SJEDNICA VLADE

Beroš: ‘I dalje bilježimo trend smanjenja broja covid pozitivnih ali nema opuštanja‘

‘Pozivam sve osobe, a osobito one s komorbiditetima, da se u slučaju pojave respiratornih smetnji jave svom liječniku‘, rekao je Beroš
Vili Beroš
 Davor Pongracic/Cropix

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u četvrtak na sjednici Vlade kako i dalje imamo trend smanjenja broja zaraženih i hospitaliziranih zbog covida-19 što smanjuje pritisak na zdravstveni sustav no zbog porasta u u drugim europskim zemljama nema mjesta opuštanju.

"I dalje bilježimo pozitivan trend smanjenja broja novozaraženih i aktivnih slučajeva te hospitaliziranih, što utječe na popuštanje pritiska na zdravstveni sustav. Uz to, prvi puta nakon 22. studenoga zabilježili smo pad broja hospitaliziranih ispod 2000", rekao je Beroš.

Upozorio je međutim kako određeni broj covid pozitivnih osoba s razvijenim simptomima predugo odgađa obraćanje obiteljskom liječniku.

"Stoga pozivam sve osobe, a osobito one s komorbiditetima, da se u slučaju pojave respiratornih smetnji neodgodivo jave svom liječniku radi što boljeg ishoda liječenja".

U nizu europskih zemalja i dalje raste broj zaraženih te stoga unatoč boljoj epidemiološkoj situaciji nema mjesta opuštanju u pridržavanju epidemioloških mjera, rekao je Beroš.

"Od 27. prosinca do danas u Hrvatskoj je potrošena 38.281 doza cjepiva, a prema broju cijepljenih na 100.000 stanovnika prema jučerašnjim podacima Hrvatska je na šestom mjestu u EU. U Sisačko-moslavačkoj županiji cijepljeno je 3652 osobe"..

Odaziv zdravstvenih djelatnika je, ocijenio je Beroš, vrlo dobar te je dosad cijepljeno njih 18.489.

Beroš podsjeća kako je prva pošiljka Moderninog cjepiva od 3600 doza stigla u Hrvatsku 12. siječnja te je 2000 dozaposlano u Zavod za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije, dok ostalih 1600 ostaje u Zagrebu radi cijepljenja pripadnika žurnih službi prije odlaska u to područje.

Postepeno se, kaže, započinje s cijepljenjem osoba s kroničnim bolestima te osoba starijih od 65 koje nisu u domovima za starije.

Kad je riječ o organizaciji cijepljenja na terenu za izradu plana na lokalnoj razini zaduženi su ravnatelji županijskih zavoda za javno zdravstvo a a potrebno je pripremiti cjepne punktove pri domovima zdravlja ili prema procjeni županijskog stožera na nekom drugom mjestu .

Nužna je i uspostava mobilnih timova koji će cijepiti nepokretne ili teško pokretne pacijente u domovima kao i timova koje se cijepljenje provesti u radnim kolektivima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2022 07:46