NEZADOVOLJAN JE

Bernardić ljutit jer Vlada ne prihvaća amandmane na proračun: ‘Sabor se pretvorio u ‘dizačnicu‘ ruku‘

Bernardića ljuti što Vlada neće prihvatiti ‘skoro ni jedan‘ od stotina oporbenih amandmana.

Davor Bernardić

 Damjan Tadic/Cropix

Saborska oporba u ponedjeljak je, uoči rasprave o 475 amandmana podnesenih na Prijedlog Državnoga proračuna za 2022. ponovila svoje zamjerke na proračun. a Davor Bernardić ustvrdio da se Sabor pretvorio u najobičniju "dizačnicu" ruku za Vladu.

Taj dokument nosi naziv 'Ne znamo kud idemo, ali zato puno trošimo', ustvrdio je Davor Bernardić (Klub SD), radni mu je naziv 'Dokument za rastakanje Hrvatske', dodala je Karolina Vidović Krišto (NZ).

Bernardića ljuti što Vlada neće prihvatiti „skoro ni jedan“ od stotina oporbenih amandmana, pa poručuje da je na sceni „jedan igrokaz, farsa“, želi se pokazati „utjecaj Sabora na politiku, a on ne postoji“.

Sabor se pretvorio u najobičniju "dizačnicu" ruku za Vladu, u potpunosti je marginaliziran, on je još jedna institucija koja je, zahvaljujući ovoj Vladi, uspjela biti gurnuta u stranu, kazao je.

Nezadovoljan je i politikama koje Vlada provodi.

Ima nas, kaže, sve manje, Hrvatska je sve starija, ljudi žive sve teže, sve poskupljuje, gospodarski oporavak će biti i druži i teži.

Vidović Krišto (NZ) dodaje da u Hrvatskoj osobni interesi prevladavaju nad nacionalnim, zanima je zašto u proračunu nema prihoda od utaje poreza?

Porezna uprava ne može djelovati na temelju dojma, imovina se mora moći dokazati, kazala je zastupnica, zauzimajući se za njemačku pragmatičnost i za efikasnu Poreznu upravu.

Treba nam efikasna Porezna uprava, a ne spektakularna uhićenja u rano jutro, poručila je.

Marin Lerotić (IDS) izrazio je žaljenje što se na popisu amandmana koji nisu podneseni sukladno zakonu, pa se o njima ne odlučuje našao i jedan IDS-ov kojim je Klub te stranke tražio povećanje osobne invalidnine za 250 kuna mjesečno.

Taj problem nema samo tehničku, nego i političku dimenziju, ocijenio je i naveo da su IDS-ovci podnijeli 57 amandmana vrijednih gotovo milijardu i pol kuna.

Ivana Kekin (ZLB) podsjetila je kako je Europski odbor za sprječavanje mučenja pri Vijeću Europe prošli petak objavio izvješće o svojem ad hoc posjetu Hrvatskoj prošle godine.

U tom Izvješću, za ZLB, nema ništa novog, samo potvrda da policija na hrvatskim granicama sustavno i ciljano krši vladavinu prava i ljudska prava, ono je potvrda da Vlada migrantskom krizom upravlja na način da krši ljudska prava, izjavila je zastupnica.

Naglasila je kako se granice od ilegalnih migracije može braniti i bez da se „ljude mlati drvenim palicama, bez da ih se gole protjeruje preko rijeka, bez da se žene sa djecom tjera tračnicama, bez da se ljude vozi u kombijima kao krumpire dok povraćaju jedni po drugima“!

Izvješće, dodala je, govori i da Hrvatska krši odredbe zakonika o schengenskim granicama, „a to znači da će se pristup Hrvatske Schengen zoni početi dovoditi u pitanje, i to radi toga kako Vlada upravlja migracijama“, rekla je Kekin.

Inače, Vlada će od ukupno 475 amandmana podnesenih na prijedlog proračuna za iduću godinu prihvatiti njih devet, od čega su četiri podnijeli zastupnici parlamentarne većine, a pet oporbeni zastupnici, odlučeno je u ponedjeljak ujutro na sjednici Vlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 00:07