REAKCIJA MINISTRA

Beroš o dugovima veledrogerijama: ‘Možda će se iz plaća izdvajati više za zdravstvo‘

Ministar je komentirao obustavu lijekova bolnicama zbog golemih dugova veledrogerijama
Vili Beroš
 Damir Krajac/Cropix

Ministar zdravstva Vili Beroš održao je konferenciju za medije nakon što je najveća hrvatska veledrogerija Medika zbog golemih dugova obustavila isporuku lijekova bolnicama u Hrvatskoj.

Beroš je kazao da se radi o "kroničnoj boljki" zdravstva koje su svjesni te da su svjesni problema dugova. Najavio je da će sutra predstaviti rješenje tog problema.

"Imamo određeno utemeljenje za rješavanje tog problema u ovom trenutku. Ministarstvo zdravstva djeluje u okviru svog proračuna i ne može riješiti problem bez Vlade i ministarstva financija. Imamo određeno rješenje u pogledu ubrzanog proračunskog transfera koji ćemo predstaviti sutra na sastanku", najavio je ministar Beroš.

"Veledrogerije su obično dolazile svakih šest mjeseci, tražeći da se naplate dugovanja, i to je u redu. Mi smo partneri. No, treba napomenuti i da o vitalnosti hrvatskog zdravstvenog sustava ovisi i njihovo poslovanje. Tako da ja vjerujem da će ova priča krenuti u jednom dobrom smjeru", rekao je Beroš.

Dodao je i kako će učiniti sve da hrvatski pacijenti ne ostanu bez lijekova.

Novinari su ga pitali i za optužbe koje su stigle iz Medike, da im se uopće ne javlja na telefon. Beroš kaže kako se takve stvari ne rješavaju telefonom, već na međuresornom resoru. Rekao je i kako se radi o kratkoročnom rješenju za par mjeseci.

"S 861 euro za izdvajanje za zdravstvo, na začelju smo Europske unije. Moramo i to sagledati", rekao je Beroš.

Na pitanje uključuje li dugoročno rješavanje tog problema i poskupljenje zdravstva, putem dopunskog, ministar je kazao da ne bi rekao. No potom dodao je: "Mogao bi se povećati stupanj izdvajanja iz naših plaća". Nije htio reći kad bi se to moglo dogoditi.

Rekao je i kako najveći broj bolnica ima rezerve lijekova za mjesec dana te da je u kontaktu s ravnateljima bolnica.

Upitan zašto je moralo doći do ovoga te zašto se ranije nije sastao s predstavnicima veledrogerija, Beroš je rekao kako se taj problem ne može riješiti jednim razgovorom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2022 08:13