositelji lista. Što ćemo odlučiti u ovome konkretnom slučaju, znat će se tek za nekoliko dana - rekao je naš sugovornik, ali je odmah napomenuo da se u javnosti o Hajdukoviću već govori kao o nositelju liste i da bi drukčija odluka mogla biti shvaćena kao da ga se kažnjava jer je bio žrtva verbalnog i fizičkog napada.

I drugi SDP-ovci s kojima smo razgovarali smatraju da tek sad Hajduković treba biti nositelj liste, no ističu da to ipak prije svega mora ovisiti o njemu i tome kako se osjeća nakon incidenta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:32