OPET IZRAZIO ŽALJENJE

Beroš: Inspekcija je dala mišljenje o smrti novinara Matijanića, druge institucije trebaju završiti istragu

Još uvijek se čekaju rezultati izvida Općinskog državnog odvjetništva zbog sumnje na nesavjesno liječenje

Ministar Vili Beroš

 Zeljko Puhovski/Cropix/Cropix

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u petak kako je inspekcija Ministarstvo zdravstva dala svoje mišljenje o okolnostima smrti novinara Vladimira Matijanića, koji je umro u kolovozu od komplikacija uzrokovanih covidom-19, te da su druge institucije te koje trebaju završiti istragu.

"Iznimno mi je žao što se dogodio takav slučaj, naravno da mi na osnovu ovog moramo i nešto naučiti, ali su druge institucije te koje će završiti ovu istragu", rekao je Beroš u Vodicama, gdje se sudjelovao na kongresu Udruge poslodavaca u zdravstvu Hrvatske.

Još uvijek se čekaju rezultati izvida Općinskog državnog odvjetništva zbog sumnje na nesavjesno liječenje a zbog tog je slučaja Hrvatsko novinarsko društvo (HND) premijeru Andreju Plenkoviću predalo zahtjev za smjenom ministra Beroša i provođenjem nezavisne istrage.

Beroš je ponovio da je Ministarstvo zdravstva u okviru svojih nadležnosti uputilo zdravstvenu inspekciju da ispita okolnosti smrti novinara, a ona je bila proširena s predstavnicima struke koji su bili uključeni u zbrinjavanje Matijanića, te je to tijelo dalo svoje mišljenje.

"Određene nepravilnosti su nađene i upućene su na daljnje postupanje, kako Hrvatskoj liječničkoj komori, tako i Županijskom državnom odvjetništvu. Ministarstvo zdravstva nije istražno tijelo koje bi moglo izvan svojih ingerencija istraživati bilo što, a kakva je situacija, to morate pitati nadležne institucije. Mi smo u okviru naših nadležnosti napravili svoje", rekao je Beroš novinarima.

Dodao je kako su pronašli određene propuste u pružanju zdravstvene zaštite, ali ne bitne, upravo zato što je liječnica primarne obiteljske medicine u nekoliko navrata rekla pacijentu da ode u bolnicu te mu je izdala i uputnicu nakon što je prvi put pregledan u bolnici i otpušten.

Prema tome, dodao je, pacijent je imao i priliku i uputu koju mu je zdravstveni sustav dao.

Upitan kada će prijedlozi zakona koji se odnose na zdravstvenu reformu ići u javno savjetovanje, s obzirom na to da dio reforme kreće od 2023., Beroš je odgovorio kako se desetljećima priča o reformama koje se ne provode, a njemu je cilj ne samo pričati, nego i provesti.

"Od prvog dana mandata transparentno govorim o potrebi reforme. Prema tome, doista će iznimno brzo. Irelevantno je da li je riječ od dva, tri ili četiri tjedna", rekao je Beroš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 19:14