SKANDAL U ZDRAVSTVU

Beroš o mailu koji je Pleština poslao pacijentici oboljeloj od karcinoma: ‘Vrlo nepromišljen potez...‘

S obitelji je, kaže, razgovarao o kupnji obveznica i vjerojatno će ih kupiti. ‘Ja ću ići u to, samo da skupimo pare‘, rekao je

Vili Beroš

 Vladimir Dugandzic/CROPIX

Ministar Vili Beroš održao je sastanak s Hrvatskim liječničkim zborom. Nakon sastanka razgovarao je s novinarima. Rekao je kako je s predstavnicima HLZ-a vodio konstruktivan razgovor i da su dogovorili da će u budućnosti razgovarati češće.

“Željeli smo s jednom od najstarijih i najvažnijih udruga liječnika razgovarati o aktualnim temama”, kaže ministar o razlozima susreta s HLZ-om, a dodaje i kako su spomenuli i reformu, iako o njoj nisu mnogo razgovarali, prenosi N1.

“Raspravljali smo o procesu edukacije, specijalističkog usavršavanja, koji ima niz manjkavosti, ali mora se priznati da je novi pravilnik izrađen i moramo napraviti niz elemenata i unaprijediti taj proces, moramo raditi na implementaciji postojećeg pravilnika”, rekao je.

Spomenuta je i mogućnost prosvjeda liječnika, ali se na tome nije previše zadržavalo, kaže Beroš i dodaje da Zbor, kao najstarija i najvažnija liječnička udruga, ne misli da je to rješenje.

“Plan nam je pozvati sve komore u zdravstvu, ne samo liječničku, tako da će kao i dosad biti niz sastanaka. Mi nismo počeli razgovarati nakon što je netko najavio prosvjed, mi o temi važnosti reforme sustava razgovaramo već više od godinu dana”, kaže ministar.

Spalionica

Na pitanje o spalionici otpada na Rebru, Beroš kaže kako njegovo ministarstvo nije nadležno za to.

“Bolnica je nositelj projekta, ali Ministarstvo zdravstva nije nadležno tijelo, nego Ministarstvo gospodarstva”, objašnjava ministar.

Još za vrijeme prethodnog ministra razgovaralo se o mogućnosti da bolnice same zbrinu otpad, ali tad to nije riješeno. Beroš kaže kako će se ova tema morati riješiti te kako je KBC Rebro aplicirao za europska sredstva kako bi riješio svoj problem.

Lina Budak

Još uvijek nije gotov inspekcijski nalaz u slučaju pacijentice Line Budak, a Beroš kaže da bi mogao biti gotov do kraja tjedna ili početkom sljedećega tjedna.

Na pitanje o “dodatnom motivu” koji je ranije spominjao kad je govorio o ovom slučaju, ministar sad kaže kako novinarku N1 Milu Moralić nije vidio na presici kad je govorio na tu temu, kao i da je već govorio o tome.

“U fokusu nam je pacijent. Predvidjeli smo informatičku izmjenu kojom će svi nalazi biti vraćeni obiteljskom liječniku. Ne da budu dostupni na e-Građani jer neki od tih podataka određuju vašu sudbinu i nije u redu da ih pročitate na internetu”, kaže dodajući da je liječnik ipak onaj koji neke vijesti treba priopćiti pacijentu.

“Ako se što ima, treba se naučiti, treba unaprijediti sustav, nećemo zatvarati oči”, kaže. Ministar tvrdi i da su izokrenute njegove riječi te da više neće objašnjavati dok ne dođe nalaz inspekcije.

“Volio bih da pogrešaka u zdravstvenom sustavu bude što manje, ali to nije realno, ima ih”, kaže.

Na pitanje o tome treba li dr. Stjepko Pleština snositi posljedice zbog maila koji je napisao pacijentici Budak, kaže kako ne želi biti njegov odvjetnik i da je bila riječ o vrlo nepromišljenom potezu. Možda je, govori, taj mail bio determiniran time što se on na dnevnoj bazi bavi prigovorima i kritikama, ali da ipak ne odobrava takav način komunikacije.

“Sva komunikacija prema pacijentima mora biti službena, uvažavajući sve okolnosti… Što se tiče sankcija, procijenit će njegov ravnatelj”, kaže.

Beroš kaže kako je Lini Budak odgovorio ravnatelj ustanove u kojoj se liječila, a kako je Ministarstvo odmah pokrenulo inspekcijski nadzor.

“Bitno je da je inspekcija u istom trenutku obaviještena o potrebi postupanja i postupala je i prije medijskog praćenja ove teme. Gospođa je podnijela i dodatni prigovor pa se inspekcijski nadzor proširio na druge ustanove i primarnu zaštitu”, kaže Beroš dodajući kako mu je žao što se sve dogodilo, ali da mu je još više žao što se njegove riječi o motivima krivo interpretiraju.

Narodne obveznice

S obitelji je, kaže, razgovarao o kupnji obveznica i vjerojatno će ih kupiti.

“Smatram ovo dobrim potezom, ovo je razvijanje ekonomske pismenosti u našem kućanstvu. Ja ću ići u to, samo da skupimo pare”, kaže, a prenosi N1.

Na dodatna pitanja o slučaju Line Budak, koja kaže da se u sve uključila pravobraniteljica, Beroš kaže da je vrlo dobrodošla situacija prijava DORH-u, ako pacijentica smatra da postoji element kaznenog djela.

“Ministarstvo nije sud koji će nekome odmjeravati kaznu. U slučaju stručnih propusta, obavještavaju se komore. Ako ima elemenata kaznenog djela, onda se obavještava i DORH. To je uobičajeni put i nitko, a pogotovo ja, ne bi se usudio braniti neobranjivo. Treba stvari ispitati i vidjeti o čemu se radi. Ne želim dodatno analizirati sve elemente, kad nalaz bude gotov, bit ćete promptno obaviješteni”, zaključuje ministar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. studeni 2023 10:24