MINISTAR U ZADRU

Beroš objasnio zašto Đoković nije bio testiran prije Zadra: ‘To je bio opravdan ekonomski razlog‘

To više nije preporuka nego zadatak i obaveza. Zna se kako se može i mora organizirati neka aktivnost. Ovo je veliko upozorenje
Vili Beroš
 Damir Krajac/Cropix

Ministar zdravstva Vili Beroš u Zadru se obratio novinarima nakon žarišta zaraze koronavirusom na teniskom turniru 'Adria Tour'.

- Sretan sam što se epidemiološka služba brzo organizirala, stvoreni su timovi koji su brzo postupali, napravili izvide. Do sada je 47 ljudi u samoizolaciji, bilo je više od 600 poziva zabrinutih građana. Hvala i bolničkom stožeru na brzoj organizaciji rada i svim mjerama. Zabranili su posjete, aktivirali Covid kapacitete od ranije, obvezali su sve zdravstvene i nezdravstvene djelatnike na nošenje maski. Dogodilo se to što se dogodilo. To je dokaz da situacija još nije pri kraju. Moramo i dalje biti odgovorni i oprezni, zaključuje Beroš i ističe da je virus još uvijek oko nas, a ima ga i u susjednim zemljama pa je moguće da se tako unese u Hrvatsku. Beroš podsjeća na osnovna epidemiološka pravila.

- Održavajući distancu, izbjegavajući fizički kontakt i održavajući higijenu sprečavamo širenje zaraze. To u ovom slučaju nije napravljeno. Pozivam sve organizatore ovakvih zbivanja da se striktno pridržavaju preporučenih mjera. To više nije preporuka nego zadatak i obaveza. Zna se kako se može i mora organizirati neka aktivnost. Ovo je veliko upozorenje svima nama, rekao je ministar.

Kada je riječ o tenisačima koji su došli u Zadar na turnir i činjenici da prije toga nisu testirani, Beroš kaže da testiranje prema današnjim propisima nije potrebno ako netko nema simptome.

- Građani Srbije koji dolaze u RH ne moraju nužno biti testirani, oni mogu doći uz opravdani ekonomski razlog. Ako nisu bolesni, rutinski se ne testiraju.

Dodaje da represija nije rješenje, već prevencija.

- Ono što svi možemo je poštivati mjere pa ćemo izbjeći mogućnost širenja virusa, kaže Beroš.

Osvrnuo se i na današnje testiranje na koronavirus premijera Andreja Plenkovića, koji je nakratko bio u kontaktu s nekima od sudionika turnira.

- Premijer Plenković je bio u Zadru, ali definicija bliskog kontakta u njegovom slučaju nije ostvarena. Mi smo preuzeli definiciju europskog centra za sprečavanje bolesti, a koja uključuje na otvorenom kontakt licem u lice duži od 15 minuta na udaljenosti manjoj od 2 metra. U zatvorenom je to duže od 15 minuta ili direktan kontakt. Sve okolnosti koje je premijer provodio u Zadru ne uključuju to. Prema njemu nije izrečena nikakva epidemiološka mjera ali se on odlučio iz prevencije testirati.

Beroš ističe da bi iz situacije u Zadru svi organizatori sličnih manifestacija trebali učiti, te biti svjesni svoje odgovornosti.

- Moramo biti dosljedni. Ako je potrebna fizička distanca, onda ne možemo sjediti stolac do stolca, to je vrlo jasno i jednostavno.

Ovakva žarišta nisu iznenađujuća, kaže Beroš.

- Ovo što se dogodilo je realnost novog normalnog. Nije neočekivano, a naš zdravstveni sustav je spreman. Imamo niz mogućih odgovora. Epidemiološka situacija nije takva da bi zahtijevala bilo kakve dodatne mjere. Jučer je učinjeno 20 testiranja od čega su 3 pozitivna, i danas će u 3 navrata biti vršena testiranja. Sva od jutra su negativna. Idući nalazi stižu oko 15 sati, a onda i oko 19 sati, najavio je Beroš.

Sadašnje mjere na granicama su, kaže Beroš, jasno propisane. Situacija je i dalje dobra, no ako se bude pogoršavala i ako se detektira više inficiranih iz određenih područja, poduzet će se potrebne mjere.

Beroš ne smatra ni da će u Zadru doći do pogoršavanja epidemiološke situacije.

- Što će biti u idućim danima ne znam ali ako budemo pametni i odgovorni, širenja virusa sigurno neće biti. Ne vidim razloga za prekidanje aktivnosti, ali sve ostaje otvoreno. Moramo iz dana u dan pratiti situaciju. Ako se ona pogorša, odgovorit ćemo mjerama i postupcima.

Kada je riječ o zabrinutim građanima, Beroš poručuje da ne moraju brinuti.

- Možda se pojavi još određeni broj novih, ali to neće biti zabrinjavajuće ni neočekivano. Smatram da je sve pod nadzorom, ali opreza nikada dosta. Oprez je majka mudrosti bio dosad, tako neka bude i ubuduće, poručio je Beroš i dodao da zabrana putovanja nije rješenje, a situacija nije takva ni da bi se preporučilo da djeca ne idu u školu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:35