UVOĐENJE REDA

Beroš: Broj osiguranika u HZZO-u za 400.000 veći od broja hrvatskih građana

Kada je riječ o osiguranicima koji se vode kao nezaposleni, njih je preko 280.000 više nego što imamo registriranih nezaposlenih, kaže ministar

Broj osiguranika u sustavu HZZO-a za 400.000 je veći nego broj hrvatskih građana, izjavio je u četvrtak ministar zdravstva Vili Beroš komentirajući istek roka za provjeru statusa građana koji su osigurani kao nezaposlene osobe, a ne vode se na Zavodu za zapošljavanje.

Ministar je naglasio da se u sklopu ranijih izmjena Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, na prijedlog HZZO-a, uvidjela potreba dovođenja u red popisa osiguranika HZZO-a.

Broj osiguranika je 400.000 veći nego broj građana Hrvatske, što je možda očekivano jer imamo određeni broj inozemnih osiguranika, međutim taj broj je daleko prevelik. Kada je riječ o samo jednoj kategoriji, osiguranicima koji se vode kao nezaposleni, njih je preko 280.000 više nego što imamo registriranih nezaposlenih na Zavodu na zapošljavanje, rekao je Beroš.

"Oni doista predstavljaju, neću reći trošak za zdravstveni sustav, ali zadnju godinu dana 232 milijuna eura je utrošeno na liječenje te skupine ljudi", istaknuo je. Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju široko priznaje prava, gdje puno skupina osiguranika ima osnove za dobivanje zdravstvenog osiguranja, dodao je.

Tu su studenti, djeca, mnoge druge skupine... S obzirom na tako širu pokrivenost populacije vjerujem da neće biti iznimaka koji će biti na ovaj način izgurani iz zdravstvenog osiguranja. Nama je obaveza, zbog financijske stabilnosti samog zdravstvenog sustava, vidjeti što i kako, poručio je Beroš.

U povodu prosvjeda vozača Hitne medicinske pomoći u znak podrške kolegi koji je u istražnom zatvoru zbog slučaja u kojem su pregažene tri osobe, ministar je rekao kako je istraga u tijeku, a nije u njegovom području odgovornosti da to komentira.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. prosinac 2023 19:28