OBRAČUN U SDP-u

BERNARDIĆ 'Milanović je vratio najgori HDZ na vlast!' OPAČIĆ 'Nije, krivi su Most i Petrov! Kad sam išla na sastanak s njima, osjećala sam se kao da idem u veliku septičku jamu'

Milanović je umjesto o izbornim rezultatima na sjednici govorio o 'dosezima antifašizma'
 EPH

>>> NOVO 13:59 U obranu Zorana Milanovića, koji se tek nakon dvosatne rasprave ponovno vratio u dvoranu gdje traje sjednica Glavnog odbora, stali su Željko Jovanović, Franko Vidović i Milanka Opačić.

Jovanović je ustvrdio da su u odvojenom izlasku na izbore s IDS-om ostvarili bolji rezultat nego da su išli zajedno, a osvrnuo se i na medijske istupe nekih kolega.

- Kad čitam intervuje nekih SDP-ovaca, trebam popiti nešto za smirenje – priznao je Jovanović.

Vidović je pak, poput Marasa tvrdio da izbore nisu izgubili.

- Nismo izgubili, nego nismo uspjeli sastaviti Vladu. Matematika kaže da nismo izgubili izbore – izjavio je i izazvao smijeh nekih u dvorani.

Milanka Opačić branila je Milanovićev potpis za tripartitnu Vladu s HDZ-om te je za to što SDP nije sastavio Vladu optužila Most i to vrlo žestoko.

- Most je projekt Crkve i propalih gospodarstvenika. Petrov je najnepoštenije biće na političkoj sceni. Kad sam išla na sastanak u Most osjećala sam se kao da idem u veliku septičku jamu – požalila se stranačkim kolegama.

Za razliku od njih Marin Jurjević i Davor Bernadić zasuli su kritikama vodstvo stranke zbog gubitka izbora i vlasti.

- Najgori HDZ je Milanović vratio na vlast. Zadnje 4 godine nam nisu radili savjeti stranke, nismo razgovarali o politici, nismo donosili političke odluke, zapustili smo lokalne organizacije. Ovo je najlošiji rezultat po broju mandata od 1996.

U ljude se uvukao strah da kritika nije poželjna jer se ne sviđa vodstvu stranke i vodstvo je kažnjava – sipao je Bernardić, a otkrivaju nam izvori sa sjednice.

Niti Jurjević se ne slaže s onima koji tvrde da SDP nije izgubio izbore.

- Moramo pogledati istini u oči. SDP je bolestan. Ne možemo sjesti u krivi vlak, a doći na pravu stanicu. Ako u 4 godine izgubiš 20 saborskih mandata i 150 tisuća glasova, a to ne vidiš, onda imaš osobni problem. Ako puno ljudi u stranci to ne vidi, onda stranka ima problem – poručio je navodno Jurjević.

---------------------------

Vrlo žestoka rasprava traje na sjednici Glavnog odbora SDP-a koja je počela u 10.30 sati iza zatvorenih vrata i na kojoj stotinjak članova tog najvišeg stranačkog tijela treba analizirati izborne rezultate i donijeti odluku o datumu održavanja unutarstranačkih izbora. Šef SDP-a Zoran Milanović je, kako doznajemo, održao svoj nikad kraći govor u kojem se gotovo uopće nije osvrnuo na rezultate izbora i činjenicu da je njegova stranka izgubila i nije uspjela formirati Vladu već je govorio o “dosezima antifašizma”. Odmah nakon toga je i napustio sjednicu na koju se tek nakratko vraćao, dok je većina članova njega i vodstvo stranke optuživala za izborni neuspjeh.

Milanović je članovima podijelio tablice s tehničkim podcima o broju osvojenih glasova, za što mnogi smatraju da nije dovoljno. Rajko Ostojić zatražio je osnivanje Vijeća za analizu izbora.

FOTOGALERIJA: Dolazak članova SDP-a na sastanak Glavnog odbora stranke

- Mi smo politička organizacija i rasprava o izborima mora biti politčka, a ne tehnička, a ovo što smo dobili na klupe je tehnički izvještaj. Nismo pobijedili na ovim izborima – naglasio je Ostojić koji tvrdi da se izborni stožer nije sastao od izglasavanja izbornih lista.

Odmah mu je replicirao Gordan Maras koji je na početku svojeg govora u kojem je branio stranačkog šefa počeo sa “ne treba se držati poslovnika, zapisnika i statuta kao pijan plota”.

- Istina je da možete ne izgubiti na izborima, a formirati vlast – ustvrdio je Maras i izazavo negodovanje pa su mu neki dobacili: "Pričaš gluposti, prestani". A istu je reakciju izazvala i njegova izjava da je on “Rajka upisao u SDP”.

- Kako ti nekoga možeš upsivati. Tko si ti da upisuješ ljude – uzvratili su mu neki članovi Glavnog odbora.

Jedan od naoštrijih istupa ima je zagrebački SDP-ovac Zvane Brumić blizak Davoru Bernardiću i Rajku Ostojiću koji u utrci za novog šefa stranke podržavaju Zlatka Komadinu, a ne Milanovića. On je u svojem dužem izlaganju, kako smo doznali, upozorio da je stranka na proteklim izborima samo u Zagrebu i Krapinsko-zagorskoj te Primorsko-goranskoj županiji ostvarila rezultat veći od 33 posto. Ustvrdio je da je SDP izgubio pet izbora na nizu, a za one u Zagrebu izravno optužio Milanovića.

- Milanović je svojim odlukama dva puta uskrsnuo Bandića u Zagrebu. Prvi puta promjenom kandidata za gradonačelnika, a nakon toga kada je tražio da SDP podrži proračun – rekao je Brumić prema našim informacijama.

I Brumić i Vesna Perak istaknuli su da je Milanović prekršio Statut jer je mimo odobrenja Glavnog odbora potpisao koaliciju s HDZ-om.

- Tražim odgovor tko je ovlastio predsjednika SDP-a za potpisivanje koalicije s HDZ-om i s A HSS-om. Tko će snositi odgovornost za taj potpis za HDZ koji nam je nanio politčku štetu – poručila je Perak, a isti je odgovor zatražila i Kristina Ćurčija.

Riječki SDP-ovac Vojko Obersnel zatražio je od predsjednika GO Josipa Leke da ograniči raspravu, međutim Leko se nije složio.

- Branit ću slobodu govora i neću ograničavati raspravu – uzvratio je Leko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 10:05