RASPRAVA U SABORU

Beroš: ‘Na sedmom smo mjestu u Europskoj uniji‘; Zekanović: ‘Kako Srbija ima cjepiva, a nije u EU?‘

Na dnevnom redu je rasprava o učincima mjera iz zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti tijekom epidemije COVID -19
Gordan Jandroković i Vili Beroš
 Damjan Tadic/CROPIX

Sjednica Sabora počela je zahtjevima klubova za stankom. Na dnevnom redu je rasprava o učincima mjera iz zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti tijekom epidemije COVID -19 za razdoblje od 11. ožujka 2020 do 15. siječnja 2021. godine, te izjašnjavanjem o amandmanima na Zakon o obnovi potresom pogođenih područja.

Suzbijanje epidemije u Hrvatskoj obilježila su dva vala. Zbog dobrih epidemioloških rezultata u prvom valu omogućili smo odvijanje turističke sezone i aktivaciju gospodarskih aktivnosti. Dolaskom jeseni, Europu je pa tako i Hrvatsku zahvatio snažan drugi val i dogodio se skok u dnevnom broju zaraženih. Trend rasta traje do sredine prosinca. Do danas je broj slučajeva u padu, rekao je, među ostalim, ministar zdravstva Vili Beroš, prenosi HRT.

- Na sedmom smo mjestu uspješnih zemalja Europske unije. Imperativ je bio osigurati pravodobnu zaštitu pacijentima oboljelima od COVID-a, ali vodeći računa da se i dalje zbrinjavaju pacijenti, osobito onkološki.

Prije nego je ministar podnio izvješće, niz je saborskih zastupnika zatražilo stanku. Ovo je izvješće upitne vjerodostojnosti, rekla je Marija Selak Raspudić iz Mosta.

- Upozoravam na nekoliko stvari, hrvatski građani trebaju znati da ćemo mi postati dileri cjepiva, da ćemo nabavljati više cjepiva nego što nam treba, da bismo EU učinili privlačnim tržištem, a nakon toga to ćemo cjepivo preprodavati ili donirati. Kako su potrebe hrvatskih građana preskočili gotovo milijun doza. I treće je postupak javne nabave. Standardni koji EU može, kod nas. Stanka je odobrena, rekla je Selak Raspudić.

Zatražila je Anka Mrak Taritaš u ime Centra i GLAS-a. Ono što smo očekivali da će u ovom izvješću biti je jedna analiza što i kako činiti kada se takve stvari dogode.

- Razočarana sam što ovdje imamo niz odluka što i kako, ali trebalo je napraviti analizu svega toga. Izvješće bi trebalo biti kao i svako, niz zaključaka što činiti u budućnosti. Iz ovog suhoparnog izvješća nismo ništa naučili, ističe.

Zahtjevu za stankom pridružila se i Vesna Vučemilović iz Domovinskog pokreta.

- Mali poduzetnici su najviše pogođeni mjerama za suzbijanje epidemije, ne znamo u kojem smjeru će Stožer dalje ići i naši gospodarstvenici moraju znati kako će poslovati. Ne donose se mjere za kompenzaciju gubitaka, rekla je.

Rada Borić iz Nove ljevice je postavila pitanje kakve izlazne strategije imamo u ovom trenutku i kakve su autonomne naše insitucije zdravstva oko alternativnih cjepiva, te što mislimo o primjerice Sputniku.

Željko Reiner iz HDZ-a je kako kaže, zatražio stanku da podsjeti kolege na njihove izjave.

Peđa Grbin iz SDP-a je rekao je kako činjenica da Hrvatska ima smanjenje broja zaraženih, ali možemo reći da mjere djeluju, ali treba postaviti pitanje zašto nisu donesene ranije.

- Zbog čega se dozvolilo da se deseci tisuća zaraze, a stotine umru. Ovo izvješće ima ozbiljan nedostatak, a to je da i dalje ne postoji dubinska analiza što su izvori zaraze, rekao je.

Hrvoje Zekanović je stanku zatražio s pitanjem kako to da u BiH rade ugostiteljski objekti, da je epidemiološka situacija bolja nego u Hrvatskoj.

- Zanima me jesu li Bosanci pametniji od nas, u čemu je problem. Kako ti da BiH danas ima samo 400 oboljelih, a nema lockdown. Andrej Plenković se s ove govornice hvalio kako je naručio milijune cjepiva, a jedna Srbija koja nije u EU je cijepila već 320.000 ljudi, a Hrvatska nije u prilici omogućiti cjepivo, upitao je Zekanović, prenosi HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:52