NOVI PROBLEMI

Beroš komentirao istragu USKOK-a o stranici koronavirus.hr: ‘Sjećate li se što se događalo u ožujku 2020.?‘

Ministar Beroš je na konferenciji za medije iznio sve detalje o stranici koronavirus.hr
 Ronald Gorsic /cropix

Ministar zdravstva Vili Beroš danas je na konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite odgovorio na, kako je kazao, očekivano pitanje o istrazi USKOK-a zbog stranice koronavirus.hr.

Ministar je kazao da se pripremao za to pitanje te da mora s papira pročitati odgovor.

- Potrebno je malo se vratiti u ožujak 2020, kad su vladali specifični elementi. Danas imamo po 2000 dnevno novozaraženih i živimo s time kao da je normalno, ali lani smo u Italiji imali situaciju da epidemija buja, da se povećava broj novozaraženih i broj umrlih. Police su se počele prazniti, domaćice su kupovale zalihe kvasca, to je bio trenutak kad se ugroza približavala Hrvatskoj.

25. veljače smo imali prvi slučaj zaraze i 11. ožujka 2002 sam kao ministar zdravstva na temelju mišljenja struke odnosno HZJZ-a proglasio epidemiju u Hrvatskoj. Stoga smo od prvog dana u stožeru i vladi točnu, jasnu i pravovremenu informaciju stavili kao imperativ u borbi protiv nepoznatog virusa koji je dosad odnio više od 7000 života u Hrvatskoj. Zato smo u početku, ponekad i po dva puta dnevno imali konferencije za medije, ali na njima nismo moglo odgovoriti na brojne upite građana. to je bio period kad smo se svi skupa snalazili kako smo znali i umjeli. Sjećam se prvih pokušaja da u ministarstvu formiramo komunikacijske kanale, pa se javila potreba da se žurno uspostavi mjesto za višesmjernu komunikaciju odnosno servis za građane - kazao je Beroš.

'Isplaćeno je gotovo 900 tisuća kuna bez PDV-a'

Kazao je kako je domena koronavirus.hr uzeta od strane agencije koja je to potom prepustila državi te da agencija nije prodala domenu.

- U tom razgovoru s agencijom prezentirana je i mogućnost uspostave platforme i to u roku nekoliko dana. Ponuđena je tada testna verzija u roku 2 dana, znam da su bili subota i nedjelja, u ponedjeljak smo imali testnu verziju a stranica je zaživjela u nekoliko dana.

Mi smo kao odgovorna vlada na temelju traženja zakonitog rješenja u tim izvanrednim okolnostima probavili mišljenje od nadležnog ministarstva gospodarstva u želji da građani dobiju najbrži odgovor na svoja pitanja. To rješenje smo dobili i u njemu piše da se može primijeniti članak 42. Zakona o javnoj nabavi budući da se radilo u svrhu zaštite bitnih sigurnosnih interesa RH, u konkretnom slučaju zaštite zdravlja. Zatražili smo, dakle, mišljenje jedinog relevantnog tijela o mogućnosti izuzeća od javne nabave - kazao je Beroš.

- Što se tiče cijene, imamo podatak da je isplaćeno 899.696 kuna bez PDV-a. Puno je važnije reći i što je sve angažman uključivao. to nije bila obična stranica koja se može napraviti za 50-ak tisuća kuna. To nije bilo samo dizanje web stranice nego i žurna uspostava svih ostalih pratećih društvenih mreža te upravljanje komunikacijom na svim tim kanalima, uz samu izradu i dizajn - kazao je.

Beroš je kazao da agencija nije samo napravila web stranicu i kanale na društvenim mrežama.

- 6.5 mjeseci svaki dan, i vikendom i praznikom, do prvog popuštanja mjera, od 7-22 sata pratila je stanje mjesečnih i dnevnih analiza, pripremila i obrađivala sadržaj, postove, vizuale, i grafike te odgovarala na sve upute građana, odmah ili u najkraćem roku.

Svakodnevno su komunicirali s nama u Stožeru i svim ostalim institucijama, od HZJZ-a preko MUP-a, HTZ, uprave za granicu - kazao je ministar.

'Sve je odrađeno da se informiraju građani'

Beroš je kazao da je agencija uložila 6036 radnih sati, objavila više od 3000 tekstova, odgovorila na više od 10 tisuća upita.

- Na jednom mjestu su dostupne sve mjere i preporuke. Bilo je 5.5 milijuna jedinstvenih posjetitelja, mnogi su bili i iz inozemstva. Objavljeno je preko 900 postova na Facebooku, uključujući i raspored za škole, pa i sve one zabavne videe na Instagramu - kazao je.

Beroš je istaknuo da je to sve odrađeno s ciljem informiranja građana te da se nije dogodio dan da platforma nije dobro funkcionirala.

- Potpuno je legitimno da USKOK istraži poslovanje, ali stručne službe u vladi i ministarstvu su ovaj posao odradile u skladu sa zakonom - kazao je.

Na pitanje je li agencija Media Val, kojoj je Beroš bez natječaja dodijelio posao težak 1.1 milijun kuna, uzeta zato što su na vrijeme uzeli domenu koronavirus.hr, Beroš je kazao da to nije jedini razlog.

- Vladi su ponudili korištenje iste i jer je detektirano da treba brzo izraditi takav servis. Oni su to ponudili u roku od par dana. Imali smo iskustva od ranije kad smo u Ministarstvu zdravstva pokušali izraditi takve servise i to nije bilo adekvatno - kazao je Beroš.

USKOK zatražio očitovanje od Ministarstva zdravstva

Podsjetimo, USKOK je od Ministarstva zdravstva zatražio očitovanje i dokumentaciju vezanu uz okolnosti sklapanja ugovora koji se odnosi na uspostavljanje i održavanje mrežne stranice koronavirus.hr.

Iz Ministarstva zdravstva su za Jutarnji potvrdili tu informaciju i dodali kako je USKOK dokumente zatražio još 1. ožujka, a svoj odgovor Ministarstvo je dostavilo 15. travnja 2021.

Kako je Jutarnji list doznao iz kruga istražitelja, predmet interesa su svi ugovori iz IT sektora koje je sklapalo Ministarstvo zdravstva, pa tako i ugovor o stranici koronavirus.hr.

Ministarstvo zdravstva isplatilo je u 2020. godini više od 1.1 milijun kuna tvrtki Media val po stavci "informatizacija zdravstvenog sustava", s tim da javnog natječaja nije bilo. Media Val se na svojim stranicama predstavlja kao specijalizirana agencija za komunikacijski menadžment i savjetovanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:12