PREDSJEDNIK SDP-A

BERNARDIĆ KAŽE DA SE SDP NE RASPADA, GLAVAŠEVIĆA OPTUŽIO ZA NERAD 'Tražit ćemo raspuštanje Sabora, s ovom Vladom moramo spavati otvorenih očiju'

 Goran Mehkek / CROPIX

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić gostovao je u emisiji Oporbeni zarez HRT-a, te još jednom naglasio kako se stranka ne raspada.

- Kao i u svakoj obitelji, pa tako i u SDP-u postoje nesuglasice. Stvari unutar stranke rješavamo unutar stranke. Imamo probleme. Dužan sam štititi stranku. Legalist sam i vjerujem da je nužno poštovati statut, rekao je Bernardić.

Istaknuo je kako ima odgovornost prema članovima koji su ga izabrali. Smatra da bi bilo moralno da kad netko napusti stranku, vrati joj mandat.

Na pitanje o sudbini tzv. pučista, Bernardić je rekao kako će odluku donijeti Statutarna komisija.

- Na tijelima stranke donijeli smo odluku da bilo kakvo nelegalno rušenje predsjednika nije dopušteno, nikakav puč. Svima sam pružio ruku i htio s njima graditi jači SDP. I dalje ih pozivam da nam se priključe i radimo za stranku, a ne protiv nje, rekao je Bernardić.

Ponovio je kako u stranci neće doći do raskola ukoliko Statutarna komisija donese odluku o isključenju tzv. pučista.

- SDP će ostati stožerna stranka socijaldemokracije u Hrvatskoj. Socijaldemokracija je potrebna i Hrvatskoj i Europi više nego ikad, kazao je predsjednik SDP-a.

Da ima nade za socijaldemokraciju unatoč drugačijim trendovima, kaže, pokazuje primjer britanskih laburista koji proživljavaju transformacijski put u radničku stranku i sve su jači iz dana u dan.

- Mi smo jedina stranka koja je do sada predložila 27 zakonskih okvira. Naše vrijednosti su: sloboda, jednakost, pravednost i solidarnost. Te vrijednosti su bezvremenske, istaknuo je.

Za Bojana Glavaševića je rekao kako je od onih koji su stranci učinili veliku štetu svojim nečinjenjem.

Nije želio komentirati situaciju u HDZ-u. Za vladajuću većinu rekao je kako je to trgovačka većina nastala izdajom birača. Tu prvenstveno, kaže, misli na HNS koji je proveo, kako ju je nazvao - PR kurikularnu reformu. Takva trgovačka koalicija nije u stanju provesti ni jednu reformu u državi, istaknuo je. Uvjeren je da će HDZ pokušati ukrasti još kojeg zastupnika, ne zna je li odlazak Bojana Glavaševića povezan s tankom većinom u Saboru, no pozvao je još jednom zastupnike da vrate mandate stranci.

Govoreći o aferi Hotmail i skupini Borg rekao je kako sumnja da DORH namjerava zataškati slučaj.

- Riječ je o velikom političkom pritisku na državno odvjetništvo, istaknuo je Bernardić za HRT.

Bernardić je najavio da će SDP ponoviti zahtjev da se raspusti Sabor i raspišu prijevremeni izbori. Kao najjača oporbena stranka s ovom vladom moramo spavati otvorenih očiju, slikovito se izrazio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. siječanj 2023 07:01