VJERUJE U DOGOVOR

Beroš o štrajku liječnika: ‘I dalje razgovaramo o potrebi izmjene koeficijenata, ja sam vječni optimist‘

Pritom će, dodao je ministar, napraviti sve u okviru mogućeg, odnosno državnog proračuna izvan čijeg se okvira ne može

Vili Beroš

 Zeljko Puhovski/CROPIX

Nakon što se članstvo Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) u 89 posto izjasnilo za štrajk ako se ne dogovore s Vladom oko koeficijenata, ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u utorak kako vjeruje da do štrajka neće doći jer se i dalje razgovara o potrebi izmjene koeficijenata.

"Već duži period razgovaramo o svim nelogičnostima i potrebama izmjena koeficijenata. Mi i dalje razgovaramo sa sindikatima, ja sam vječni optimist i vjerujem da ćemo se dogovoriti", rekao je Beroš prilikom obilaska obnove KBC-a Sestre milosrdnice.

Pritom će, dodao je, napraviti sve u okviru mogućeg, odnosno državnog proračuna izvan čijeg se okvira ne može. A ako do štrajka dođe, zadatak će mu biti adekvatno organizirati odvijanje zdravstvene zaštite, poručio je.

HLS je izvijestio da je proteklih dana proveo anketu o spremnosti svojih članova na štrajk, a rezultati pokazuju premoćno opredjeljenje za štrajk od čak 89 posto.

"To je očekivana reakcija hrvatskih liječnika na događaje proteklih tjedana, mjeseci i godina - odugovlačenje u rješavanju problema na koje liječnici ukazuju već više godina, dezinformirajuće i difamirajuće kampanje o navodnim plaćama hrvatskih liječnika u javnosti, pokušaje zakulisnog razjedinjavanja krovnih liječničkih udruga", smatraju u HLS-u.

Kažu kako su dovedeni pred zid te moraju imati spremne sve opcije za slučaj da se ne postigne dogovor s Vladom, kako bi se spriječio odlazak liječnika u inozemstvo i u privatne ustanove.

"Svojim sugrađanima poručujemo da ćemo, kao i uvijek, biti ovdje za njih u svim kritičnim, po život opasnim situacijama. Mi, liječnici, želimo liječiti, a ne štrajkati, ali ako će biti potrebno, spremni smo zaštiti dostojanstvo svog poziva, svoje obitelji i sebe", poručila je predsjednica HLS-a Renata Čulinović-Čaić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 06:41