RASPRAVA O UDOMITELJSTVU

BERNARDIĆ 'Neka ministrica na jedan dan uđe u ulogu partnerice u istospolnoj zajednici'

 Bruno Konjević / CROPIX

Hrvatski sabor raspravlja u četvrtak o Konačnom prijedlogu zakona o udomiteljstvu koji se proteklih dana našao u fokusu javnosti nakon što se pokazalo da se koalicijski partneri, HDZ i HNS, razilaze na pitanju treba li udomljavanje dopustiti životnim i neformalnim životnim partnerima.

HNS je, na početku rasprave o spomenutom zakonu, zatražio stanku, kritizirajući činjenicu da zakon ne dozvoljava udomiteljstvo i istospolnim i neformalnim životnim partnerima, a sličnu poruku uputio je i klub zastupnika GLAS-a i HSU-a, kako javlja N1.

"Zakon će u velikoj mjeri doprinijeti poboljšanju udomiteljstva i broju djece koja će se udomiti i kao takav je potreban. No, jedno fali da bi bio izuzetno dobar je da se omogući i životnim partnerima i formalnim i neformalnim da ih ne isključujemo i ne diskriminiramo i da zakon bude i pravno održiv. Isključivanje njih će dovesti do pitanja kojim ćemo pokrenuti ocjenu ustavnosti", poručio je HNS-ov Stjepan Čuraj.

Tijekom rasprave, predsjednik SDP-a Davor Bernardić kazao je kazao je kako se zakonom želi diskriminirati istospolne parove.

'Kada ćete djecu konačno staviti na prvo mjesto? Kada ćete građane konačno prestati dijeliti na građane prvog i građane? Kada ćete nadrasti klerikalnu zatvorenost i otvoriti se za progresivnost i promjene koje su u svijetu već odavno nastupile? Ovaj zakon je prilika da iskoračimo naprijed, ali vi biste se uporno zadržavali na mjestu ili vraćali unazad, ako treba i do srednjeg vijeka', kazao je Bernardić vladajućima.

Upitao je vladajuće čega se boje kad onemogućuju udomljavanja djece istospolnim parovima. 'Bojite li se da bi djeca mogla naučiti što su ljubav, tolerancija i prihvaćanje različitosti? Bojite li se da bi mogli odrasti u bolje ljude koji ne prihvaćaju nazadnost?', upitao je Bernardić, prenosi Tportal.

'Želio bih predložiti ministrici Murganić da na jedan dan uđe u ulogu partnerice u istospolnoj zajednici, možda otkrije da bi u toj obitelji bila izvrsna majka ili otac. Svejedno', rekao je Bernardić, prenosi N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:20