MINISTAR ZDRAVSTVA

Beroš iz centra Zagreba, bez maske: ‘Apeliram na građane da nosimo maske čak i kad smo vani‘

‘Vidite i sami da omikron postaje dominatan u većem dijelu Europe i za očekivati je da će se širiti i u Hrvatskoj‘

Vili Beroš

 Screenshot N1

Reporter televizije N1 razgovarao je s ministrom zdravstva Vilijem Berošem u centru Zagreba.

Beroš je apelirao na sve da se pridržavaju mjera, iako dok je davao izjavu novinaru nije nosio masku.

“Apeliram i na to da kad smo bliže čak nosimo i maske vani. To je važno pogotovo u kontekstu promišljanja oko omikrona. Nema opuštanja i nadalje”, rekao je ministar.

Potvrdio je da u ovom trenutku u Hrvatskoj nema novih slučajeva omikrona.

“S time smo jako zadovoljni, ali treba biti oprezan jer će sigurno biti širenja i te varijante u Hrvatskoj. Naime, vidite i sami da ona postaje dominantna u većem dijelu Europe i za očekivati je da će se širiti i u Hrvatskoj”, rekao je.

Ministar ne vjeruje da će dva sata dulje radno vrijeme za Badnjak i Staru godinu bitno utjecati na epidemiološku situaciju.

“Da mislimo da će biti drugačije, onda bi i postupali drugačije. Tako da vjerujem da ne. Ono što smo promišljali i ukoliko ljudi završe u 12 sati, nastavit će određena druženja tako da je možda i bolje da ostanu na otvorenom jer je mogućnost širenja zaraze daleko manja. Mislim da ta dva sata u dva dana neće bitno doprinijeti pogoršanju epidemiološke situacije. Pratimo situaciju, sagledavamo sve epidemiološke kriterije i postupamo. Ukoliko se nešto dogodi, možemo i promijeniti odluku, ali nadam se da će sve biti onako kako smo planirali”, kazao je.

Pad broja zaraženih, tvrdi, apsolutno je pozitivan znak.

“Uvijek vam je to tako. Naime, i porast i pad broja hospitaliziranih prati u jednom vremenskom intervalu porast i pad broja novozaraženih. To je jako dobro. Dobro je i to što smo jutros čitali da najnovija istraživanja ukazuje da stopa hospitalizacije kod onih koji su zaraženi omikronom također nije velika. To je jako optimistično, međutim mjesta za opuštanje nema i moramo biti i dalje jako oprezni”, mišljenja je ministar

Beroš napominje da je peti val zaraze moguć.

“Ono što bih volio da ako se i dogodi, da bude što odgođeniji. Da se stignemo oporaviti od ovog četvrtog vala i da se zdravstveni djelatnici malo i odmore jer traje ovo sve skupa predugo. I zahvaljujem na kraju godine poglavito njima”, zaključio je Beroš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. lipanj 2023 20:21