ČEKA SE KONAČNA ODLUKA

BERNARDIĆ NAŠAO ZAMJENU ZA HAJDUKOVIĆA Listu bi mogla nositi Glasovac: 'Nitko ne vidi problem u njegovoj seksualnoj orijentaciji. On će biti na listi'

 
Domagoj Hajduković, Davor Bernardić i Sabina Glasovac
 Damjan Radić / Goran Mehkek / Ranko Šuvar / Hanza Media

Umjesto Domagoja Hajdukovića, predsjednika osječko baranjske županijske organizacije SDP-a koji je u nedjelju bio žrtva nasilja svoga partnera, listu bi na parlamentarnim izborima mogla nositi Sabina Glasovac.

Konačna odluka još nije donesena, no izvori iz vrha stranke govore da joj je predsjednik SDP-a Davor Bernardić prilično sklon, tim prije što se o Sabini Glasovac još ranije raspravljalo u tom kontekstu, i to nakon što je europarlamentarka Biljana Borzan odbila nositi SDP-ovu listu na parlamentarnim izborima u četvrtoj izbornoj jedinici.

Bernardića i vrh stranke muči kako bi se shvatilo stavljanje Glasovac na čelo liste, odnosno da to ne bi bilo shvaćeno kao da im je Hajduković neprihvatljiv zbog svoje seksualne orijentacije. U SDP-u nas uvjeravaju da nije tako, da nitko u tome ne vidi nikakav problem, ali vidi u nasilju. Zato je, kažu, Tomislav Mikulin koji je bio voditelj ureda Davora Bernardića momentalno izbačen iz stranke i dan mu je otkaz pošto se saznalo da je bio nasilan.

Nakon incidenta koji je doživio u nedjelju kasno poslije podne, te prijave i pokretanja kaznenog postupka protiv Mikulina, Domagoj Hajduković se isključio, a u ponedjeljak se nije javljao čak ni stranačkim kolegama. U sjedištu SDP-a kažu da je sada bolje, da je razgovarao s Bernardićem, ali će mu trebati još nekoliko dana da se od svega oporavi.

Jedan od naših sugovornika kaže da nije siguran kako će ovaj incident utjecati na Hajdukovića i hoće li imati snage za iznijeti kampanju.

- On će svakako biti na listi, no nije sigurno hoće li biti nositelj - kaže visokopozicionirani SDP-ovac. U odnosu na Sabinu Glasovac govori da se o njoj razgovaralo iz dva razloga. Jedan je što nakon odbijanja Biljane Borzan da sudjeluje u kampanji za parlamentarne izbore u četvrtoj izbornoj jedinici SDP nema ni jednu "jaku" i prepoznatljivu ženu. Drugi je razlog što ju zadarska organizacija SDP-a nije ni predložila za listu u devetoj izbornoj jedinici.

Budući da je Glasovac rodom iz Našica, a kasnije se preselila i živi u Zadru, dio SDP-ovaca smatra da bi im bila dobro rješenje za Slavoniju.

Bernardić će morati prelomiti vrlo brzo, tim prije što je za subotu sazvana sjednica Glavnog odbora SDP-a koji treba potvrditi njegov prijedlog listi s kojima će izaći na izbore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:51