SJEDNICA VLADE

Beroš objavio: Uvode se kazne od 30.000 do 50.000 kuna zbog covid-potvrda!

Na dnevnom redu današnje sjednice Vlade je prijedlog izmjena i dopuna Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti

Vili Beroš

 Davor Pongracic/Cropix

13:25 - Potpredsjednik Vlade Davor Božinović kazao je da je doneseno sedam novih odluka na nacionalnoj razini.

Vlada je potom izglasala izmjenu Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

Beroš je kazao da se njime određuju odgovore osobe za provedbu covid potvrda. Kazao je da se dopunjuju ovlasti Državnog inspektorata i da je kazna od 30.000 do 50.000 kuna za oni koji mjere ne provode.

- Novčanom kaznom u iznosu od 30.000,00 do 50.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj odgovorna osoba koja ne osigura provedbu posebne sigurnosne mjere obveze predočenja dokaza o testiranju, cijepljenju ili preboljenju zarazne bolesti radi ulaska u određene prostore - stoji u prijedlogu izmjene Zakona o zaštoti pučanstva od zaraznih bolesti, prenosi tportal.


13:05 - Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da imamo 26,5 posto pad broja zaraženih u odnosu na prije dva tjedna. Kazao je i da pada broj hospitaliziranih. U zadnja 24 sata na respiratore je stavljeno 30 pacijenata od toga 24 nisu bila cijepljena.

Kazao je da se soj omikron smatra potencijlno opasnijim od delte i da je cijepljenje efikasno i protiv te varijante virusa.

Dodao je da je u kapacitet covid bolničkih kreveta narastao s 2253 na 2580 kreveta što su, kaže, dostatni kapaciteti.

Beroš je istaknuo da je uvođenjem covid potvrda spiječena zaraza populacije veličine Samobora.


12:41 - Premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade koja je danas kasnila nešto više od pola sata, u uvodnoj riječi osvrnuo se na epidemiju i borbu protiv covida te se zahvalio medicinskim djelatnicima.

- Nažalost pandemija ne jenjava i broj preminulih je premašio 11.000. To je ogroman broj - kazao je i izrazio sućut obiteljima.

- U proteklih tjedan dana 70 posto nije bilo cijepljeno. Oni cijepljeni su imali teško zdravstveno stanje. Poruka da se treba cijepiti je najsnažnija koju možemo poslati. Prošli smo 64,5 posto cijepljenih prvom dozom. Svi koji su u situaciji da prime booster dozu neka to učine. Važno je da se svi zaštitimo cjepivom.

Potom se osvrnuo na proračun.

- Imali smo intenzivnu raspravu o prijedlogu proračuna. Dobro je osvrnuti se na podatke o rastu BDP-a. Prvih devet mjeseci smo na 10,7 posto, procjena Vlade je i dalje ista, očekujemo rast od najmanje devet posto - istaknuo je pa se referirao na prošlotjedni posjet poljskog premijera i predsjednika Macrona.

- Potpisan je ugovor o nabavi aviona, krenula je dinamika plaćanja. Za ‘21. je već isplaćeno i planirano u proračunu za ‘22. U sljedeće dvije godine učinit ćemo sve da dolazak aviona i korištenje bude na maksimalnoj razini. U pogledu vlastite sigurnosti Hrvatska je napravila ogroman iskorak - istaknuo je premijer.

Potom se još jednom osvrnuo na strašan zločin u Splitu i zaključio kako zaslužuje najoštriju osudu i kaznu.

- Dosad smo u našoj politici o zaštiti i sprečavanju nasilja nad ženama postrožili zakone, nažalost nemamo preventivni mehanizam koji može spriječiti kretene da rade najteža kaznena djela. Mi smo s naše strane napravili ogromne iskorake, nastojat ćemo svesti ovakve situacije u našem društvu na što manji broj.


Na dnevnom redu današnje sjednice Vlade koja počinje u 12 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici naći će se prijedlog izmjena i dopuna Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, kao i informacija o aktualnom stanju vezanom za koronavirus u Republici Hrvatskoj.

Izmjene zakona vezane su uz sankcioniranje čelnika lokalne i državne vlasti koji ne provode režim COVID-potvrda. Danas bi se trebale donijeti na Vladi, a nakon toga idu na izglasavanje u Sabor. Predviđene su kazne od 30 do 50 tisuća kuna za one koji krše mjere.

Također, iznijet će se informacije vezane uz potres i obnovu. Vlada će donijeti i dvije odluke o programima potpore zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih pandemijom covid-19 i to za sektor peradarstva te za primarne poljoprivredne proizvođače u stočarstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:50