NASTAVAK NAPETOSTI

BERNARDIĆEVI OPONENTI VIJEĆALI U SOBI HAJDAŠA DONČIĆA 'Nećemo sada potpisati program stranke, pa gdje je potpis autora'

Glavni odbor i predsjedništvo SDP-a: nastavlja se natezanje oko predsjednika šefa stranke i suprotne frakcije
 Damjan Tadic / CROPIX

Novi program SDP-a, čiji je autor Davorko Vidović, ići će u javnu raspravu. Ona će trajati do 1. ožujka, a 3. ožujka ponovo se treba sastati Glavni odbor SDP-a kako bi prihvatio prijedlog programa i uputio ga na usvajanje Konvenciji koja će se održati 10. ožujka. Rezime je to posljednjeg odmjeravanja snaga između predsjednika SDP-a Davora Bernardića i njegovih kritičara koji se u posljednje vrijeme okupljaju oko Siniše Hajdaša Dončića.

Nisu bili u Zagorju

Oko stranačkog programa nastao je veliki prijepor, ali ne zbog njegova sadržaja, nego zato što se radna skupina za program nije sastala tri mjeseca, a onda su prije pet dana na stol dobili gotov tekst bez potpisa autora koji su, jednako kao i Predsjedništvo stranke, trebali bespogovorno prihvatiti.

Bernardićevi oponenti iz Predsjedništva SDP-a sastali su se kod Hajdaša Dončića (ali ne u Zagorju, kako smo prvotno izvijestili, nego u njegovoj sobi u Saboru) i dogovorili da neće pristati na to da ih se dovodi pred gotov čin. Većina Predsjedništva bila je na tom stavu, a Bernardić ga je morao prihvatiti. No, da bi prema van stvari djelovale uglađenije, oponenti su dali podršku sadržaju prijedloga programa, ali su ga poslali na javnu raspravu, čime su Bernardića natjerali da poštuje proceduru, odnosno red stvari. Dakako, kada je davao izjavu, Bernardić je rekao da je Predsjedništvo jednoglasno podržalo program, a ostatak priče koji je prešutio prenijeli su drugi izvori iz vrha stranke.

Novi statut SDP-a

Glavni odbor tako je na dnevnome redu jučer imao samo prijedlog novog Statuta SDP-a, oko kojega su se svojedobno također lomila koplja, i to zato što su po prvom prijedlogu njegovih izmjena u rukama predsjednika stranke trebale biti koncentrirane najvažnije ovlasti. Nakon javne rasprave došlo se do korigiranog prijedloga čije su najveće značajke da će na SDP-ovim listama ubuduće polovica biti žene, a gdje to bude moguće, liste će se slagati po zip modelu. Nadalje, izbori po principu jedan član - jedan glas, koji sada vrijede samo za izbor predsjednika stranke, primjenjivat će se za sve stranačke dužnosti, a po novom Statutu spriječila bi se koncentracija funkcija. Konvencija SDP-a koja će se održati 10. ožujka imat će tako dva ključna dokumenta, novi Statut i novi Program SDP-a.

Ovršni zakon

- Prošla godina u Hrvatskoj je bila burna, ali 2018. će biti još burnija jer je ovo godina razotkrivanja i istine. Kao zemlja moramo se vratiti na trasu modernih i civiliziranih europskih zemalja. Ponosan sam na sve što smo kao stranka dosad napravili. Nakon druženja u Ogulinu zajedničkim smo snagama i promišljanjem osmislili politike za bolji život naših građana. Naše radne skupine koje smo osnovali i u kojima sjede stručnjaci pripremaju čitav niz prijedloga zakona kojima želimo riješiti nagomilane probleme u Hrvatskoj. Samo u zadnjih godinu dana Hrvatsku je napustilo 60.000 ljudi. To se mora promijeniti - rekao je Bernardić u govoru pred početak sjednice Glavnog odbora SDP-a. Bernardić je pobrojao mjere koje bi SDP proveo za ostanak mladih u Hrvatskoj, od uređivanja tržišta najma stanova, poticanja zapošljavanja, dodjeljivanja zemljišta...

- Kroz izmjene Ovršnog zakona želimo riješiti problem starih ovršenika, ali i osigurati da se dug ne množi. Dug ne smije zarobiti ljude - rekao je Bernardić.

Bernardić je brojao mjere za ostanak mladih, od uređivanja tržišta najma stanova, zapošljavanja, do davanja zemlje

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:31