ZDRAVSTVENI SUSTAV

Beroš o smrti Vladimira Matijanića: ‘Sustav u tom slučaju nije pogriješio‘; HND: ‘Ministar zataškava!‘

Uočene su određene nepravilnosti koje su upućene su na daljnje postupanje

Vili Beros

 Zeljko Puhovski/Cropix/Cropix

Ministar zdravstva Vili Beroš opetovao je u subotu da u slučaju smrti novinara Vladimira Matijanića, hrvatski zdravstveni sustav nije pogriješio.

Načelno, hrvatski zdravstveni sustav u tom slučaju nije pogriješio, nije nađeno grubljih propusta u pružanju zdravstvene zaštite, rekao je ministar novinarima koji su ga podsjetili da HND traži njegovu smjenu i neovisnu istragu Matijanićeve smrti.

Beroš podsjeća da je Ministarstvo zdravstva promptno organiziralo neovisno povjerenstvo koje je analiziralo sve okolnosti i donijelo mišljenje.

image

Vladimir Matijanic

Goran Mehkek/Cropix/Cropix

Uočene su određene nepravilnosti koje su upućene su na daljnje postupanje, među ostalim i Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu, kazao je ministra, navodeći da je ŽDO reklo da je u tijeku dodatna evaluacija Medicinskog fakulteta u Zagrebu i da će se nakon toga znati nešto više

Dakle, sve u skladu s procedurom, ništa mimo toga, naglasio je.

Komentirajući činjenicu da je koronavirus tijekom prošle godine bio najčešći pojedinačni uzrok smrti, ministar je kazao kako je porast mortaliteta bio očekivan, jer je covid-19 smrtonosna bolest.

Imali smo mjere koje su bile primjerene i balansirane, cijepljenje, što je moglo smanjiti stopu smrtnosti, kazao je i upozorio da je opasnost od obolijevanja još prisutna.

image

Vili Beros

Zeljko Puhovski/Cropix/Cropix

„Od početka smo se priklonili načinu računanja mortalitetne statistike prema preporuci ECDC-a, svjesni da postoji na neki način nerazumijevanje suštine problema. Odlučili smo podrobnije pratiti tko je umro od, a tko s COVID-om. Prilagodili smo se, no proći će još dosta vremena kako bi se napravili proračuni tzv. viška smrtnosti“, objasnio je.

Paxlovid nema nijedna bolnica u Hrvatskoj

Rekao je i da lijek Paxlovid, koji pomaže pacijentima u početnoj fazi covid infekcije, nema nijedna bolnica u Hrvatskoj.

„Orijentirani smo zajedničkoj nabavi s EK, ali tu nešto zapinje, razgovor s Pfizerom traje već skoro godinu dana. Djelovali smo i bilateralno s Njemačkom, ali smo došli do stupnja gdje ne idemo dalje“, rekao je Beroš i dodao da je najizvjesniji bilateralni razgovor s Pfizerom.

U završnoj je fazi te vjerujem da ćemo vrlo brzo sklopiti ugovor o kupnji, kazao je ministar, iznoseći procjenu da se inicijalno radi o 10.000 doza, što će odrediti povjerenstvo za nabavu, ne samo ovog, već i svih drugih lijekova.

Naveo je da se ugovori s Pfizerom razrješuju jedan po jedan, a za nabavu Paxlovida ne očekuje da će proći više od mjesec dana.

HND: Beroš zataškava!

U organizaciji Hrvatskog novinarskog društva, konferencijom za medije u subotu je u Splitu obilježeno tri mjeseca od smrti novinara Vladimira Matijanića na kojoj je rečeno da ministar zdravstva Vili Beroš taj slučaj "uporno zataškava", a premijer Andrej Plenković "sramotno ignorira".

​Predsjednik HND- a Hrvoje Zovko​ ustvrdio je da je Matijanića "ubila država", odnosno sustav te poručio da neće prestati tražiti ostavku ministra Beroša. Podsjetio je da su peticijom prikupili oko 5.000 potpisa za novu i nezavisnu istragu i da "nikada neće prestati postavljati pitanja".

Rekao je i da HND razmišlja o prosvjedu.

"Pozvat ćemo sve koji ne dobivaju zdravstvenu zaštitu koja im je Ustavom zagarantirana. To će biti još jedan čin borbe da doznamo istinu i da se odgovorni kazne​. Andrej Plenković je za nas sada odgovorna osoba i svaki dan ostanka ministra Beroša na funkciji je njegova odgovornost...i ponašati se kao premijer svih građana Hrvatske, a ne kao premijer članova i članica HDZ- a", dodao je Zovko te ustvrdio da "Vili Beroš kao personifikacija ove bešćutnosti mora otići".

Da bi rasvijetlili okolnosti smrti novinara Matijanića, iz HND-a su najavili daljnje korake koje će poduzeti i da će nastaviti prozivati odgovorne za neučinkovitost i nepravednost sustava javnog zdravstva, koji bi trebao služiti svima jednako.

Dežulović: Vlado je ubijen iz nehaja, Hrvatska je nehajna država

​Novinarka Indexa i Matijanićeva partnerica Andrea Topić ​je kazala kako je "zdravstveni sustav nula i samo za povlaštene", te da postoji podjela na one koji mogu to priuštiti i na one koji ne mogu. Vlado je, rekla je, bio poštena osoba koja nije htjela ići nepoštenim putem i završio je kako je završio. Smatra da cijeli zdravstveni sustav treba mijenjati iz temelja, kao i da je za to direktno odgovoran premijer, odnosno oni koji ga biraju.

Raniju konferenciju za novinare ministra Beroša, koji je opetovao da u slučaju smrti novinara Vladimira Matijanića, hrvatski zdravstveni sustav nije pogriješio, ocijenila je "sramotnom" i nevjerojatnim udarcem svim Vladinim prijateljima i obitelji.

"Svatko je mogao vidjeti koliko je laži izneseno, pa pozvali su se na medicinsku dokumentaciju i sami rekli da je imala propusta. To je kontradiktorno i nevjerojatno. Iako smo napravili peticiju i od Plenkovića tražili nezavisnu istragu do danas nije učinio ništa" rekla je Topić.

Boris Dežulović rekao je da "Vlado nije ubijen s predumišljajem, već je to klasično ubojstvo iz nehaja".

"Ovo nije slučajna nego nehajna država. Jednako se nehajno odnosi prema svim resursima i prema građanima. To se zaista može svakome dogoditi. Država ne funkcionira jer je nehajna. Kako covid ne bira žrtve, tako ih ne bira ni Hrvatska. Smrt Vladimira Matijanića u tom je smislu je i simbolički smrt Hrvatske", zaključio je Dežulović.

Novinar portala Index Vladimir Matijanić umro je 5. kolovoza od posljedica zaraze koronavirusom, nakon čega je taj portal objavio potresne snimke njegovih telefonskih razgovora s djelatnicima KBC-a Split, kao i detalje o okolnostima njegove smrti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:50