'HRVATSKA JE POKRADENA'

BERNARDIĆ PREDSTAVIO PET SDP-ovih KORAKA ZA SPAS AGROKORA Zahtijevaju i ostavku Martine Dalić: 'Izvučeni su milijuni iz koncerna'

 Bruno Konjević / CROPIX

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić rekao je na sazvanoj press konferenciji u utorak da su savjetnici iz Agrokora izvukli milijune kuna i da su o tome već govorili u Saboru.

- Tada to nisu čuli, pa su 15 dana proučavali dokumentaciju i pravili se da ništa ne znaju oko odabira savjetnika i Ante Ramljaka. Naravno da su znali. Plenković štiti Martinu Dalić i to pokazuje da su zajedno u tome - kazao je šef SDP-a. Dodao je da je danas još gora situacija, da ne postoji Vjerovničko vijeće i da nisu ni počeli s procesom restrukturiranja.

- Proces je kontaminiran - kazao je.

SDP i danas nudi svoj plan, odnosno ruku suradnje za spas Agrokora pet točaka, rekao je Bernardić pa nabrojao što sve predlažu:

- Izmjene postojećeg zakonodavstva, pa i samog lex Agrokora (smatraju da je potrebno ugraditi uredbu o sprječavanju sukoba interesa)

- Ograničiti plaću izvanrednog povjerenika i da novci ne idu na brojne savjetnike

- Višečlana uprava (od tri člana)

- Javni nadzor nad procesom - Savjetodavna tijela

- Parlamentarni nadzor uz redovna izvještavanja

Zaključio je da je preduvjet svega da Martina Dalić ode iz Vlade, ali i da Ante Ramljak više ne bude dio Izvanredne uprave.

Podsjetimo da je ranije za Jutarnji neslužbeno potvrđeno da će Fabris Peruško, član uprave Tiska, biti novi izvanredni povjerenik Agrokora, a njegova zamjenica će biti Irena Weber, trenutno na poziciji direktorice tvrtke KHA četiri.

Bernardić je poručio da je 'kucnuo zadnji čas za rješenje problema u Agrokoru'.

- Agrokor danas potencijalno ugrožava sve hrvatske građane. Ako se to ne riješi, svačija plaća može biti manja. Nije 5 do 12, sad je 12 i 15. Zadnji čas da se vladajući uozbilje, da prihvate plan u pet točaka i da se Martina Dalić, kao i svi koji su bili povezani s izvanrednom upravom, povuku - kazao je šef SDP-a.

SDP će se odazvati na Mostov poziv

Što se tiče Mosta nezavisnih lista, Bernardić smatra da imaju grižnju savjesti što su na početku podržali lex Agrokor i Ramljaka.

- SDP će prisustvovati sastanku jer nismo zlopamtilo - potvrdio je dolazak na sastanak koji je pozvao Most. Podsjetimo, Klub zastupnika Mosta za srijedu u 11 dogovorio je sastanak opozicijskih stranaka i nezavisnih zastupnika.

Na sastanak su pozvani svi predstavnici klubova zastupnika iz redova opozicije kao i nezavisni zastupnici, a tema je pokretanje opoziva potpredsjednice Vlade Republike Hrvatske i ministrice gospodarstva Martine Dalić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:01