UDRUGE NEGODUJU

Beroš: ‘Nema razloga za razočaranja o planu strategije protiv raka, utemeljene komentare struka će uvažiti‘

Konstruktivne i utemeljene komentare struka će zasigurno prepoznati i uvažiti, poručio je ministar
 Ranko Suvar/Cropix

Na ocjene udruga da je akcijski plan strategije protiv raka iznevjerio njihova očekivanja, u subotu je reagirao ministar zdravstva Vili Beroš ističući kako je plan u eSavjetovanju te da će konstruktivne i utemeljene komentare struka prepoznati i uvažiti, pa nema razloga za razočaranja.

Akcijski plan je u eSavjetovanju kojemu je upravo cilj prikupiti što više konstruktivnih komentara te se nadam da će oni objavljeni u medijima biti upućeni na pravu adresu - eSavjetovanje - koja tome i služi. Stoga, nema razloga za razočaranja i kritike pojedine udruge. Konstruktivne i utemeljene komentare struka će zasigurno prepoznati i uvažiti, poručio je ministar.

Trogodišnji akcijski plan strategije protiv raka, težak 8,5 milijardi eura, upućen je u javno savjetovanje, stručnjaci ga pozdravljaju, no udruge pacijenata kažu da je neodređen, neprecizan te da je iznevjerio njihova očekivanja. "Ni za jednu mjeru, niti za jednu aktivnost nije imenovana odgovorna osoba, imenom ili funkcijom, niti su izneseni konkretni termini za njezino provođenje", rekao je Hini o predloženom planu Ivica Belina, predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu (KUZ).

Ministar Beroš pak ističe da akcijski plan za provedbu Nacionalnog strateškog okvira protiv raka objedinjuje struku i sve nadležne institucije.

"Dakle ima niz nositelja i sunositelja projekta, od HZJZ-a, HZZO-a, Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Ministarstva financija, Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Ministarstva poljoprivrede, Agencije za znanost i obrazovanje i drugih institucija koje su sve navedene u dokumentaciji u eSavjetovanju", navodi se u priopćenju Ministarstva zdravstva.

Sukladno tome, naglasio je Beroš, imamo utemeljen dokument na svim razinama - struke, financija i ostalih resora koji su svatko u svom dijelu doprinijeli akcijskom planu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. rujan 2023 22:00