O NOVIM PLANOVIMA

Beroš o trajanju pregleda: ‘Trideset godina sam radio, za nekog mi trebaju dvije minute, za za nekog 40‘

Beroš poručuje kako nema razloga za negodovanje zbog navodnog izostavljanja struke iz izrade dokumenta

Vili Beroš

 Nikša Stipaničev/Cropix

Ministarstva zdravstva priopćilo je u srijedu kako nema razloga za negodovanje pojedinaca u javnosti na temu vremenskih normativa predloženih novim Planom i programom mjera zdravstvene zaštite, budući da u izradi tog dokumenta sudjeluje struka.

"Vezano za kritike usmjerene na vremenske normative, ako je ranije za neki postupak bilo predviđeno striktno 20 minuta, a sada je predložen vremenski raspon od 10 do 25 ili 30 minuta, krivo su utemeljene tvrdnje da smo nešto reducirali”, ističe u priopćenju ministar zdravstva Vili Beroš.

Kaže kako se u usporedbi s prethodnim Planom i programom mjera zdravstvene zaštite, po prvi puta uvodi vremenski raspon, a što su zdravstvene potrebe pacijenta veće, veći je i vremenski raspon pružanja zdravstvene skrbi.

Beroš poručuje kako nema razloga za negodovanje pojedinaca u javnosti zbog navodnog izostavljanja struke iz izrade dokumenta.

Od 21. srpnja do 20. kolovoza provedeno je javno savjetovanje o novom Planu tijekom kojeg su prikupljena 203 komentara koje će struka analizirati i sigurno konstruktivne uvažiti, a Plan je također na mišljenje poslan Hrvatskom liječničkom zboru i svim liječničkim komorama, navodi Ministarstvo zdravstva.

"Pojedinci koji okreću pilu naopako odnosno prikazuju vremenske raspone kao ugrožavanje učinkovitosti pružanja zdravstvene skrbi, očito imaju druge ciljeve daleko od dobrobiti pacijenata”, poručuje ministar zdravstva.

"Trideset godina sam radio i za nekog pacijenta treba mi dvije minute da očitam CT i dvije da ga pitam kako se osjeća. No za drugog, kompleksnijeg treba 40 minuta. Vremenski normativi trebaju biti životni i primjenjivi u realnosti što i činimo u suglasju sa strukom“, kaže.

Dodaje i kako nema razloga ni za bojazan od administrativnog rasterećenja te podsjeća na usvojeni pravilnik kojim je dio administrativnih poslova s liječnika primarne zdravstvene zaštite usmjeren na službe HZZO-a.

Sve aktivnosti u području administrativnog rasterećenja primarne zdravstvene zaštite također se provode u suradnji s djelatnicima kao i njihovim udruženjima poput KoHOM-a i HUOM-a, priopćilo je Ministarstvo zdravstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. prosinac 2023 05:10