MINISTAR ZDRAVSTVA

BEROŠ 'Dugovi prema veledrogerijama utrostručeni, iznose 3,2 milijarde kuna'

Vili Beroš
 Tomislav Kristo / CROPIX

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u utorak, nakon sastanka s predstavnicima veledrogerija, da treba započeti razgovore o sustavnom rješavanju problema dugova zdravstvenih ustanova prema veledrogerijama, jer su se dugovi u kratkom vremenu utrostručili i sada iznose 3,2 milijarde kuna.

"Sadašnja situacija je apsolutno neodrživa jer su se dugovi u kratkom vremenu utrostručili i sada iznose 3,2 milijarde. Ja sam kao ministar odgovoran za sigurnost opskrbe lijekovima na području Hrvatske. Trebamo početi razgovarati o sustavnom rješenju, koje će uključivati Ministarstvo financija i HZZO", izjavio je Beroš nakon sastanka.

Najavio je da će se s predstavnicima veledrogerija ponovno sastati sljedećeg tjedna i napomenuo kako postoji nekoliko opcija za rješavanje tog problema.

"Ima nekoliko opcija, ali nećemo prejudicirati stvari. S obzirom da sam nedavno stupio na dužnost, mislim da o ovom iznimno važnom pitanju moramo početi razgovarati. Ne bih se volio dovesti u situaciju da kreću ovrhe i tužbe te da bude ugrožena opskrba lijekovima", kaže Beroš.

Predsjednik Koordinacije veledrogerija pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca Ivan Klobučar izjavio je Hini kako je dospjeli dug krajem prošle godine bio 400 milijuna kuna veći nego krajem 2018.

Dug prema četiri najveće veledrogerije narastao je u siječnju ove godine za još 200 milijuna, što je najviše dosad, pa sad ukupno iznosi više od 3,3 milijarde kuna, ustvrdio je Klobučar.

Smatra kako bi Vlada odmah trebala podmiri 600 milijuna kuna kako bi veledrogerije imale istu startnu poziciju kao krajem 2018. godine.

Predsjednik Udruženja veledrogerija pri Hrvatskoj gospodarskoj komori Jasminko Herceg kaže kako se dosad nije dogodila da se pojavi "rupa u bolnicama" od 200 milijuna kuna.

To zahtijeva brza rješenja, koja ne može donijeti sam ministar zdravstva već se u to moraju uključiti premijer i Ministarstvo financija, smatra Herceg.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 12:40