ŠEF SDP-a

BERNARDIĆ U SABORU NAPAO GLAVNOG DRŽAVNOG ODVJETNIKA 'Znate li kako ste izgledali? Kao u lošem mafijaškom filmu'

Davor Bernardić
 Zeljko Puhovski / CROPIX

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić rekao je u srijedu kako su izvještaji o radu Državnog odvjetništva Republike Hrvatske iz 2017. i 2018. zapravo izvješća o neradu glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića.

"Prikladnije bi bilo da se zovu izvješća o neradu glavnog državnog odvjetnika", ustvrdio je Bernardić u saborskoj raspravi o izvještajima o radu DORH-a iz 2017. i 2018. te je pobrojao niz predmeta u kojima "DORH nije učinio ništa".

Podsjetio je tako na aferu Agrokor, aferu s APN-om, odlazak 10 ministara zbog sumnje u korupciju, kupovinu zastupnika u Hrvatskom saboru, bogaćenje ministara na sumnjiv način i skrivanje imovine...."A Vi ne činite ništa" , poručivao je Bernardić prisutnom Jeleniću koji je u Saboru branio izvješća.

"Iako je na početku puno obećavao, vrlo brzo je postalo jasno zašto je došao na tu funkciju i zašto je morao otići respektirani borac protiv korupcije Dinko Cvitan, koji danas ima tjelohranitelje jer mu prijete optuženici iz raznih korupcijskih afera", rekao je Bernardić i poručio Jeleniću da se on ne mora bojati jer ne radi ništa.

Bernardić: Korupcija izjeda hrvatsko društvo

Istaknuo je da korupcija izjeda hrvatsko društvo zbog čega građani iseljavaju, mladi ne vide budućnost, zemlja je osiromašena i opljačkana, a korist imaju samo 'nedodirljivi'.

Oporba je Jeleniću zamjerila i što je prilikom koncerta povodom otvaranja predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije sjedio u loži s gradonačelnikom Zagreba Milanom Bandićem, Uskokovim optuženikom.

"Znate li kako ste izgledali? Kao u lošem mafijaškom filmu", ocijenio je Bernardić.

"Nije li Vam neugodno podnositi izvješće Saboru u kojem sjede vaši optuženici i njihovi 'žetončići' i jedna optužena stranka?", upitao je Jelenića Damjan Vucelić (Živi zid).

Lovrinović Jeleniću: Pokupite i nekoga iz Sabora

Ivan Lovrinović pozvao je pak Jelenića da po uzoru na rumunjsku glavnu državnu odvjetnicu Lauru Codrugu Kovesi "napravi salto mortale, postane nacionalni heroj, povuče prvi potez i okrene se protiv korupcije".

"Onaj tko ima hrabrosti da i iz Sabora pokupi nekoga, svima će nam pomoći", drži Lovrinović.

Saborska oporba upozorila je u raspravi i na lošu percepciju pravosuđa u javnosti, na što im je glavni državni odvjetnik Jelenić odgovorio da percepcija javnosti ne odgovara stvarnim rezultatima kad ih se gleda kroz statističke pokazatelje.

"Percepcija se očito temelji na nekoliko važnijih predmeta, uvjetno rečeno važnijih, koji su medijski eksponirani, o kojima se piše, o kojima se čita, o kojima se govori", rekao je Jelenić, odgovarajući zastupnicima.

Joško Klisović (SDP) pozdravio je uvođenje indikatora uspješnosti DORH-a i brzo reagiranje na korupciju, uključujući sumnje u samom odvjetništvu, ali je, osim na nisko povjerenje u hrvatsko pravosuđe, upozorio i na sumnje u namjerne proceduralne greške kako bi odvjetnici oslobodili optužene od krivnje.

Jelenić: Greške se ne rade namjerno, fali nam 150 ljudi, no, imamo želju i volju

No, Jelenić se nije složio s time da se greške rade namjerno da bi se postupak negativno okončao, a dodao je da, koliko je njemu poznato, proceduralne greške u radu Državnog odvjetništva nisu dovodile do ukidanja presuda.

Na pitanje Gordana Marasa (SDP) o dva prikrivena stana u vlasništvu zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, što je utvrđeno u istrazi protiv Bandića pokrenutoj prije šest godina, Jelenić je odgovorio da sabornica nije mjesto za raspravu o konkretnim predmetima.

"To može li netko steći imovinu trebalo bi biti predmet propitkivanja poreznih tijela, a ako je stjecanje imovine posljedica činjenja kaznenih djela onda i tijela otkrivanja, i DORH-a kao tijela kaznenog progona", rekao je Jelenić.

Robert Podolnjak (Most) upozorio je pak da se, prema posljednjem izvješću Europske komisije, navodi niz pokazatelja o iznimno visokoj percepciji i stanju korupcije u Hrvatskoj i da se unatoč spominjanju određenih uspjeha DORH-a i pravosudnog sustava spominje i ograničena sposobnost DORH-a da se bori protiv gospodarskih i financijskih kaznenih djela.

Jelenić je na to istaknuo da rade po sistematizaciji iz 2001. i da im fali 150 ljudi. "Ulažemo maksimalne napore da održimo ovu razinu ažurnosti, ovu razinu kvalitete, a osobno bih volio da budemo još kvalitetniji. Ne nedostaje volje i želje, to vas uvjeravam“, rekao je.

Imamo procesne zakone kakve imamo

Na pitanje Marka Sladoljeva (Most) o tome kakve mjere opreza poduzima DORH prema ljudima koji imaju dvojno državljanstvo a potvrđene su im optužnice, kao što su Zdravko Mamić koji je pobjegao u Bosnu i Hercegovinu ili optuženi gradonačelnik, Jelenić je odgovorio da kad je potvrđena optužnica mjere opreza određuje sud, a ne Državno odvjetništvo.

Željko Jovanović pitao je glavnog odvjetnika kako se osjeća u Saboru, gdje će o njegovom izvješću odlučivati većina koje spašavaju 'žetončići' Uskokovog optuženika Milana Bandića, Jelenić je rekao kako misli da je u tim predmetima Državno odvjetništvo kvalitetno odradilo svoj posao.

"Realno ne možemo utjecati na tijek postupka, a, s druge strane, imamo procesne zakone takve kakve imamo. Prvi stupanj, drugi stupanj, treći stupanj, izvanredni pravni lijek, ustavna tužba i onda se ponovno vraćamo sve na početak“, zaključio je Jelenić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. svibanj 2022 22:39