StoryEditor
EPIDEMIJA

Beroš: Moramo biti oprezni; Markotić: Je li virus oslabio? Nema dokaza, ali postoje neke naznake

Ministar je poručio da se svakodnevno promišlja o epidemiološkim mjerama s analizama svakih nekoliko sati.
Alemka Markotić i Vili Beroš
 Darko Tomas/Cropix

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u četvrtak kako je današnji broj zaraženih koronavirusom velik i upozoravajući te da se svakodnevno promišlja o epidemiološkim mjerama s analizama svakih nekoliko sati.

Napomenuo je i kako mu se čini da je klinička slika oboljelih nešto lakša, pojašnjavajući međutim, kako je riječ samo o njegovom dojmu.

- Imamo dva veća žarišta, 54 pozitivne osobe u Đakovu, gdje je virus importiran s Kosova, te u Psihijatrijskoj bolnici 'Sveti Ivan' još 21 novooboljeli. Srećom, zasad nitko nije razvio težu kliničku sliku i to je optimistično. Nastojimo biti korak ispred virusa koji je među nama i opuštanja nema. Moramo biti krajnje oprezni, poručio je Beroš u Metkoviću.

Dodao je kako se politički skupovi trebaju održavati po svim propisanim mjerama, uz održavanje razmaka te nošenje maski i higijenu.

Markotić: Nema dokaza da je virus oslabio

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević u središnjem Dnevniku HRT-a izjavila je da su u Hrvatskoj hospitalizirane 42 osobe, od 230 novih inficiranih.

- S obzirom na dva žarišta to povećanje broja nas nije iznenadilo. Imamo dvije zatvorene cjeline gdje se radi o ljudima koji su pod povećanim rizikom, tako da je bilo za očekivati povećani broj. Ti valovi su jedna uzburkana priča gdje virus nije ni otišao, rekla je Markotić.

Alemka Markotić kaže kako se u Hrvatskoj uspjelo uspostaviti dobru situaciju pa smo se svi skupa malo više relaksirali.

- Jednostavno taj virus je našao prostor da se razmnožava, dodala je.

- Pratit ćemo razvoj situacije i u drugim područjima. Žarišta smo imali i sada i moglo ih se uspješno svladati. Tako da vjerujem na vrlo brzu reakciju i identifikaciju novooboljelih i nova žarišta, istaknula je Markotić.

Kaže da je 42 hospitaliziranih, od 230 novoinficiranih, a to je 18 posto, što je u sklopu očekivanog. - Većina ima blagi oblik bolesti, nitko nije na respiratoru, dodala je.

Ističe da nema dokaza da je virus oslabio, nego se njegova slabost pokazuje u tome što se teže širi kod ljudi koji su sve više na otvorenom i prozori su nam otvoreni.

- Postoje nekakve molekularne naznake, postoje neke rasprave o tome, znanstvene studije će pokazati što se događa s virusom, zadovoljni smo da situacija nije teža što ne znači da se treba opustiti, rekla je Markotić.

- Ako se svih onih mjera budemo držali, vjerujem da će biti uspješno, zaključila je Markotić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2020 21:11