GOST ROMANA BOLKOVIĆA

BERNARDIĆ U VELIKOM INTERVJUU 'Siguran sam u pobjedu zato što osjećam bilo građana'

Davor Bernardić
 Bruno Konjević / CROPIX

Romano Bolković u emisiji 1 na 1 ugostio je Davora Bernardića, predsjednika SDP-a i vodećeg čovjeka RESTART koalicije.

Bernardić je naglasio kako je kampanja u punom pogonu. Kako kaže, kampanju je SDP započeo simbolično u Slavoniji zato što je najviše opustošena što ratom i iseljavanjem, a što nebrigom, piše HRT.

Na pitanje kakve će reperkusije po međunarodni poredak situacija oko korone donijeti, Bernardić je rekao kako će to biti ogromno. - Globalni odgovor na krizu će puno ovisiti tko će biti izabran za novog američkog predsjednika - naglasio je. Rekao je kako će EU preživjeti ovu krizu.

- Zemlje koje su van globalnog štita poput EU su prepuštene samima sebi i puno će više nastradati u svakom smislu - naglasio je Bernardić i dodao kako ih je bitno potaknuti na globalnu suradnju.

Kazao je kako je snaga Europe u njezinoj otvorenosti i bez nje ne bi bilo Europe kakvu je danas poznajemo.

- Suverenistički, zatvoreni pristup, se možda sada čini kao trenutno rješenje, ali on ne može biti odgovor na globalnu krizu - naglašava i dodaje da bez EU pomoći nema ni zaštite građanima. EU, kaže, nudi novu sigurnost.

Bernardić smatra da će se jaz između bogatih i siromašnih produbiti, što se već i pokazuje na mnogim zemljama.

- Hrvatska ima smrtnost od 25 na milijun stanovnika, a to je slično kako u Srbiji i Češkoj. Slovačka je rekorder zato što ima 5 smrtnih slučajeva na milijun stanovnika - kazao je.

Naglasio je kako je ova Vlada najnekompetentnija i najkorumpiranija koju smo imali u hrvatskoj povijesti.

- Nikada se nije dogodilo da ode 11 ministara zbog sumnje na korupciju i smatram da je za građane najbolje da oni odu što prije, a ponajviše zbog toga što nemaju nikakav plan za to što će se događati poslije 15. lipnja - kazao je i dodao kako je Vlada pobjegla na izbore kako bi pobjegli od odgovornosti za kaos i krizu koja će uslijediti u Hrvatskoj.

Naglasio je kako nas čeka pad BDP-a i kako kaže bio bi sretan da su procjene o padu od 10 posto bile istinite, no kako je činjenica da nitko ne može predvidjeti hoće li se prvi val pandemije vratiti i što će se potom događati.

- U Hrvatskoj se desio pad potrošnje. U maloprodaji potrošnja je pala na razinu od 40 posto - kazao je.

Bernardić je rekao kako je SDP u početku podržavao Nacionalni stožer, ali kako je kasnije prema njemu postao izuzetno kritičan kada je Stožer počeo donositi političke odluke i dvostruke kriterije.

- Dvostruki kriteriji su kada zabranite okupljanja, a s druge strane dopustite procesiju, kada čovjeka iz samoizolacije kaznite s 8 tisuća kuna zato što je vozio gnojivo u svoje polje, a s druge strane omogućavate izlazak na izbore ljude s maskama, a prije ste ljude u samoizolaciji koji su se kretali proglasili bioteroristima, naglasio je i dodao kako je dvostrukih kriterija bilo puno.

Naglasio je kako se Hrvatska treba suočiti s istinom i s onim što se treba napraviti da bi naša zemlja krenula naprijed.

Pomoć je kako kaže, skraćeno radno vrijeme, zatim su predložili moratorij na kredite koje je Vlada odbila, predložili smo dopust za roditelje, zato što su mnogi vodili djecu na posao s obzirom na to da ih nisu imali gdje ostaviti, predložili smo zaštitni dodatak za umirovljenike s malim mirovinama, kao i za korisnike socijalne pomoći te za sezonce i one koji ne primaju naknadu za nezaposlene.

- Naš program je potpuni restart u gospodarstvu, digitalizacija, borba protiv korupcije, reforma pravosuđa i javne uprave te reforma zdravstva - kazao je.

Naglasio je kako je cilj SDP-a da kroz digitalizaciju koja će multiplikativno djelovati kroz sve sektore ostvariti dodatni potencijal gospodarskog rasta od 1500 dolara po glavi stanovnika.

- Transparentnost kroz digitalizaciju je jak alat i snažno oružje protiv korupcije - kazao je i dodao kako je u Hrvatskoj otišlo 11 ministara iz Vlade zbog korupcije, ali se i Vlada održavala na vlasti zahvaljujući korupciji.

Istaknuo je kako će jednu od prvih stvari napraviti kada dođu na vlast zakon o porijeklu imovine pa zatim porezni Uskok, reformu pravosuđa.

Na pitanje s kim će SDP formirati vlast, Bernardić je rekao kako velika koalicija ne dolazi u obzir. - Siguran sam u pobjedu, zato što osjećam bilo hrvatskih građana s kojima se susrećem. Oni žele promjene, žele budućnost za svoju djecu - tvrdi Bernardić i dodaje kako vjeruje u pobjedu i to da SDP može s manjinama i nekim regionalnim strankama formirati stabilnu hrvatsku vladu.

- Pregovaramo još s PGS-om, IDS-om i županom Posavcem. Pregovori su dugi, ali vjerujem da ćemo poslije izbora sastaviti stabilnu vladu - kazao je.

Bernardić je rekao kako mu je odnos s predsjednikom Zoranom Milanovićem korektan. Na pitanje zašto je napao predsjednika Sabora, Bernardić je rekao kako je to bio samo odgovor.

- Predsjednik Sabora me je napadao kontinuirao i ja sam odgovorio u kontekstu situacije - kazao je i zapitao se tko u Hrvatskoj ima moralni metar da mjeri što je dopušteno, a što ne, pogotovo kada znamo da je predsjednik Sabora zastupnike nazivao smećem i šibicarima, piše HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 04:01