‘NAMJEŠTEN IZBOR‘

Bernardić teško optužio Tomaševića, objavio i papire: ‘Ovo je jedna od najvećih afera do sada‘

Tvrdi da je namješten izbor tvrtke za odvoz biootpada

Davor Bernardić

 Cropix/

Davor Bernardić iz stranke Socijaldemokrati objavio je na Facebooku nekoliko dokumenta koji, kako tvrdi bivši šef SDP-a, pokazuju da je namješten izbor tvrtke za odvoz biootpada. Tvrdi da je postupak trajao jedan i pol dan, da nije bilo natječaja teida se radi o jednoj od najvećih afera dosad.

Njegovu objavu na Facebooku niže prenosimo u cijelosti:

- Nakon izbora, podsjećam, Tomašević je inzistirao da će zbrinjavanje otpada, raditi isključivo gradske tvrtke, da nisu potrebni privatnici, da bi, krajem 2021. potpisao okvirni sporazum sa, između ostalima, Pripuzovim tvrtkama, o zbrinjavanju biootpada po cijeni od 198,42 eura po toni.

No, bez obzira na to, biootpad se nastavio dopremati na kompostanu na Markuševcu, kapaciteta (10 000 t/god) i na Jakuševcu (30 000 t/god) koje nisu namijenjene otpadu iz zagrebačkih domaćinstava, već za potrebe Zrinjevca i održavanja zelenih površina.

I naravno, kako te biokompostane nisu mogle pratiti potrebe Grada, PR gradonačelnik pronalazi inovativno rješenje... manji dio odlazi na kompostane, a veći dio se proglašuje nečistim kontaminiranim biotopadom i odlaže se na Jakuševac.

I eto vraga, tu nastaje prvi odron i ekipa iz Grada shvaća da se više ne mogu igrati životima i zdravljem građana i radnika i traže rješenje za biootpad. Inače, u 8. mjesecu su radili navodno analizu tržišta, skupljajući informativne ponude.

Da bi na stranicama Holdinga, u petak, 8.12.2023., dva dana prije eksplozije koja je odnijela ruku gospodinu Topolovcu, bio objavljen poziv za dostavom informativnih ponuda za preuzimanje i obradu biootpada, koji je trajao do 12. 12. 2023. do podne – dakle, svega 4 dana, uključujući 2 dana vikenda, dakle 1,5 radni dan!

Recite mi molim vas, tko bi mogao u 1,5 radni dan, ispuniti ovu ponudu, ako to nije unarijed s nekim dogovoreno? Koji čarobnjak? To je nemoguće! Osim ako to nisu unaprijed dogovorili s nekim u dealu. I jesu!

Posao od 5 milijuna eura dobiva zajednica ponuditlja Saumbermaher i 3KF po cijeni od 373 eura po toni, duplo skuplje nego što je to radio Pripuz. Dakle samo jedna tvrtka koja se javila na poziv koji je trajao 4 dana s vikendom, realno 1,5 radni dan, bez natječaja, pod izlikom hitnosti.

Dakle ovo zaudara na korupciju, smrdi na sve strane i doslovno apeliram na državno odvjetništvo da odmah regira i upadne u Čistoću.

No ono što je još tragičnije je da koliko čujem da se da ta grupa ponuditelja opet taj otpad odlaže zajednica ponuditelja razvozi i odlaže po odlagalištima na području Republike Hrvatske po cijeni od 100 do 120 eura (iako je zakonska obveza u gospodarenju otpadom da se biootpad mora obraditi prije odlaganja).

Nadalje, prema pouzdanim informacijama, dio biootpada završava na obradi u Pripuzovim tvrtkama pa se opravdano nameće pitanje da li Pripuzove tvrtke tu uslugu izvršavaju po cijeni kakva je bila u okvirnom ugovoru iz 2021. godine od 198 eur/t ili mu zajednica ponuditelja plaća preuzimanje biootpada na obradu po cijeni od 373 eur po toni?

Zapravo ključno pitanje je s obzirom da Tomašević zbrinjava biootpad po duplo većoj cijeni nego kad ga je taj isti Tomašević odlagao kod Pripuza? Radi li Tomašević i dalje s Pripuzom ali po duplo većoj cijeni ili stvara novog Pripuza?, napisao je Bernardić.

Reagirali iz Grada Zagreba

Na Bernardićeve optužbe reagirali su i iz Grada Zagreba.

- Što se tiče pouzdanosti iznešenih informacija, iznesen je podatak da se drugi odron dogodio 10. prosinca 2023. iako se on dogodio 4. prosinca 2023., kada je teško stradao radnik Čistoće, što je podatak koji zna cijela Hrvatska. Toliko o pouzdanosti i vjerodostojnosti navoda Davora Bernardića, bivšeg predsjednika Gradske skupštine koji ništa nije učinio da zatvori odlagalište Jakuševec, poručili su iz Grada.

Uz priopćenje su poslali i dokument neobvezujuće informativne ponude za uslugu preuzimanja i daljnje obrade neopasnog otpada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 19:42