MINISTAR U ŠKVERU

Beroš: Brodosplit je uzor borbe protiv koronavirusa, uspjeli su suzbiti širenje epidemije

Ministar je rekao kako su na posao dolazili oni koji su nužni za proces proizvodnje, a ostali su mogli raditi od kuće
Ministar Vili Beroš u Brodospolitu
 Brodosplit

Ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je u utorak da Brodosplit može poslužiti kao uzor dobrog organiziranja aktivnosti na sprječavanju širenja epidemije koronavirusa te je poručio kako se pomno prati epidemiološka situacija u susjednim zemljama, gdje raste broj zaraženih.

Ministra su dočekali član uprave Brodosplita Tomislav Čorak i savjetnik uprave za korporativnu sigurnost Boško Ramljak, koji su ga upoznali s aktualnim poslovima i projektima šetnjom kroz proizvodne pogone, koji u okviru preporučenih mjera funkcioniraju i dalje i nastavljaju proizvodni proces, štiteći sigurnost osoblja, kupaca i poštujući propise i protokole koje je utvrdila Vlada RH.

"Model organizacije koji je prakticiran u Brodosplitu mogao bi poslužiti kao uzor organizacije u 'novom normalnom' ako virus ostane među nama i dalje", rekao je ministar Beroš prigodom posjeta splitskom brodogradilištu.

Po njegovim riječima, u Brodosplitu su se suočili s izazovom održavanja proizvodnje, koja je iznimno važna za cijelu Hrvatsku, te su "sami napravili smjer i organizirali se i tako uspjeli suzbiti širenje epidemije koronavirusa".

"Na gradilištu radnici nekad moraju biti u neposrednom kontaktu, što je dodatni zahtjev koji je u ovom trenutku u Brodosplitu uspješno riješen", istaknuo je Beroš i dodao da je tu riječ o mjerama prilikom trijaže pri dolasku na posao, mjerenju temperature i dezinfekciji prostora, gdje stoje i natpisi kad je nešto dezinficirano.

Rekao je da je takvo ponašanje u skladu s najboljom praksom, a još su - u suradnji sa splitskim Sveučilištem - napravili serološka testiranja za svoje zaposlenike, što je i s epidemiološkog aspekta vrijedan podatak.

"To je pokazatelj njihove promišljenosti i napora koji su napravili da bi očuvali i zdravlje, ali i ekonomske tijekove", rekao je Beroš te dodao kako je došao u posjet Brodosplitu kako bi im čestitao na tome kako su funkcionirali tijekom epidemije.

Također je rekao kako su na posao dolazili oni koji su nužni za proces proizvodnje, a ostali su mogli raditi od kuće.

U brodogradilištu je vidio izgradnju broda za koji je Vlada odobrila jamstvo od 34 milijuna eura.

"To je znak da Vlada uvažava napore ovih ljudi i da ih podupire jer potpuno je jasno da se naša prekrasna Dalmacija ne može baviti samo turizmom. To je upravo i ova kriza svima nama jasno pokazala. Moramo se okrenuti i prema drugim industrijama kao što je brodogradnja, proizvodnja mediteranskih prehrambenih artikala", zaključio je Beroš.

U Brodosplitu je inače zaposleno preko 2200 radnika, ali danas ih radi 1700, jer dio radnika radi od kuće. Nastavljaju se poduzimati sve potrebne mjere zaštite svih radnika i njihovih obitelji, u svrhu nastavljanja proizvodnog procesa i kontinuiranog rada pogona i radionica na izgradnji brodova i offshore projekata, naveli su iz Brodosplita u priopćenju povodom dolaska ministra Beroša.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. siječanj 2021 11:40