PREKOVREMENI SATI

Beroš o velikom problemu hrvatskog zdravstva: ‘Da nije bilo korone već bismo to rješavali‘

‘Taj problem već je riješen, ali zaostaje problem liječnika koji su već tužili za svoj prekovremeni rad‘, kaže Beroš
Vili Beroš
 Robert Anic/Pool/Pixsell/Cropix

Ministar zdravstva Vili Beroš gostovao je u Dnevniku Nove TV gdje je govorio o problemima u zdravstvenom sustavu, ali i situaciju oko epidemije koronavirusa u Hrvatskoj.

Beroš je izjavio da su problemi s prekovremenim satima liječnika ''stari problem''.

- Baš u travnju je pro futuro taj problem riješen jer sam potpisao sa sindikatima dodatak trećeg kolektivnog ugovora koji definira obračun prekovremeno. Taj problem već je riješen, ali zaostaje problem liječnika koji su već tužili za svoj prekovremeni rad. S obzirom na to da je riječ o velikom iznosu, više od milijardu kuna, Ministarstvo zdravstva nema to u svom proračunu, zato se traži rješenje s Ministarstvom financija, objašnjava ministar.

Tvrdi i da bi vjerojatno prije rješavali taj drugi dio problema da nije bilo korone.

Na pitanje kada će se riješiti problem prekovremenih sati, ministar je kratko odgovorio: 

- Riješit će se.

Kad je riječ o novim uputama HZJZ-a kojima se smanjuje vrijeme izolacije na 10 dana i na temelju kojih više nije potreban negativan test zdravstvenih djelatnika koji se iz izolacije vraćaju na posao, Beroš kaže da su nove spoznaje pokazale da zaraženi nakon devetog dana prestaju biti zarazni.

- Struka pokazuje da nakon tih 10 dana gotovo nema šanse da je netko zarazan, pa je ona i definirala da se nakon 10 dana ne testira zdravstvene djelatnike koji su bili zaraženi, objašnjava i ističe da se vrijeme samoizolacije ne planira skraćivati.

- Samoizolacija je institut za one koji su bili u kontaktu sa zaraženom osobom i s obzirom na tijek inkubacije koja može biti i do 14 dana, u ovom trenutku se ne planira skraćivati vrijeme samoizolacije jer se i nakon deset dana šest do devet posto kontakata može razboljeti, poručio je Beroš u razgovoru za Dnevnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. listopad 2020 10:07