FUZIJA STRANAKA

BERNARDIĆEVI OPONENTI U JOSIPOVIĆEVOM POVRATKU VIDE NOVU ŠANSU ZA SMJENU ŠEFA STRANKE Otkrivamo o kakvom manevru razmišljaju

Na fotografiji: Davor Bernardić, Ivo Josipović
 Sandra Šimunović / HANZA MEDIA

Stranka bivšeg predsjednika Ive Josipovića, Naprijed Hrvatska! Progresivni savez, trebala bi se tijekom ožujka ili najkasnije u travnju spojiti s njegovom bivšom strankom SDP-om.

Obje su stranke počele pripreme, s obje strane postoji dobra volja, no dio SDP-ovaca tvrdi da Davor Bernardić ne bi trebao biti opušten jer bi njegovi stranački oponenti mogli iskoristiti spajanje stranaka za novi pokušaj njegova rušenja.

U samom vrhu SDP-a, krugu bliskom Bernardiću, kažu da nema nikakvih problema oko spajanja te da im nije nakraj pameti izbjegavati sazivanje stranačkih tijela koja će amenovati odluku o spajanju. Na pitanje znači li to da će Bernardić ipak sazvati Konvenciju SDP-a (najviše stranačko tijelo koje ga može opozvati s čela stranke) naš je sugovornik odgovorio da će odluku o spajanju donijeti Glavni odbor SDP-a ili Konvencija.

Statut SDP-a nije potpuno jasno propisao proceduru spajanja s nekom drugom strankom.

“Ta mogućnost u Statutu nije ni predviđena”, kaže nam jedan od boljih poznavatelja temeljnog akta stranke. Postoji, doduše, jedna slična odredba koja kaže da GO “odlučuje o udruživanju SDP-a u međunarodne organizacije i saveze političkih stranaka na prijedlog predsjednika SDP-a”, no dio SDP-ovaca smatra da se ona odnosi striktno na ulaženje SDP-a u međunarodne asocijacije kao što su Europski socijalisti ili Socijalistička internacionala.

U SDP-u napominju da se Konvencija uvijek saziva s unaprijed utvrđenim dnevnim redom, ali je teško i zamisliti da se pokuša dnevni red dopuniti ili izmijeniti, a da to ne prođe. Tu, tvrde Bernardićevi oponenti, stranački šef vidi opasnost od ponovnog potezanja pitanja njegove smjene s čela stranke.

- Konvencija je za Bernardića neugodna i da nitko ne zatraži njegovu smjenu. Na nju dolazi puno ljudi, nitko ne može predvidjeti tko će sve izaći za govornicu i što će reći. Čak i ako samo spajanje s Josipovićevom strankom bude tema, za Bernardića bi i to moglo biti vrlo neugodno. Dio SDP-ovaca nikad nije oprostio Josipoviću što je nakon gubitka izbora za predsjednika države krivnju svalio na SDP koji je financirao kampanju i bio mu logistika - objašnjava naš sugovornik.

S druge strane se tvrdi da negativne stavove prema Josipovićevu povratku iznosi samo nekolicina bivših ministara koji su i dalje lojalni Zoranu Milanoviću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 19:32