NAKON CJELODNEVNIH ŽESTOKIH OBRAČUNA

MILANOVIĆ DOŽIVIO TEŽAK PORAZ I U SDP-u! 'Pristali smo na kraju na zaključak Komadine jer su se krenuli gotovo fizički obračunavati. Potpuno su poludjeli'

'Milanović je na vlast vratio najgori HDZ. Tko ga je ovlastio da potpiše koaliciju s HDZ-om?'
 EPH

Izgubili smo pet izbora zaredom. Milanović je na vlast vratio najgori HDZ. Tko ga je ovlastio da potpiše koaliciju s HDZ-om? Moramo se mijenjati jer nije Most kriv što smo izgubili, nego mi sami jer smo iznevjerili birače, a vodstvo stranke ponaša se poput plemstva - sve to, ali i mnogo teže optužbe, najviše na račun predsjednika SDP-a Zorana Milanovića, obilježilo je današnju sjednicu Glavnog odbora na kojoj se raspravljalo o rezultatima izbora i datumu onih unutarstranačkih.

Nakon desetosatne rasprave Milanovićevi protivnici koji traže promjenu vodstva zbog gubitka izbora su, kako doznajemo, odnijeli pobjedu - većina je i to na prijedlog Komadine, odlučila da se izvješće šefa stranke ne prihvati već "primi na znanje" jer ne sadrži cjelovitu političku analizu. Na sjednici su Milanovićevi oponenti koji su se otvoreno svrstali uz Zlatka Komadinu tražili ozbiljnu analizu izbornih rezultata dok su njegovi pristaše tvrdili da je izvješće uvijek bilo tehničko i nikada nije bilo problema.

- Pristali smo na kraju na zaključak Komadine jer su se krenuli gotovo fizički obračunavati. Potpuno su poludjeli - rekao nam je jedan od članova koji podržava Milanovića, a koji je ljutit i na predsjednika Glavnog odbora jer se, kako tvrdi, svrstao, umjesto da neutralno vodi sjednicu.

Lavinu napada na Milanovića koja je očigledno bila pomno isplanirala i iznenadila i samog šefa SDP-a, otvorio je Rajko Ostojić koji je čak zatražio da se osnuje posebno Povjerenstvo koje će napraviti analizu zašto su izgubili izbore. No, ipak neće biti osnovano jer je Milanović rekao da nema koga staviti u njega.

Jedna od najdužih i najburnijih sjednica Glavnog odbora potvrdila je da u dojučerašnjoj vladajućoj stranci itekako vrije - počela je žestoka kampanja u izboru za novo vodstvo.

Više od deset sati trajala je samo rasprava o analizi izbornih rezultata u kojoj se vodio verbalni rat između poklonika aktualnog stranačkog šefa - koji smatraju da SDP nije izgubio izbore nego da ih je prevario nepošteni Most i njegov čelnik Božo Petrov - i njegovih oponenata, sklonih Zlatku Komadini, koji su tvrdili sasvim suprotno. Osim članova zagrebačkog SDP-a Milanovića su napadi i SDP-ovci iz Like, Kutine, Splita... Čak je i predsjednik Glavnog odbora Josip Leko rekao da SDP-u trebaju promjene, a Komadina je pozvao sve da "izgrade zajedno novi i jači SDP"..

- Pet izbornih poraza je naša bilanca. Posljednje četiri godine u stranci nisu radili savjeti, nismo razgovarali o politici, nismo donosili političke odluke, zapustili smo lokalne organizacije. Zbog pogrešne odluke vodstva odgurnuli smo IDS od sebe, a umjesto da podržavamo svog predsjedničkog kandidata i okupljamo ljevicu, mi smo je podijelili - sipao je, kako prenose naši izvori, predsjednik zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić, inače jedan od onih koji su se javno izjasnili da žele promjene na čelu SDP-a.

Još je oštriji bio potpredsjednik zagrebačkog SDP-a Zvane Brumnić, koji je upozorio da je SDP na proteklim izborima u samo tri županije (Grad Zagreb, Krapinska te Primorska) ostvario više od 33 posto glasova. Prvi je prozvao Milanovića zbog toga što je potpisao sporazum o tripartitnoj Vladi i koaliciji s HDZ-om bez odobrenja Glavnog odbora, za što su poslije Milanovića prozvale i Vesna Perak i Kristina Ćurčija.

- Tko će snositi odgovornost za potpis koalicije s HDZ-om koji nam je nanio štetu? – pitala je Perak.

Brumnić je prozvao šefa stranke i zbog Milana Bandića.

- Milanović je dva puta uskrsnuo Bandića - prvi put kad je promijenio našeg gradonačelničkog kandidata, a drugi put kad je tražio da podržimo proračun – ustvrdio je Brumnić, koji smatra da su izgubili izbore od HDZ-a, ali i od sebe samih.

- Imali smo odgovornost za državu, a nismo uspjeli zadržati povjerenje građana. Poticali smo rasprave o ustašama i partizanima umjesto o temama koje zanimaju građane - navodio je Brumnić. On smatra i da je Milanović izabrao pogrešnu taktiku razbijanja Mosta.

U obranu stranačkog šefa stali su Gordan Maras, Željko Jovanović i Milanka Opačić.

- Može se ne izgubiti izbore, a ne formirati vlast – rekao je Maras i izazvao negodovanje dijela kolega koji su mu navodno dobacivali: 'Ne pričaj gluposti'.

Milanka Opačić rekla je da je “Most bio neiskren otpočetka i da su ih svakim odlaskom na razgovor tjerali na brisani prostor”.

Jovanović je priznao da mu smetaju neki istupi stranačkih kolega.

- Kad čitam intervjue nekih kolega, trebam popiti tabletu za smirenje - rekao je.

U obranu Milanovića stali su i glavni tajnik Igor Dragovan i Franko Vidović.

- Nismo izgubili izbore nego nismo uspjeli sastaviti Vladu. Matematika kaže da nismo izgubili izbore – uvjeravao je šibenski SDP-ovac. Marin Jurjević misli sasvim suprotno.

- SDP je bolestan. Ako u četiri godine izgubiš 20 saborskih mandata i 150 tisuća glasova, a to ne vidiš, onda imaš osobni problem. Ako puno ljudi u stranci to ne vidi, onda stranka ima problem - rekao je Jurjević. Još teže riječi upotrijebio je Ivo Baldasar.

- U stranci vladaju različiti kriteriji. Mene ste napadali zbog polaganja vijenaca na spomenik HOS-u, a Milanović i vodstvo su šutjeli kad je Glavaš postrojavao vojsku u crnim košuljama na Markovu trgu. Tko je bio predsjednik SDP-a i Vlade dok je Glavaš postrojavao crnokošuljaše. Ja ili Milanović? - pitao je Baldasar, koji smatra da nisu ni mogli pobijediti “jer smo imali šest mjeseci dobre kampanje, ali tri i pol godine lošeg vladanja u Vladi”. Za vodstvo stranke rekao je da se među članstvom na terenu govori da se ponašaju poput plemstva.

Zbog žučne i dugotrajne rasprave Vojko Obersnel tražio je od predsjednika Glavnog odbora Josipa Leke da je ograniči. Međutim, Leko nije pristao. Umjesto toga dodijelio je i jednu opomenu, i to Tomislavu Sauchi, Milanovićevu šefu kabineta u Vladi. I to zato što je, tvrde neki članovi SDP-a, novu Vladu nazvao “proustaškom bandom”, a Petrova “lažovom i psihopatom”. Poručio je da SDP treba “dahtati HDZ-ovoj bandi za vrat“.

Osim analizom izbornih rezultata, Glavni odbor jučer se bavio i datum održavanja unutarstranačkih izbora za predsjednika. I tu su pristaše Zlatka Komadine odnijele pobjedu - na njihov prijedlog većina je odlučila da umjesto 12. ožujka izbori budu 2. travnja. S tim se složio i Milanović koji je morao odustati i od ideje da se za izbor delegata za konvenciju primijeni preferencijsko glasovanje.

Naime, Predsjedništvo je predložilo da izbori za šefa stranke budu 12. ožujka, dok se oponenti Milanovića s time nisu složili.

- Mislim da ne treba brzati, ne znam čemu ubrzavanje izbornog procesa. Bolji bi bio datum nakon Uskrsa, dakle u travnju - rekao je Zlatko Komadina uoči sjednice. Komadina je inače zasad jedini Milanovićev protukandidat na izborima za predsjednika SDP-a kojeg podržavaju Davor Bernardić, Rajko Ostojić, Tonino Picula, Ivo Baldasar...

Najavio je da će se njegova kampanja temeljiti na razgovoru s članstvom na tragu okupljanja i jačanja uloge članstva i socijaldemokratskih politika.

Milanoviću je, pak, podršku za još jedan mandat na čelu stranke dala većina donedavnih ministara - Milanka Opačić, Siniša Hajdaš Dončić, Gordan Maras, Predrag Matić, Branko Grčić, ali i Željko Jovanović, Ingrid Antičević Marinović, Gordana Sobol.

Maras tvrdi da njihova stranka treba ostati jaka jer u svakom trenutku sadašnja Vlada može izgubiti većinu u Saboru.

- I SDP treba biti spreman u svakom trenutku preuzeti odgovornost za upravljanje zemljom, a Milanović konstantno drži SDP na potpori od 30 posto - objasnio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 20:34