SPREMNI ZA IZBORE

BERNARDIĆ U GLAVNI TIM VRATIO MRŠIĆA I MILANOVIĆEVE KADROVE 'Pred bankrotom smo, ostane li HDZ još 3 mjeseca na vlasti, neće biti za plaće i mirovine'

SDP najavljuje reforme pravosuđa i poljoprivrede, borbu protiv korupcije, digitalizaciju, smanjenje državne administracije, porezno rasterećenje...
gornji red: Josip Tica, Zvonimir Mršić, Ivana Marković, Peđa Grbin, Ivo Josipović, Siniša Hajdaš Dončić; donji red: Danko Vrdoljak, Sanja Radolović, Loris Rak, Sabina Glasovac, Nino Žganec, Joško Klisović

U SDP-u tvrde da su spremni za izbore. Odredili su timove za svako područje, dovršavaju izmjene predizbornog programa i prilagođavaju ga novim gospodarskim okolnostima u kojima smo se našli zbog pandemije Covida-19.

Težište SDP-ova predizbornog programa bit će na gospodarskim mjerama, a u timu za ekonomiju će pored prof. Josipa Tice, Branka Grčića, bivšeg ministra financija Borisa Lalovca biti još i Zvonimir Mršić, bivši predsjednik uprave Podravke koji se iz biznisa vraća u aktivnu politiku.

Program

U stranci najavljuju reforme i to prije svega pravosuđa, borbu protiv korupcije, smanjenje državne administracije, porezno rasterećenje rada malih i srednjih poduzetnika, digitalizaciju Hrvatske, reformu poljoprivrede koja je, kako kažu, nikada u gorem stanju, te zeleni razvoj i kreativne industrije.

- Glavni je problem što je država iskoristila svega 20 posto europskih fondova i što je apsorpcija sredstava jako loša. Vladajući nisu iskoristili nikakav europski stabilizacijski mehanizam u doba korone. Zadužuju se na domaćem bankarskom tržištu i na taj način istiskuju novac gospodarstvu. HBOR nikada nije bio lošiji, a trebao bi biti garancijski oslonac poduzetnicima - kaže vodeći SDP-ovac i objašnjava da njegova stranka izlazi na izbore s programom novog početka.

- Prema našim projekcijama, Hrvatska ima velike rezerve na rezanju uhljeba u državnoj administraciji. No, javne službe, zdravstvo, školstvo nećemo dirati. Svi sustavi, od HBOR-a, Ministarstva gospodarstva, poreznog sustava, do državnog inspektorata usporavaju razvoj umjesto da ga ubrzavaju. SDP to mora promijeniti - kaže naš sugovornik i tvrdi da je Hrvatska pred bankrotom, i ako HDZ još tri mjeseca ostane na vlasti, na jesen nećemo imati za plaće i mirovine, a pred nama je grčki scenarij.

SDP-ovci kažu da se izbori trebaju održati što prije, ali ako se steknu uvjeti. To znači da se mogu održavati javni skupovi, odnosno provoditi kampanja, te da svima mora biti osiguran izlazak na birališta.

Koordinatore za izborne jedinice SDP je odredio još u siječnju i oni kontinuirano imaju tjedne sastanke, s tim što su ih prilagodili mjerama Nacionalnog stožera civilne zaštite za sprječavanje širenja virusa. Plan je, međutim, da se u kampanji istaknu jaka SDP-ova imena koja će prezentirati pojedine segmente njihovog programa. Među njima ima više poznatih imena, ministara iz bivše Vlade Zorana Milanovića, ali i novih lica.

Tako će za područje pravosuđa biti zadužen bivši predsjednik Ivo Josipović, te SDP-ov ustavnopravni stručnjak i predsjednik saborskog Odbora za pravosuđe, Peđa Grbin. Uz njih dvojicu kao novo lice pojavit će se i riječki SDP-ovac Loris Rak, poznat kao stečajni upravitelj Uljanika.

Nova imena

Za područje obrazovanja glavna će biti Sabina Glasovac, a za zeleni razvoj Mirela Holy i Mihael Zmajlović. Regionalna pitanja povjerit će se gradonačelnici Supetra na Braču, Ivani Marković, a za infrastrukturu i regionalni razvoj bit će zaduženi bivši ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić i zagorski župan Željko Kolar.

Socijalnom politikom bavit će se Maja Sporiš, Ivana Posavec Krivec, te Nino Žganec, pomoćnika ministra za pitanja socijalne skrbi u mandatu Vlade Ivice Račana.

Glavnu riječ za zdravstvo vodit će bivši ministar zdravstva Rajko Ostojić, te Danko Vrdoljak i Saša Srića.

Među novim imenima koja će stranka isturiti u kampanji je i izvršni tajnik Sebastijan Svat iz bjelovarsko-bilogorske organizacije koji će biti zadužen za poljoprivredu.

Nositelj strategije protiv korupcije bit će, također bivši ministar u Milanovićevoj vladi, Željko Jovanović. Među novim imenima koja će se sretati u kampanji je i Sanja Radolović iz Pule koja će preuzeti područje turizma.

Među ženama koje će biti istaknute navodi se i ime Katice Glamuzine iz Splita. U SDP-u kažu da će istaknuto mjesto i ulogu u kampanji imati i Zlatko Komadina, Erik Fabijanić, svakako Arsen Bauk, Domagoj Hajduković iz Osijeka, Franko Vidović, Vinko Grgić iz Gradiške, te Joško Klisović koji će biti glavni za vanjsku politiku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 09:49