NA SJEDNICI VLADE

Beroš najavio ponovno pokretanje Imunološkog: ‘Izgradit ćemo tvornicu cjepiva u Svetoj Nedelji‘

Beroš je kazao da je revitalizacija proizvodnje cjepiva i drugih imunoloških lijekova važna za Hrvatsku
 Damjan Tadic/Cropix

Ministar zdravstva Vili Beroš na sjednici Vlade predstavio je prijedlog zaključka o planu provedbe revitalizacije Imunološkog zavoda u kojem je planirana i izgradnja tvornice cjepiva koji je Vlada u konačnici i prihvatila.

Beroš je kazao da je revitalizacija proizvodnje cjepiva i drugih imunoloških lijekova strateški, gospodarski i javnozdravstveno važna za Republiku Hrvatsku.

- U skladu s predloženim okvirom i smjernicama Plana te revitalizacijom proizvodnje Imunološkog zavoda osigurava se samodostatnost visokokvalitetnih virusnih cjepiva u svrhu pravovremene imunizacije stanovništva i zaustavljanja širenja epidemija, samodostatnost lijekova iz ljudske krvne plazme dobrovoljnih davatelja u Republici Hrvatskoj, proizvodnja antitoksina protiv otrova europskih zmija važnih za turističku djelatnost Republike Hrvatske te razvoj biotehnologije i znanstvenih istraživanja na području imunoloških lijekova - kazao je Beroš.

Prema riječima ministra tvornica će se graditi u industrijskoj zoni u Svetoj Nedelji.

- U tom cilju planira se rješavanje dualiteta Imunološkog zavoda prijenosom imovine na Republiku Hrvatsku, kojim se trgovačko društvo gasi i aktivnosti se nastavljaju kroz javnu ustanovu Imunološki zavod, izgradnja nove tvornice u industrijskoj zoni u Brezju u Svetoj Nedelji, te osiguravanje isplativosti i održivosti proizvodnje imunoloških lijekova u Republici Hrvatskoj - kazao je.

Beroš je kazao i da bi se gradnja nove tvornice financirala putem Europskog dona za regionalni razvoj, drugih EU fondova i u suradnji sa strateškim partnerima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:08