MASOVNO OKUPLJANJE

Beroš o misi na kojoj je bila i Markotić: ‘Nisam čitao portale, ali mjere su kristalno jasne‘

‘Nisam upoznat s okolnostima, kakva je bila epidemiološka situacija, ali mjesta nekonzistentnom ponašanju nema‘, istaknuo je
Misa pred Katedralom u povodu obilježavanja 61. obljetnice smrti blaženog Alojzija Stepinca.
 Goran Mehkek/Cropix

Ministar zdravstva Vili Beroš uoči sjednice Vlade koja se održava u podne kazao je da će premijer izvijestiti o situaciji s mjerama.

- Razgovarali smo o svemu, epidemiološkoj situaciji, elementima s njom u vezi, sve smo to stavili u kontekst aktualnog trenutka i epidemioloških reperkusija na neke mjere, vrlo brzo ćete dobiti od premijera informacije - kazao je Beroš.

Novinari su tražili od Beroša da komentira sudjelovanje Alemke Markotić na okupljanju pred zagrebačkom katedralom u povodu Stepinčeva na kojem se okupilo više od 25 ljudi, koliko je pak maksimalno dozvoljeno prema važećim epidemiološkim mjerama.

image
Damir Krajac/Cropix

- Nisam upoznat s okolnostima, kakva je bila epidemiološka situacija. Kako ja, tako i svatko drugi može pogledati te fotografije, ali s obzirom na obaveze nisam čitao portale. Epidemiološke mjere su kristalno jasne i trebale bi važiti za sve. Mjesta nekonzistentnom ponašanju nema - kazao je.

Osvrnuo se i na cjepivo AstraZenece.

- Svjetska zdravstvena organizacija misli da je AstraZenecino cjepivo učinkovito u svim dobnim skupinama. Umirovljenicima smo rekli da smo usmjereni na najrizičnije i najvulnerabilnije skupine. Sigurno kao vlada ne bismo napravili korak da im ne pružimo sigurnost, a to je cijepljenje. Svi koji propagiraju drugačije moraju biti svjesni da snose rizik krive poruke koja nekog može koštati života - kazao je ministar.

image
Damir Krajac/Cropix

- Proizvođač se obvezao podastrti nove informacije. Nema medicinskog razloga da neko cjepivo koje djeluje na dob od 55 godine ne djeluje na nekog tko ima 65 godina. Sva tri cjepiva koja su u Hrvatskoj odobrena štite u najvećem opsegu od smrti i težeg oblika bolesti. Ukoliko biramo zaštitu života u komparaciji s izbjegavanjem nekog minornog simptoma tu razloga za promišljanje nema. Objasnili smo predstavnicima umirovljeničkih udruga da je najvažnije cijepiti stariju populaciju - kazao je.

Ponovio je, komentirajući rektora Borasa, da oštro osuđuje svako cijepljenje preko reda te da se time oduzima pravo nekome na cijepljenje.

- Ukoliko bude informacija da je to bilo u većoj mjeri, ne isključujem mogućnost kontrole koje postoje - kazao je Beroš.

image
Damir Krajac/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 20:05