POVRATNIK U SDP

'TRIPALA SAM PREDLOŽIO ZA ŠEFA SDP-a' Neki SDP-ovci i Josipović se sjetili krize u stranci s početka 90-tih: 'Bili smo u sličnoj situaciji kao sada'

 
Ivo Josipović
 Darko Tomaš / CROPIX

Uoči sjednice Glavnog odbora SDP-a na kojoj će se potvrđivati odluka o vraćanju Ive Josipovića u SDP, odnosno spajanja njegove stranke Naprijed Hrvatska - progresivni savez sa SDP-om, neki su se članovi stranke prisjetili Josipovićeva članstva u SDP-u s prve polovice devedesetih, te kako je Josipović želio da umjesto Ivice Račana na čelo SDP-a dođe Miko Tripalo. Bilo je to vrijeme, prisjećaju se stariji SDP-ovci, kada je dio vodstva stranke smatrao da SDP treba ići više ulijevo i nisu se slagali s Račanom koji je bio na stavu da stranka još nije prošla katarzu i da ju treba odmaknuti od nasljeđa Komunističke partije Hrvatske.

Ivo Josipović također je pripadao skupini koja se nije slagala s tadašnjim Račanovim stavovima i radi toga mu je napisao vrlo oštro pismo.

- Ne znam što je točno pisalo u tome pismu, ali se pričalo da je bilo jako oštro i gadno. To je bilo vrijeme kada su iz stranke izašli Stjepan Ivanišević, Ivo Družić, Josipović. To su bili pobornici naglašeno lijeve struje koji nisu razumjeli Račanovu politiku - rekao nam je SDP-ovac koji je tada bio pri vrhu stranke, te dodao kako je Račan kasnije rehabilitirao cijelu tu grupaciju.

Za taj događaj pitali smo i Josipovića koji nam je potvrdio da je Račanu doista poslao oštro pismo, te da mu je otvoreno stavio do znanja kako se ne slaže s njegovom politikom vođenja stranke. - Točno je i da sam tada Račanu predlagao da Miko Tripalo bude umjesto njega na čelu stranke - rekao nam je Josipović i dodao kako je Račan, za razliku od kasnijih vođa, bio demokrata i da je znao primiti kritiku.

- U to je vrijeme SDP bio u situaciji sličnoj današnjoj. Predlagao sam spajanje s Akcijom socijaldemokrata Hrvatske i da se Tripala uzme u stranku - rekao je Josipović. Dodao je kako je točno da je 1994. godine izašao iz SDP-a, odnosno u vrijeme kad i ostali nezadovoljnici Račanovom politikom koju su smatrali nedovoljno lijevom i nedovoljno kritičnom prema Franji Tuđmanu. No, tvrdi kako su njegovi razlozi napuštanja SDP-a bili iz drugih motiva.

- IZ SDP-a sam izašao zato što sam se tada više posvetio svojoj glazbenoj i pravnoj karijeri. No i dalje sam ostao dobar prijatelj s Račanom i puno mu pomagao. Na koncu, Račan me kasnije pozvao da budem na SDP-ovoj listi za Sabor - rekao je Josipović uz konstataciju kako je uvijek bio socijaldemokrat, te da je to i danas kada se po drugi puta vraća u SDP.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:18