NAJNOVIJI PODACI

Beroš objavio na Vladi: Imamo 1710 novih slučajeva, udio hospitaliziranih na respiratoru nikad nije bio veći

Broj oboljelih koji se liječe u bolnicama blago oscilira, no najveće opterećenje je na KBC Split, rekao je ministar
Vili Beroš
 Ranko Suvar/Cropix

Ministar zdravstva Vili Beroš u četvrtak je na sjednici Vlade rekao da je u Hrvatskoj u posljednja 24 sata zabilježeno 1710 novih slučajeva zaraze koronavirusom te je udio novozaraženih u broju testiranih 17,68 posto.

Na bolničkom liječenju je 745 osoba, a na respiratoru 99 pacijenata, izvijestio je Beroš istaknuvši kako kontinuirano raste broj pacijenata čije stanje zahtijeva liječenje na odjelima intenzivne skrbi.

Upozorio je i da udio hospitaliziranih na respiratoru nikada nije bio veći i proteklih dana dosegnuo je 14 posto.

Visokozarazni delta soj virusa dovodi do povećanog broja hospitalizacija i većeg broja ljudi koji će razviti ozbiljnu kliničku sliku, rekao je ministar.

Govoreći o bolničkom sustavu, rekao je da on i dalje pruža učinkovitu zaštitu oboljelima od covida i ostalima kojima je potrebna bolnička skrb.

Broj oboljelih koji se liječe od covida u bolnicama blago oscilira, ali i dalje je najveće opterećenje u KBC-u Split.

Patronažne sestre su tijekom proteklog tjedna kontaktirale više od 5000 necijepljenih starijih osoba, 1197 kontaktiranih odlučilo se na cijepljenje, no 76 posto kontaktiranih bez zdravstveno utemeljenog razloga odbilo je cijepljenje, a time i svoju zaštitu, rekao je Beroš te ponovno uputio apel starijima da se cijepe i odaberu zdravlje.

Zaključno s jučerašnjim danom, u Hrvatskoj je utrošena 3.419.381 doza cjepiva, cijepljeno je 53,59 posto odraslog stanovništva, a za 50,24 posto odraslog stanovništva cijepljenje je završeno.

Beroš kaže i da se smanjuje udio necijepljenih među zaposlenima u zdravstvenom sektoru. Na dan 28. rujna ukupno je bilo cijepljeno njih gotovo 70 posto, a najviše je cijepljenih među liječnicima - gotovo 86 posto.

Osvrnuo se i na uvođenje covid-potvrda od 4. listopada i poručio da je to sredstvo prema ostvarenju zaštite zdravlja pacijenata i djelatnika.

"Cijepljenje je garancija silazne putanje epidemiološke krivulje i povratka normalnom životu", poručio je Beroš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2022 22:13