reakcija ministarstva

‘Beroš ne potpisuje ugovore o javnoj nabavi koje provode bolnice, to rade ravnatelji‘

Iz Ministarstva su reagirali na napise da je ministar potpisao ugovor o najavi skupih CT uređaja u nekim hrvatskim bolnicama
Vili Beroš
 Darko Tomas/Cropix

Iz Ministarstva zdravstva reagirali su na medijske napise o tome da Uskok češlja javnu nabavu u pojedinim bolnicama. Nakon što se pod povećalom našla platforma Cijepise, portal Dnevnik.hr objavio je da Uskok provjerava i niz drugih javnih nabava.

Kako su objavili, predmet istrage u pojedinim bolnicama su nabavka skupih CT uređaja te, konkretno, iz 2019. godine nabava automatskog biokemijskog katalizatora. Objavili su i da ministar Vili Beroš potpisuje te ugovore, no iz Ministarstva zdravstva to demantiraju.

"Nastavno na medijske navode kako su u predmetu istrage u pojedinim bolnicama nabavka skupih CT uređaja te, konkretno, iz 2019. godine nabava automatskog biokemijskog katalizatora, te da se u svim tim procesima pojavljuju imena istih poduzeća na koja bi ministar zdravstva trebao dati odgovor jer on potpisuje ugovore, Ministarstvo zdravstva demantira navedene navode i smatra važnim pojasniti ulogu Ministarstva zdravstva u procesu javne nabave u zdravstvenim ustanovama", kažu iz Ministarstva.

Kažu kako ministar zdravstva ne potpisuje ugovore o javnoj nabavi koju provode zdravstvene ustanove, već te ugovore potpisuje ravnatelj svake pojedine zdravstvene ustanove koja je naručitelj u postupku javne nabave.

"Ministar zdravstva potpisuje ugovore o javnoj nabavi za predmete nabave za koje je postupak kao javni naručitelj provelo Ministarstvo zdravstva", kažu iz Ministarstva te napominju kako oni nisu provodili postupak javne nabave za CT uređaje od 2015. godine, kada su takvi uređaji nabavljeni financiranjem iz fondova EU.

"Među provedenim postupcima javne nabave Ministarstva zdravstva u 2019. godini također se ne nalazi niti postupak nabave za uređaj pod nazivom „automatski biokemijski katalizator“ koji se spominje u medijskim navodima", kažu iz Ministarstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:10