MINISTAR ZDRAVSTVA

Beroš: Imalo bi smisla uvesti obvezu nošenja maski na tramvajskim i autobusnim stajalištima

U ovom trenutku nije moguće zaključiti što će biti najesen, rekao je ministar Beroš
Vili Beroš
 Ronald Gorsic/Cropix

Ministar zdravstva Vili Beroš u HRT-ovom Dnevniku nije konkretno otkrio eventualne nove epidemiološke mjere za jesen, no govoreći o obvezi nošenja zaštitnih maski na otvorenom rekao je da bi imalo smisla uvesti nešto slično u Hrvatskoj.

Beroš je naglasio da Stožer civilne zaštite svakodnevno razgovara o mjerama koje moraju poduzeti, ali u skladu s epidemiološkom situacijom.

- U ovom trenutku nije moguće zaključiti što će biti najesen, rekao je Beroš.

Dodao je da su maske na otvorenom u Parizu uzus na onim mjestima gdje se grupira puno ljudi i ne može se držati distanca.

- Imalo bi smisla uvesti nešto slično i u Hrvatskoj na onim mjestima gdje se grupira više ljudi, znači, na tramvajskim, autobusnim čekalištima, gdje su određene turističke grupe, ali pažljivo ćemo pratiti situaciju i sukladno promišljanjima dovoditi nove mjere, kao i do sada, rekao je Beroš.

Rekao je i da nisu razgovarali o ograničenju okupljanja na 30 ljudi.

Komentirajući pad broja novozaraženih u Hrvatskoj, odnosno odgovarajući na pitanje radi li se o trendu ili kratkotrajnom predahu, Beroš je rekao da to nije moguće reći. Rekao je da je bio vikend te da nisu radili svi liječnici obiteljske medicine, nisu upućivali bolesnike na testiranje. Međutim, dodao je, epidemiološka služba na terenu vrijedno radi posao i taj njihov napor doveo je do toga da je najveći broj novooboljelih iz samoizolacije.

- To je jedan kontrolirani bazen i na taj način se širenje virusa sprečava. Tako da je moguće da će ove naše mjere - naravno, uz naglašavanje osobne odgovornosti - doista i uzrokovati da ti brojevi budu sve manji i manji, ali nije to moguće zaključivati na ovaj način, rekao je Beroš.

Odgovarajući na pitanje o mogućnosti "pojačanja" Beroš je rekao da će se sutra održati sastanak ekspertne skupine kriznog stožera Ministarstva zdravstva te da je moguće da će već sada započeti s određenom edukacijom mlađih liječnika sa strane epidemiološke struke kako bi se u slučaju potrebe mogli uključiti u rad na terenu.

Što se modela nastave tiče, Beroš je naglasio bi najbolje bilo - ako epidemiološka situacija to dozvoli - da sva djeca budu u školi, ali se pripremaju i neki drugi modeli koji će možda biti kombinacija nazočnosti u školi i online nastave.

- Želim reći da svi skupa koji sudjelujemo u tom procesu, i roditelji, i nastavnici, i zdravstveni djelatnici, ali i mi političari, moramo sagledavati taj problem u punoj širini sa svih aspekata i pokušati u datom trenutku naći najoportunije rješenje, rekao je Beroš u HRT-ovom Dnevniku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:32