ŠEF SDP-a

BERNARDIĆ 'MUP je trebao zabraniti marš ultradesničara'

 CROPIX

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u ponedjeljak je ponovno izrazio zabrinutost zbog porasta korupcije u Hrvatskoj, te ljudskih i ženskih prava, koja su po njegovu mišljenju ugrožena, čemu, kaže, ide u prilog i jučerašnji marš ultradesničara u središtu Zagreba koji je MUP trebao zabraniti.

U Hrvatskoj je porasla percepcija korupcije, po izvješću Transparency Internationala u 2016. bili smo korumpiraniji nego prije, dok smo po izvješću Amnesty Internationala pali u zaštiti ljudskih prava, istaknuo je Bernardić u emisiji Hrvatskog radija "Oporbeni zarez".

Bernardić se osvrnuo i na jučerašnje javno okupljanje u organizaciji A-HSP-a, istaknuvši da je MUP trebao zabraniti marš crnokošuljaša središtem Zagreba. "To je sramota za Hrvatsku", dopuštanjem da se takvo okupljanje dogodi, Vlada je, kaže, još jednom pokazala da "jedno priča, drugo misli, a treće radi".

Govoreći o porastu nasilja u Hrvatskoj, istaknuo je da se u Hrvatskoj nasilje ne sankcionira, te da to ne zabrinjava samo hrvatsku javnost, nego i međunarodne institucije.

Argumetirajući to "napadom u gay klubu u Zagrebu, za koji još nisu nađeni počinitelji, rasnom netrpeljivošću u Dubrovniku i nacionalnom netrpeljivošću u Vukovaru", dodao je i kako smo ovih dana svjedoci fotomontaže protiv potpredsjednice Sabora Milanke Opačić zbog čega je njezina sigurnost ugrožena, a on je kao predsjednik stranke zatražio policijsku zaštitu za Milanku Opačić.

"Ne možemo čekati da se nekoga ubije, da bi vlast i institucije reagirale. Koju se to poruku šalje svima ostalima u Hrvatskoj, pogotovo nasilnicima - idite i radite što vas je volja, nema šanse da vas netko sankcioniora jer mi žmirimo na to. Ti nasilnici bi već trebali biti privedeni", istaknuo je.

No, na pitanja o lokalnim izborima i kandidatu za zagrebačkog gradonačelnika šef SDP-a ni danas nije htio ništa konkretno odgovoriti, ponovivši samo da Zagrepčani plaćaju najskuplje režije i prirez, te zaslužuju bolje upravljanje i bolju uslugu za svoj novac.

"Prosječno građanin Zagreba godišnje u gradski proračun uplati između 30 i 40 tisuća kuna, a za taj novac ne dobiva adekvatnu uslugu. U Zagrebu su nužne promjene", poručio je.

Na tom tragu ponovio je da se razgovara s HNS-om oko lokalnih izbora i da "vjeruje u dogovor", no ako se to ne dogodi, "SDP ima svoju snagu jer je daleko najjača stranka u Zagrebu".

Opovrgnuo je medijske informacije da su razgovori s HNS-om "zapeli oko podjele fotelja", te da je SDP kao uvjet za podršku HNS-ovoj kandidatkinji Anki Mrak Taritaš u Zagrebu navodno tražio Holding, predsjednika Gradske skupštine i zamjenika gradonačelnika.

"Kakve su to priče, to su spinovi koji se ovih dana plasiraju po novinama. Kod nas je nažalost takva situacija da svako malo netko nešto napiše po novinama bez ikakvih posljedica, i onda se raspreda o tome", odgovorio je Bernardić te poručio da "partnerstvo nije figa u džepu".

Upitan za pad rejtinga SDP-a koji je po posljednjim relevantnim istraživanjima pao na razinu ispod 22 posto podrške građana, i ta stranka pet mjeseci zaredom osjetno gubi potporu birača, Bernardić je ponovno slikovito odgovorio da "sve što se spusti, može se i dignuti, a što se digne, može se i spustiti".

Po njegovu tumačenju, pad rejtinga je stvar koja se nakon gubitka parlamentarnih izbora mogla očekivati.

"Nisam zabrinut za rejting SDP-a jer će on rasti i oporaviti se. Činjenica je da je HDZ-ov rejting po svemu sudeći dosta visok, no pitanje je hoće li takav i ostati nakon udara HDZ-ove vlade na najosjetljivije slojeve društva. Ako tako ostane, mogu slobodno reći da dio ljudi koji daju povjeenje HDZ-u imaju neku vrstu Stockholmskog sindroma - oni vas tuku, a vi ih i dalje volite", zaključio je

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 10:12