BERO 'BEZ CENZURE'

BERNARDIĆ OTVORIO FRONT S GOTOVO KOMPLETNOM OPORBOM 'IDS je omogućio HDZ-u tihu okupaciju Istre, Most je klerikalna desnica...

 
 Darko Tomaš / CROPIX

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić danas je u Istri dao izjavu u kojoj je prozvao cijelu oporbu, izuzev HSS-a, a predsjednika IDS-a Borisa Miletića izravno optužio da je glasnogovornik predsjednika HDZ-a i premijera Andreja Plenkovića.

Bernardić je u srijedu posjetio Istru kako bi, priopćili su iz stranke, položio vijenac dvjema tragično stradalim mladim antifašistkinjama, koje su simbol borbe za pravednije društvo i vjere u bolju budućnost te poručio:

- Na primjeru Istanbulske konvencije razotkrili su se mnogi. Oni koji su bili spremni podržati Plenkovića da falsificira ratifikaciju, Most koji ne podržava ratifikaciju čime su potvrdili da je Most jednako Crkva, tj. klerikalna desnica, IDS time da je Miletić postao Plenkovićev glasnogovornik, a Amsterdamska koalicija i IDS se nisu jasno ogradili od medijskih spekulacija o mogućoj koaliciji s HDZ-om - rekao je Bernardić i u nastavku se obrušio i na Živi zid, rekavši kako su se i oni razotkrili jer "od njih nismo čuli baš ništa o ratifikaciji Konvencije".

Gostujući u emisiji "Bez cenzure" na Rovinj FM-u, Bernardić je još optužio IDS da je "HDZ-u omogućio tihu okupaciju Istre".

- Teško mi je komentirati nesuvisle izjave. S Davorom Bernardićem imamo korektnu suradnju i ne znam što je time htio reći. Pretpostavljam da je na neki čudan i potpuno neuvjerljiv način htio skrenuti pozornost s priče o velikoj koaliciji SDP-a i HDZ-a. Svi znamo kako HDZ prolazi, odnosno ne prolazi u Istri i izjave o okupaciji Istre su na tragu znanstvene fantastike - rekao je predsjednik IDS-a Boris Miletić i dodao kako je činjenica da rejting SDP-a u Istri pada, ali kaže da za to nije kriv IDS.

- Nadam se da će što prije riješiti svoje probleme i pozicionirati se kao prava oporba HDZ-u poput IDS-a i Glasa. Podsjetit ću da su IDS i Glas natjerali Vladu da stavi Istanbulsku konvenciju na dnevni red, da je IDS predložio zakon kojim će se oštro sankcionirati ustaški pozdrav, i tako redom - kaže Miletić i podvlači da ništa od toga nije došlo od SDP-a. Na kraju izražava nadu da ipak neće doći do velike koalicije HDZ-a i SDP-a te da će SDP riješiti svoje probleme.

Na ovu prozivku reagirao je i Nikola Grmoja, politički tajnik Mosta, rekavši da su oni u startu rekli da će o ratifikaciji Istanbulske konvencije svatko od zastupnika Mosta glasati po svojoj savjesti.

- Davor Bernardić shvaća da gubi bitku za lijevo biračko tijelo i da treba oštrije nastupiti. Mi mu to ne zamjeramo, a Most birače želi pridobiti konkretnim rješenjima - rekao je Grmoja i podsjetio da se kao stranka bave konkretnim temama, pa je spomenuo da su prije nekoliko dana imali na dnevnom redu toplinarstvo, potom pitanje gospodarskog pojasa i prije uskrsnih blagdana još tematsku sjednicu o luci Gaženica.

- Svatko odlučuje što će ponuditi na političkom tržištu. Mi se ne bavimo ideološkim temama, nikome ne lijepimo etikete i nismo isključivi. Most radi na projektima ostanka - rekao je politički tajnik Mosta.

Reagirala je i predsjednica Glasa Anka Mrak Taritaš uvodno kazavši kako, da su htjeli u koaliciju s HDZ-om, onda danas ne bi bilo Glasa.

- Jasno smo rekli da je Istanbulska konvencija iznimno važna i nikada nismo dvojili o potrebi njene ratifikacije. Otkad smo sudjelovali u Vladi Zorana Milanovića, a posebno danas - rekla je Mrak Taritaš, naglašavajući da ne treba uvlačiti druge u alibi za pitanje hoće li biti velike koalicije SDP-a i HDZ-a.

Podsjetila je i da je nakon sastanka oporbenih stranaka radi opoziva potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić rekla da je pitanje ratifikacije Istanbulske konvencije daleko važnije te dodala kako svaka stranka nalazi svoj put, pa tako i SDP.

U službenom priopćenju Glas navodi da "nakon kiselog zelja, Zagreba koji je lijep po kiši te satiranja protivnika satire, g. Bernardić jaše dalje. Tako je satiričnom izjavom u istoj kaci počeo kiseliti Most, Živi zid, HDZ, Glas, Pametno i IDS te iako mu to možda nije bila namjera, na kraju nas je iskreno nasmijao".

Podsjetili su kako ih je začudilo vrludanje samog Bernardića u izjavama oko ratifikacije, zbog čega su se i pojedini saborski zastupnici SDP-a morali ograđivati od izjava vrha stranke. Pritom do posljednjeg trenutka nitko nije znao hoće li SDP u konačnici dići ruku za ratifikaciju ili ne.

- Na nedavnoj Konvenciji SDP-a rekla sam kako je mit da u Hrvatskoj nema oporbe. Ima oporbe, ali ona ne treba djelovati tako da se međusobno napadamo i prozivamo, nego da ukazujemo na loše poteze vladajućih. Pitanje na koje moramo ukazivati je vlada li državom HDZ ili Crkva - zaključila je Mrak Taritaš.

Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić nije reagirao na naše upite o Istanbulskoj konvenciji i Bernardićevim prozivkama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 08:50