KRISTINA IKIĆ BANIČEK ZA JUTARNJI

BERNARDIĆ MORA OTIĆI, ALI I CIJELI VRH STRANKE! Intervju s jednom od najuspješnijih SDP-ovki: Nadam se da će prepoznati trenutak za časni uzmak

 Marko Todorov / CROPIX

Sisak je bio grad industrijskih radnika. Samo sisačka željezara u zadnjim godinama socijalizma, krajem 80-ih imala je oko 13.500 zaposlenih. Rat i tranzicija učinili su svoje- nekadašnja sisačka željezara nakon što je preuzelo pa zatim napustilo nekoliko stranih vlasnika danas broji svega stotinjak radnika i u sastavu je talijanskog koncerna Danijeli. Na području nekadašnjeg kompleksa željezare danas egzistira dvadesetak manjih tvrtki. Najveći industrijski pogon u Sisku danas je sisačka rafinerija koja zapošljava blizu 700 ljudi. Iako su nekadašnji industrijski mastodonti rasuli, Sisak i danas ima imidž radničkoga grada.

Na njegovo čelo je 2013. nakon ere HDZ-ove vladavine, na neposrednim izborima izabrana mlada SDP-ovka Kristina Ikić Baniček. Na lokalnim izborima u proljeće prošle godine izborila je i drugi gradonačelnički mandat.Ta SDP-ovka koja je diplomirala sociologiju i kroatologiju, u politici je napredovala postupno od aktivizma u stranačkom Forumu mladih, preko županijske i gradske vijećnice do gradonačelnice. U današnjem prilično konfuznom i neartikuliranom SDP-u ističe se jasnim antifašističkim i antiklerikalnim političkim stavovima, ali i potezima u gradu kojeg vodi.

S Ikić Baniček razgovarali smo u njezinom gradonačelničkom uredu na prvom katu gradske vijećnice, čiji veliki prozori gledaju na Kupu i njezine mostove. *

Uprava Ine ove godine planira zatvoriti jedan proizvodni pogon Rafinerije u Sisku i preseliti ga u Rijeku zbog čega bi se do kraja godine trebalo ugasiti oko 40 radnih mjesta od nepunih 700 koliko ih Rafinerija ima. Mislite li da su bojazni da je to tek prvi korak u provedbi MOL-ova tajnog plana gašenja sisačke rafinerije realne?

- Pitanje sisačke rafinerije i rafinerijska proizvodnje, uključujući i ovogodišnji plan gašenja jednog od pogona, nije pitanje za Sisak i gradski proračun nego za državu. To je pitanje odnosa države prema svom strateškom opredjeljenju - želimo li biti država proizvodnje, ili isključivo država uslužnih djelatnosti. Sisak ima tu sreću što iz obližnjih polja, dakle iz okolice Siska i Stružca, "crno zlato" -nafta prirodnim padom završava u spremnicima sisačke rafinerije.

Naša je odluka, a kad kažem "naša" mislim na odluku hrvatske Vlade i premijera, hoćemo li se ponašati kao suverena država i prepoznati naš strateški interes i zadržati proizvodnju ovdje, ili ćemo se ponašati kao filijala multinacionalne kompanije i dozvoliti da se sisačka rafinerija pretvori u logistički centar koji će prepakiravati sirovu naftu i slati je u mađarsku ili neku drugu tvornicu. To dakle nije pitanje za Sisak i sisački gradski proračun, već strateško pitanje za Vladu.

Međutim, socijalne posljedice mogućeg gašenja skoro 700 radnih mjesta itekako će osjetiti i Vaš grad i gradski proračun. Što bi to značilo za Sisak?

-Isto što i za bilo koji drugi grad u Hrvatskoj. Mislim da taj scenarij nije izgledan i to isključivo zato što jedna suverena država koja je u nekom trenutku potpisala ugovor s multinacionalnom kompanijom u kojem se ta kompanija obvezala modernizirati rafineriju, ne može samo tako odustati od ugovora. A, što se tiče Siska, on je i danas jedno od industrijskih središta Hrvatske.

U Sisku je industrija i dalje živa. Od 16.000 zaposlenih i dalje visok postotak radi u industriji: uz Rafineriju i ABS željezaru, imamo Applied Ceramics koji proizvodi poluvodiče, Oberndorfer koji proizvodi betonske elemente,rohrwerk Maxhutte, Janaf, cios i druge. Industrija, grad Sisak i radništvo i dalje su neraskidivo povezani i tako će i ostati.

Vaša gradska uprava uvela je participativni proračun. Kreirali ste aplikaciju preko koje građani mogu vidjeti prijedlog gradskog proračuna i sami predlagati koje izdatke bi smanjili, a koje povećali. Jeste li prihvatili neku od sugestija građana?

- Bilo je četiri, ili pet amandmana koje su građani u toj javnoj raspravi zatražili, a ja sam ih pretočila u svoje amandmane, predložila ih Gradskom vijeću i oni su izglasani. Jedan od njih je, primjerice više novca za prezentaciju grada, a manje za braniteljske udruge. Nismo željeli ići na uobičajeno sedmodnevno savjetovanje s građanima koje se svodi na puko zadovljavanje forme.

Odlučili smo kreirati aplikaciju preko koje građani stvarno mogu sudjelovati u kreiranju proračuna. Prvo,ostavili smo im dovoljno vremena da se upoznaju s aplikacijom. Drugo, aplikaciju smo prilagodili na način da proračunske stavke budu građanima razumljive. Izbjegavali smo pravni i tehnički rječnik i izraze općenitog tipa kao što su izrazi "ostale usluge", ili "reprezentacija", već svaku od stavki opisali i razjasnili što se iza svake od njih krije.

Treće, građanima smo dozvolili da neke proračunske stavke doslovno ili ukinu, ili povećaju, ili smanje, osim onih koje su zakonom zadane, s tim što je svaki njihov prijedlog za povećanjem neke stavke morao biti popraćen prijedlogom na kojoj je stavci taj novac moguće uštedjeti kako se ukupni rashodi ne bi povećavali.To je najbolji način da osluškujemo potrebe građana u kreiranju gradskog proračuna. Drago mi je da su svi kapitalni projekti koje smo planirali za ovu godinu dobili visoku razinu njihove potpore.

Kad spominjete kapitalne projekte, HDZ koji je u oporbi u gradskom vijeću optužuje Vas da ste zadužili grad za 180 milijuna kuna. Može li Sisak taj novac vraćati?

- Brojke koje oporba iznosi nemaju veze s istinom.U prošlom mandatu smo uredili pješačku zonu, u Capragu je otvoren još jedan olimpijski bazen, lani smo završili Ledenu dvoranu Zibel, predstoji nam još treća faza u kojoj ćemo napraviti inovativnu, energetski učinkovitu strojarnicu s pogonom na CO2 kakve još nema u Hrvatskoj. Pred nama su kapitalni projekti dovršetka Holandske kuće- info centra industrijske baštine, Centra kreativne industrije, izgradnja novog vrtića na Viktorovcu sredstvima iz donacije Vlade SAD-a, nove sportske dvorana na Zelenom brijegu. Dio tih projekata je financiran iz EU fondova, a ostatak pretežno iz gradskog proračuna.

Grad Sisak danas financijski dobro stoji o čemu svjedoči i činjenica da smo lani prvi put iz gradskog proračuna isplatili uskrsnice umirovljenicima, a ove godine ih planiramo isplatiti i nezaposlenima. Oporba se nažalost služi lažnim kaznenim prijavama i obmanjivanjem javnosti. Prijašnja gradska vlast, a i sadašnja županijska, četiri pet ili više godina nije kadra čak niti završiti one projekte koje nisu započeli već su ih naslijedili. *

Nakon Rijeke Sisak će od iduće školske godine biti drugi grad koji uvodi građanski odgoj u osnovne škole kao neobavezan predmet. U koliko škola ga namjeravate uvesti?

- U svih osam.

Imate li u gradskoj blagajni novca za to?

-Trošak će u prvoj godini iznositi 100.000 kuna i u odnosu na benefite građanskog odgoja, trošak je zanemariv. Odlučila sam se na njegovo uvođenje ne samo zbog dobrih iskustava iz Rijeke, nego prije svega zato što smatram da je u današnje vrijeme građanski odgoj jedini način da se od petog razreda borimo protiv današnjih pošasti kao što su homofobija, rodna neravnopravnost, diskriminacija nacionalnih manjina, nepoznavanje prava i obaveza građanina i načina na koje oni mogu utjecati na proces donošenja odluka koje se odražavaju na njihove živote pa do učenja mladih civilizacijskim vrijednostima kao što su antifašizam, solidarnost, jednakost, borba za vlastita prava, ali i važnost borbe za prava drugih. Moja kćer će biti prva generacija koja će iduće godine slušati građanski odgoj.

Uvodite građanskih odgoj u školama u Sisku kojem stoluje jedan od najradikalnijih desnih biskupa Katoličke crkve u Hrvatskoj, Vlado Košić. On za Vas kaže da ste "jedan od zadnjih bastiona jugoslavenstva u Hrvatskoj". Hoće li građanski odgoj izazvati njegov dodatni bijes?

- Imam pravilo da ga ne komentiram i ne polemiziram s njim i to isključivo iz poštovanja prema vjernicima Katoličke crkve. On svojim necivilizacijskim istupima i stavovima ne šteti meni nego prvenstveno Katoličkoj crkvi. Zato je on isključivi problem institucije kojoj pripada, a ne moj.

Pred zadnje lokalne izbore, prošle godine otvoreno je pozvao Siščane da ne glasaju za Vas jer "diskriminirate katolike u gradu, izbacujete vjernike s posla u javnim službama i zabranjujete vjerski odgoj u vrtićima"...

- I? Građani su svejedno izašli na izbore i pokazali što misle o tim izjavama i koliko ima istine u njima.

Što mislite o toj vrsti ekplicitnog političkog angažmana visokog klerika i općenito katoličkog klera u Hrvatskoj?

- Pa cijela Katolička crkva u Hrvatskoj koristi svoj povlašteni položaj za nametanje svojih nazadnih i necivilizacijskih stavova. To je svima očito. Smatram da Crkva na taj način ne učvršćuje svoj položaj u društvu već udaljava ljude od sebe, a u prvom redu istinske vjernike. U Sisku mi je par ljudi reklo da su prestali odlaziti na mise zbog spomenutog biskupa. Ne vidim da je ta ista Katolička crkva u cijeloj hrvatskoj povijesti pokazala imalo snage i volje da se suoči sa demonima u vlastitim redovima, bilo stvarnim, bilo ideološkim.

U zadnjoj kampanji za šefa SDP-u jedan od kandidata, Ranko Ostojić, najavio je da će, dođe li na čelo SDP-a inicirati reviziju vatikanskih ugovora. SDP-a je međutim, nakon toga ponovo zašutio o tim ugovorima. Kakav je Vaš stav o njima?

-Modernoj i sekularnoj Hrvatskoj nužna je revizija vatikanskih ugovora, ako niz bog čega drugog, onda zbog najmanje dvije njihove odrednice - to je vjeronauk u školama i financijski teret kojeg država snosi temeljem tih ugovora. Mislim da vjeronauk nema što raditi u školama jer pun primjera da se djeca koja ga ne pohađaju osjećaju isključeno. U mojoj generaciji vjeronauk se slušao u župnom dvoru i ja sam ga tamo pohađala.

Znači pohađali ste vjeronauk...

-Da.

Odlazite li u crkvu?

-Ne, odnosno da pojasnim: u crkvu Sv. križa, hram Sv. Petke ili medžlis Islamske zajednice Siska idem na sve najveće blagdane koje slave vjernici, moju sugrađani svih vjeroispovijesti, bez razlike.

Zašto SDP ne inicira raspravu o reviziji ugovora?

- Bilo bi dobro da se SDP napokon počne baviti temama koje bi građanima vratile vjeru u to da smo upravo mi stranka koja je najkompetentnija da upravlja zemljom, a jedna od tih tema su i Vatikanski ugovori.

Sami ste upravo otvorili temu stanja u opoziciji, a time u SDP-u kao najjačoj oporbenoj stranci. Je li Davor Bernardić koji je prije 14 mjeseci preuzeo vodstvo SDP-a čovjek koji je u stanju voditi tu stranku?

- U čudnoj smo situaciji u kojoj, s jedne strane, imamo vrlo lošu vladu koja ne radi ništa za svoje građane, premijera koji nije u stanju donijeti ni jednu odluku osim kad se nađe u situaciji da mora spašavati svoje ministre uhvaćene do grla u sukobu interesa kao u slučaju Agrokor. S druge strane nemamo oporbu ni jasne oporbene stavove, ili barem dva do tri jasna stava za koje bi se ljudi mogli uhvatiti i reći- ok oni su alternativa.

Živimo u zemlji u kojoj, završite li nevini na sudu, imate "fifti- fifti" šansu da budete osuđeni ili oslobođeni. Imamo situaciju da se na najvećem sveučilištu u zemlji već mjesecima i godinama radi na zatomljivanju onoga po čemu je studentska populacija najprogresivnija u svakom društvu, a to je kritičko promišljanje društva. Imamo situaciju da postolari počinju raditi kao informatičari na fakultetima, a ljudi sa završenom gimnazijom počinju se baviti diplomacijom. Živimo u zemlji u kojoj ljudi kad ujutro gledaju i čitaju vijesti moraju dvaput razmisliti jesu li to stvarno vijesti ili "sprdeks".

Živimo u zemlji u kojoj se ljudi zatvaraju u sebe, boje se izreći ili napisati ono što misle, jer ako na Facebooku napišu nešto kritički na račun vlasti ili nekog biskupa,može im sutra policija pozvoniti na vrata.U takvim okolnostima kad imamo premijera klimavca koji nije u stanju donijeti ni jednu odluku osim prepuštanja Agrokora lešinarskom fondu, oporba bi trebala cvjetati jer ima sva oružja u rukama potrebna da prokaže nesposobnu vlast. Izuzetno je teško stajati sa strane i gledati kako SDP i vodstvo SDP-a nisu u stanju to napraviti. Ja se na zadnjim stranačkim izborima svjesno nisam kandidirala ni za jednu stranačku funkciju. Jednostavno, nisam se vidjela kao dio te ekipe i vidjela sam u kojem smjeru će to ići.

Mislite na ekipu oko Davora Bernardića ili..?

-Mislim na dio ekipe sadašnjeg vodstva SDP-a koji se birao na samoj konvenciji. Mogu samo reći da se nadam da će vodstvo na čelu s predsjednikom Davorom Bernardićem znati prepoznati trenutak i časno uzmaknuti i prepustiti kormilo stranke nekom novom timu koji će znati iskoristiti okolnosti i okrenuti kormilo ove zemlje u nekom drugom smjeru.

Stranačka Konvencija SDP-a održat će se u ožujku, ali na njoj se po svemu sudeći neće odlučivati o Bernardićevoj smjeni, a on sam ne pokazuje namjeru za povlačenjem. Mislite li zaista da će sam otići?

-Mislim da se takve odluke i takvi potezi vodstva jedne stranke ne moraju nužno vezati za konvenciju i mislim da bi osobe koje prepoznaju interes građana i stranke, a ne svoj osobni interes, već davno taj trenutak iskoristile.

Može li Bernardićeva smjena ili dobrovoljno povlačenje izazvati ozbiljan rascjep u stranci?

- Ne. SDP je daleko veća i jača stranka nego to pojedinci misle. Preživio je SDP mnogo dramatičnije poteze i veća ega od onih koji sad "drmaju" strankom. *Bernardić je izabran po principu "jedan član - jedan glas". U stranci nije od jučer, kako je moguće da stranka tako pogriješi u izboru? -Da SDP nije uveo izbor po načelu "jedan član- jedan glas" ja nikada ne bih postala predsjednica sisačkog SDP-a, sisački SDP nikad ne bi osvojio vlast i SDP ne bi imao gradonačelnicu. Dakle, neposredni izbori po načelu "jedan član-jedan glas" izuzetno su dobra odluka jer omogućavaju da kandidati budu izabrani zahvaljujući svome radu, rezultatima i angažmanu, a ne tome jesu li dobri s nekim iz vodstva stranke.

S druge strane, sa Zoranom Milanovićem smo imali izuzetnu sreću u smislu da smo izabrali osobu koja je dovela stranku do pobjede, ali se pokazalo da s Bernardićem ta sreća odabira osobe koja iza sebe nema ni jedne dobivene izbore više ne funkcionira. Moramo promijeniti dosadašnji princip i u stranačko vodstvo početi birati ljude koji su dokazali da imaju podršku i članova stranke i birača jer energija koja vam je potrebna da dobijete podršku birača koja će vas dovesti na čelo neke općine, grada ili županije neusporedivo je veća od energije koja vam je potrebna da budete dobri s predsjednikom stranke, završite na listi za Sabor i postanete zastupnik.

Imamo na terenu cijeli niz načelnika i gradonačelnika koji su se dokazali osvojivši prvi, ili drugi mandat. Stranka premalo iskorištava potencijale nas koji na dnevnoj bazi rješavamo probleme, suočavamo se s trendovima i onim što građani osjećaju žele i misle, a previše se sluša kuloarske priče iz saborskih hodnika koje imaju vrlo malo veze s onim što običan čovjek želi i osjeća.

Vrlo ste oštro reagirali na povratak Aleksandre Kolarić u SDP. Zašto?

- Ništa osobno. Tako bih reagirala na povratak bilo koje osobe koja je cijeli svoj politički put izgradila na javnom pljuvanju SDP-a i negiranjem socijaldemokracije i njezinih kvaliteta, a istodobno se rukama i nogama borila da postane dio toga SDP-a i domogne se neke pozicije u njemu. To po meni nije SDP-ovka, nije socijal-demokratkinja i to je zapravo direktno pljuvanje u lice svima nama koji svakodnevno trpimo udarce i zastrašivanja, borimo se s problemima i sve vrijeme radimo u interesu stranke i želimo dobro stranci.

Imate li ambiciju na eventualnim skorašnjim unutarstranačkim izborima kandidirati se za neku stranačku funkciju?

-Imam ambiciju da SDP preuzme odgovornost vođenja ove zemlje. Koja će moja uloga u tome biti- ne znam, ali tu priča počinje i završava.

Razmišljate li o kandidaturi za neku od funkcija u vrhu SDP-a, ili za članicu predsjedništva?

-SDP ima dovoljan broj kvalitetnih ljudi da preuzmu vodstvo i vrate SDP na pravi put. Koja će moja uloga u tome biti- ne znam, ali svakako ću biti na raspolaganju da pomognem najviše što mogu. Dosadašnji politički put me, logično, vezao za sisačku priču. Hoće li tako biti i ubuduće ne znam, ali zasad imam jako puno posla i ovdje.

Presuda prema kojoj SDP mora platiti 9,5 milijuna kuna za Bandićevu gradonačelničku kampanju iz 2009. je dodatno urušila financijski potencijal SDP-a za neke buduće izbore. Je li stranka na dobar način upravljala tim problemom?

-Ne brinem se nimalo za financijski potencijal SDP-a. Čini mi se da zagrebački SDP nit danas 2018. nije raskinuo s bandićevštinom i njegovim naslijeđem unutar svojih redova i to je glavni problem. Onog časa kad budu u stanju to ostaviti iza sebe, moći će vratiti povjerenje građana i vratiti Zagreb iz šerifovih ruku u ruke građana, zagrebačkog radništva i zagrebačkih intelektualaca

Mislite li da je Davor Bernadić koji je i sam politički stasao pod Bandićevim okriljem, raskinuo s modelom vladavine koju nazivate "bandićevštinom"?

-Mislim da nije ni on, niti veći dio zagrebačke organizacije SDP-a.

Što mislite koliko dugo ćemo čekati promjene u vodstvu SDP-a?

-Nadam se ne dugo. Odgovorno vodstvo već bi uvidjelo trenutak i časno se maknulo i dalo šansu novom timu.

Politički ste stasali uz starije kolege SDP-ovce, Davorka Vidovića i Marinu Lovrić Merzel...

-Ja bih rekla da sam stasala usprkos starijim kolegama, a ne uz njih.....

Želite reći da je pogrešna percepcija da je Davorko Vidović vaš politički mentor, da ste stasali uz njega?

-Tako je.

Što mu zamjerate?

-Ništa. Kao što sam rekla, da nisu uvedeni izbori jedan član - jedan glas, da je ostao delegatski sustav izbora, ja nikad ne bih bila izbrana na čelo sisačkog SDP-a. Politički me izgradio aktivizam u Forumu mladih i sve dosadašnje kampanje SDP-a u Sisku od 1999. kroz koje sam prošla, svako stajanje na štandu, svako skupljanje potpisa, svako lijepljenje plakata, nema toga što u kampanjama nisam radila. Ne mislim da je trebao postojati neki mentor koji će me usmjeravati na ovu, ili onu stranu.

Davorko Vidović tvrdi da ste u međuljudskim odnosima "kratkog fitilja", da ne tolerirate mišljenje drugačije od vlastitog. Što kažete?

- Nitko ne može biti gradonačelnik i biti "kratkog fitilja" jer je to nespojivo. Mislim da broj glasova koji sam dobila i činjenica da sam sad u drugom mandatu demantira takve ocjene.

Kako se nosite s političkim nasljeđem Marine Lovrić Merzel? Zamjeraju li birači ono što je izašlo na vidjelo u istrazi vođenoj protiv bivše županice?

- Sisački SDP je, čim nam se za to pružila mogućnost, vrlo jasno rekao što misli o gospođi Lovrić Merzel i izbacio je iz SDP-a. Ne vjerujem da će hrvatsko sudstvo u tome slučaju dati pravorijek koji je zaslužen. Sisački SDP nema problema s njezinim nasljeđem jer ne postoji njezino nasljeđe. SDP za razliku od HDZ-a ima nultu toleranciju prema nasilnicima, kriminalcima i kao takvi nemamo nikakvih nedoumica jesmo li trebali ovako ili onako postupiti.

Vaš stranački kolega, Tonino Picula u nedavnom je intervjuu izjavio da ga ne zanimaju bitke za vodstvo u SDP-u, ali razmišlja o kandidaturi na predsjedničkim izborima iduće godine, Kako gledate na njegovu ambiciju?

-Vjerujem da iz pozicije euro-parlamentarca ideja bavljenja hrvatskom politikom i osnaživanja SDP-a i nije baš nešto privlačno i da mu se to ne čini važnim. Znam da postoji cijeli niz ljudi u SDP-u koji smatraju da su nadrasli SDP, ali povijest je pokazala, a pokazat će to i svaki sljedeći izbori, da će rezultati takve demantirati.

Jedno je što ja, ili netko drugi mislimo o sebi, ali način na koji vas birači vide i ocjenjuju vaš rad - nešto je sasvim drugo. Ne mislim da bi Piculina kandidatura za Pantovčak bila dobra ideja.

I bivši predsjednik SDP-a koketira s idejom o mogućoj kandidaturi za Pantovčak iduće godine. Što mislite o tome?

-Mislim da bi Zoran Milanović bio dobar predsjednik države. *Zašto? Je li bio dobar premijer? - Kad se kandidirao za predsjednika stranke - stala sam iza njega jer sam tada vjerovala da je najbolji kandidat. Učinila sam isto i kad se kandidirao za predsjednika vlade. Danas,mislim da je on najbolji kandidat kojeg SDP ima za predsjednika države.

Zašto?

- Zašto? Pa zbog svega onoga što je pokazao i zbog njegovog potencijala.Danas je na mjestu predsjednice države osoba koja nije u potpunosti shvatila suštinu, važnost ovlasti i dužnosti koju obavlja. Ide iz krajanosti u krajnost- ili prekoračuje ovlasti, ili se bavi "manekenstvom".

Predsjednik mora biti faktor stabilnosti sustava, objedinjujući faktor. Mislite da je Milanovićev temperament i karakter najpodesniji za to?

- Mislim da jest.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:55