'HDZ IMA MONOPOL NAD INTERESIMA'

BERNARDIĆ SE RASPRIČAO ZA BiH MEDIJE 'Tuđmanovom i HDZ-ovom 'promašenom' politikom propuštena je prilika za treći entitet'

 
 Tomislav Krišto / CROPIX

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić izjavio je u intervju od četvrtka za internetski portal Dnevnik iz Mostara da je "promašenom politikom predsjednika Franje Tuđmana i HDZ-a" u Daytonu propuštena prilika za uspostavu trećeg entiteta u BiH te da je sada ključno potaknuti preustroj zemlje kako bi Hrvati ostvariti jednakopravnost s druga dva naroda.

"Činjenica jest da je promašenom politikom HDZ-a i Tuđmana, koja se vodila iz Zagreba prema BiH za vrijeme i poslije rata, zemlju napustilo 400.000 Hrvata. Dogodio se egzodus. Tom promašenom politikom propuštena je prilika da se uspostavi treći entitet. HDZ i njegovi čelnici u to vrijeme nisu uspjeli to pitanje nametnuti i ugraditi ga u Daytonski sporazum", rekao je Bernardić.

Po njegovim riječima, Daytonski sporazum je osigurao mir nakon rata, ali je sada potrebno naći novi politički sustav koji može jamčiti funkcionalniju i pravedniju BiH ne dovodeći u pitanje cjelovitost ove zemlje.

"Ključno će pitanje biti kako Hrvatima u BiH osigurati punu ravnopravnost po novom Ustavu. Za to ću se i ja zalagati", kazao je čelnik najveće hrvatske oporbene stranke.

On smatra kako će za postizanje dogovora o preustroju biti potrebno snažno prisutvo Europske unije te postizanje konsenzusa svih političkih faktora i sva tri naroda. Predsjednik SDP-a ustvrdio je i kako Hrvati u BiH nisu imali nikakve koristi od trojice HDZ-ovih zastupnika iz 11. izborne jedinice.

"Veliki problem je upravo činjenica da HDZ ima monopol kada su u pitanju interesi Hrvata u BiH. Daljnja demokratizacija bi trebala doprinijeti tome da Hrvati prepoznaju i druge političke opcije koje žele štititi hrvatske interese u BiH", naveo je.

Za razliku od svog prethodnika, Bernardić je rekao da ima dobre odnose sa SDP-om BiH navodeći da se ova stranka zauzima za modernu, građansku, proeuropsku BiH, s ravnopravnim statusom svih naroda i manjina.

Bernardić je u intervju za mostarski portal Dnevnik odbacio mogućnost uspostave velike koalicije s HDZ-om, nazivajući to spinom vladajućih koji na taj način, smatra on, nastoje prikriti "pad rejtinga, nemoći da provedu bilo kakve reforme" te je to po njemu "namjerno plasirana teza kako bi se fokus javnosti odmaknuo od stvarnih problema, kao što je legalna pljačka novaca u Agrokoru".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 19:15