BEZ DVOJBI

BERNARDIĆ 'Na ljudskoj tragediji pokušavaju se uzeti jeftini politički poeni, ali ratni zločin je ratni zločin'

 
Davor Bernardić
 Goran Mehkek / Hanza Media

Predsjednik SDP-a i čelnik oporbe Davor Bernardić danas je u Saboru komentirao presudi "šestorki" Hrvata iz BiH i događajima koji su uslijedili, te je jasno rekao da Hrvatska mora poštovati haške presude.

"Na ljudskoj tragediji pokušavaju se uzeti jeftini politički poeni, ali ratni zločin je ratni zločin. Onaj tko je ubijao, silovao - mora za to odgovarati" - rekao je Bernardić, a piše N1.

Saborski zastupnik GLAS-a Goran Beus Richembergh izjavio je u utorak novinarima u Saboru da je zakonska obaveza predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović da osuđenima u Haagu oduzme činove i odlikovanja.

"Na žalost, nitko ne zna što će predsjednica učiniti jer je njeno ponašanje u zadnje vrijeme u tom smislu prilično nepredvidivo. Nadam se da neće proteći puno vremena da se odluči držati zakona jer ovo nije presedan. Ovo su slučajevi slični onima koje smo već imali, postoji i zakonski model, a i princip ponašanja vrhovnog zapovjednika u takvim slučajevima", istaknuo je Beus.

Ocijenio je kako dva ministra i potpredsjednik Sabora nisu trebali biti na komemoraciji pokojnom generalu Slobodanu Praljku, kojega je Haaški sud pravomoćno osudio za ratni zločin.

"Oni tamo nisu bili privatne osobe, to nije bio zatvoreni skup, niti skup koji se održava vikendom ili u neradno vrijeme. Oni su tamo došli u svojoj punoj funkciji", kazao je Beus Richembergh. Njihovo je pravo da sudjeluju u tome, ali isto tako javnost ima pravo to osuditi jer to nije prihvatljivo ponašanje, ustvrdio je.

Istaknuo je "častan i hrabar potez obitelji Praljak koja je poštovala njegovu posljednju odluku da sahrana prođe u tišini, daleko od javnosti, ali isto tako da se ne upliću u pokušaje politizacije njegove tragične smrti".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. siječanj 2021 21:22