REAKCIJE

Beroš: Majka djevojčice je reagirala odgovorno, kako treba. Istražit ćemo slučaj

Nakon što su joj u Hitnoj i na Rebru odbili pomoći zbog sumnje na Covid-19, curica je jučer u tri ujutro u Klaićevoj hitno operirana zbog upale slijepog crijeva
Vili Beroš
 Darko Tomas / CROPIX

Nakon nekoliko neodgovornih pacijenata koji su u zagrebačkim bolnicama tražili i dobili liječničku pomoć zatajivši pritom da moraju biti u samoizolaciji zbog kontakta sa zaraženima koronavirusom, zahvaljujući čemu su iz stroja izbacili nekoliko desetaka liječnika i medicinskih sestara, Jutarnji list objavio je priču o jednoj majci iz Velike Gorice čijem je djetetu Hitna pomoć, a potom i KBC Rebro, uskratio hitnu medicinsku pomoć zato što je uredno i pošteno prijavila da mora biti u samoizolaciji.

Njezino ponašanje upravo je dijametralno suprotno od tate koji je doveo dijete u Klaićevu i zaraženog pacijenta s rupturom slezene u bolnici Sestara milosrdnica, a pokazalo se da se s tom iskrenošću o samoizolaciji neki u lancu zdravstva nisu znali nositi.

“Brzinski” pregled

Posjetimo, nakon što su je tri puta odbili u Hitnoj i uputili na epidemiologa, jedna epidemiologinja je majci objasnila da je njihov posao briga za osobe sa sumnjom na koronavirus. Ali je majku pažljivo saslušala i dala joj upute preko telefona za “brzinski” pregled. Zbog bolova djeteta u desnom donjem dijelu trbuha posumnjala je da se radi o upali slijepog crijeva i majci savjetovala:

“Zovite opet Hitnu, moraju doći”. U opetovanom pozivu Hitna je ustrajala na tome da ne može doći i dala preporuku “odite na Rebro”. Obiteljski prijatelj djevojčicu je odvezao na Rebro, a tamo se ponovio isti scenarij. Dijete je zbog brige za druge ljude ostavio samu u automobilu. S općeg hitnog prijema poslali su ga na hitni prijem pedijatrije. Onda su rekli: ‘Došao je nalog odozgo da ne smijemo, vozite je u Zaraznu’, ispričao nam je susjed.

Odlazak u Zaraznu nije imao smisla, savjetovali su joj da odu u Dječju bolnicu u Klaićevu. I tamo je djevojčici napokon pružena pomoć - ravnatelj Goran Roić došao je u ponoć i poduzeo sve potrebne mjere zaštite. Djevojčica je u tri ujutro hitno operirana zbog upale slijepog crijeva. Ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji je jučer rekao:

“Djevojčica koja je operirana u Klaićevoj je dobro. Moram pohvaliti majku koja je prisebno i odgovorno reagirala u toj situaciji. Što se tiče svih okolnosti slučaja, mi ćemo ih ispitati i vidjeti jesu li se svi pridržavali uputa koje je izdao Stožer. Istražit ćemo cijeli slučaj”.

Bolovi u trbuhu

Ravnatelja KBC-a Antu Ćorušića zamolili smo da nam kaže što su otkrili rezultati izvida: “U trijažni kontejner KBC-a Zagreb došao je gospodin koji je dovezao na pregled bolesnu kćer svoje susjede kojoj je određena mjera samoizolacije zbog prvog kontakta s oboljelim od Covida-19.

Vodeći simptomi su bili subfebrilitet, dvodnevno povraćanje koje je spomenuti dan jenjavalo, osip, kašalj i bolovi u trbuhu. Nakon telefonskih konzultacija s pedijatrijskom hitnom ambulantom i djelatnicima OHBP-a, gospodin je upućen u pedijatrijsku hitnu ambulantu gdje je dežurni specijalizant nakon razgovora s gospodinom ispunio trijažni upitnik i obratio se starijoj službi navodeći djetetove tegobe.

Zaključeno je da s obzirom na dvodnevno trajanje tegoba, subfebrilitet, kašalj, povraćanje i bolove u trbuhu u kliničkoj slici ima dovoljno elemenata za sumnju na virusnu infekciju, eventualno i infekciju Covidom-19 pa su ih uputili u Kliniku za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević’.

Procijenilo se da djetetova anamneza i klinička slika može odgovarati virusnom gastroenteritisu, ali u manjem postotku i onoj koja se spominje u relevantnoj stručnoj literaturi kao moguća infekcija Covidom-19”, odgovorio je ravnatelj Ćorušić i pojasnio što je toj odluci presudilo:

Postupak

“Bolesnica nije bila dostupna za pregled, što je svakako umanjilo mogućnost objektivnijeg sagledavanja situacije (savjet je bio da čeka u autu dok se provede trijažni postupak).

Djevojčica nije zanemarena, nego je upućena u drugu zdravstvenu ustanovu (KIB ‘Fran Mihaljević’). Moram napomenuti da i u vremenima koja nisu opterećena pandemijom nije rijetkost da bolesnici s ovakvom kliničkom slikom prođu više medicinskih ustanova dok se osnovna bolest ne iskristalizira. Dojam je svakako obojala činjenica da je dovedena u našu kuću nakon što je HMP grada Zagreba odbio voziti dijete u bolnicu”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 14:08