MINISTAR ZDRAVSTVA

Beroš komentirao Čačićeve teške optužbe i apel 26 doktora i znanstvenika: ‘Mi smo svi u suglasju‘

Nisam svjesno lagao kada je riječ o činjenicama, izjavio je referirajući se na oštre poruke varaždinskog župana Čačića
Vili Beroš
 Zeljko Puhovski/Cropix

Ministri Vili Beroš i Radovan Fuchs obratili su se medijima nakon sjednice Vlade na kojoj je objavljeno da od sljedećeg tjedna svi srednjoškolci prelaze na online nastavu te da će posebne nagrade za rad s oboljelima od covid-19 u iznosu od 10 posto osnovne plaće dobiti radnici u sustavu zdravstva i socijalne skrbi, službenici kaznenih tijela i pripadnici Oružanih snaga.

Beroš je na presici najprije izvijestio o aktualnom stanju s epidemijom i podsjetio da je danas potvrđeno 1889 novih slučajeva zaraze, a u posljednja 24 sata 59 osoba je preminulo, prenosi Dnevnik.hr.

- Hrvatski zavod za hitnu medicinu uspostavit će u svim jedinicama u kojima se liječe oboljeli od COVID-19 infekcije videovezu kojom će liječnici moći međusobno komunicirati, rekao je.

Također je objasnio da je moguće da su zbog specifičnog obračuna plaće pojedini zdravstveni djelatnici pri premještaju u druge ustanove ostvarili više prekovremenih sati pa će im se omogućiti da odaberu ono što je za njih povoljnije. Dodao je da će se zaostaci isplatiti u siječnju.

Osvrnuo se i na apel 26 liječnika i znanstvenika koji su uputili proteklog vikenda.

- Oni šalju jednu ohrabrujuću poruku jedinstvenog stava struke jer dosad je bilo nekoliko različitih tonova koji su bili motivirani osobnim elementima ili znanstvenim nadmetanjima koja su bila kontradiktorna. Mišljenja smo da su sve naše odluke temeljene na struci i znanosti i kada tako iščitavate apel znanstvenika onda je potpuno jasno da je većina njihovih mišljenja i zahtjeva potpuno u suglasnosti s Nacionalnim stožerom. Naša jedina i osnovna polazišna točka je znanost, poručio je.

Beroš je komentirao oštre poruke varaždinskog župana Radimira Čačića koji je prozvao "najodgovornije u državi" da su, kako tvrdi, svjesno lagali kad su govorili da strože mjere ne daju rezultate. Čačić je također ustvrdio da se mjere neće ublažiti 21. prosinca, već se mogu samo pooštravati.

- Nisam svjesno lagao kada je riječ o činjenicama. Ta izjava se može shvaćati u drugom kontekstu. Riječ je o učinku mjera. Učinak mjera nije onakav kakav smo mi željeli. Možda se to odnosi na to. Sa županom Čačićem razgovarao sam u nekoliko navrata. Naš stav je jedinstven. Stožer je podržao oštrije mjere, one su na snazi neko vrijeme i vidjet ćemo rezultate, poručio je Beroš.

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs komentirao je novu odluku kojom srednjoškolci od 14. prosinca do 18. siječnja prelaze na online nastavu.

- Mislimo da se ovakav model pokazao uspješnim i dobrim u našoj situaciji. Mi nemamo neku jako veliku incidenciju među učenicima, ona je više-manje onakva kakva je bila i na početku, odražavala je ukupni porast koji se događao u općoj populaciji, ali na daleko nižoj razini, kazao je.

Dodao je da neke županije već funkcioniraju po modelu online nastave, kao i da prvi problem sa zarazom učenika može biti u javnom prijevozu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:34