MINISTAR ZDRAVSTVA

Beroš: ‘Održavanje fizičkog razmaka je najvažnije. Ako to nije moguće, onda je važna maska‘

‘Naravno da nije uvijek moguće održati distancu i u tim je slučajevima maska vrlo važan element‘, kazao je ministar
Vili Beroš
 Robert Anic/Pool/Pixsell/Cropix

U Dnevniku Nove TV gostovao je ministar zdravstva Vili Beroš te je kazao da je stigao nalaz inspekcije resornog Ministarstva o ilegalnom domu za starije u Legradu gdje su novim koronavirusom zaražena 24 štićenika i troje zaposlenika. Vlasnik nije imao dozvolu za rad i protiv njega će najvjerojatnije biti podnesena kaznena prijava. U domu je ukupno bilo 36 štićenika.

S druge strane, zbog smrti pacijenta na hemodijalizi u Županijskoj bolnici Čakovec, ministar Beroš nije javnosti iznio što se zapravo dogodilo. Toksikološki nalaz se čeka, ali i informacija koliko je osoba odgovorno i zašto je došlo do zamjene sredstava zbog čega je pacijent na kraju i umro. Naime, pacijent je bio pod sumnjom zaraze koronavirusom, pa je sestra koja je bila uz njega morala biti u zaštitnom odijelu.

- U tijeku je i rad Povjerenstva za unutrašnji nadzor u županijskoj bolnici. U tijeku su i izvidi zdravstvene inspekcije. Ovaj slučaj nije jednostavan, kazao je Beroš te dodao da je on zadužen za praćenje zdravstvene situacije, a ovo je pitanje za druga područja.

Što se tiče obveznog nošenja zaštitnih maski u zatvorenom, Beroš je kazao da se još nije razgovaralo sankcioniranju onih koji se toga ne pridržavaju.

- Ono što je važno jest ukazivati na važnost nošenja zaštitnih maski. Naime, održavanje fizičkog razmaka jedan je od najvažnijih načina sprečavanja širenja bolesti. Naravno da nije uvijek moguće održati distancu i u tim je slučajevima maska vrlo važan element. Možemo reći da ovih dana nošenje maske postaje gesta s porukom - čuvanje je vlastita odgovornost, rekao je ministar za Dnevnik Nove TV.

Kaže da 'nitko na ovom svijetu nema resurse' da bi kontrolirao nose li svi ljudi maske. - Sve je na odgovornosti. Moramo znati da nošenjem maske štitimo druge, poručuje Beroš.

Ministar je otkrio da je ponovno otvoreno rodilište u Petrovoj ulici u Zagrebu nakon što je privremeno bilo zatvoreno jer je otkriveno da je jedan liječnik zaražen koronavirusom te je njegovih 15 kolega završilo u samoizolaciji.

Beroš kaže da, ako se svi budu pridržavali mjera, funkcioniranje zdravstvenog sustava nije upitno tijekom epidemije.

- Međutim, treba ponovno naglasiti da je sve ono što se radi na ulazu u zdravstvene ustanove od velike važnosti za čuvanje zdravlja pacijenata, ali i zdravstvenih djelatnika. Sve te procedure su stvarno nužne i to će najbolje doći na vidjelo tijekom jeseni kad će vjerojatno širenje virusa biti učestalije, objašnjava ministar.

Kada je riječ o problemu prekovremenih sati koji nisu isplaćeni liječnicima, Beroš je otkrio da su održana dva sastanka s Ministarstvom financija kako bi se definirao način otplate svih dosad neisplaćenih prekovremenih onim liječnicima koji podižu tužbe. Vjerojatno će biti plaćeni obročno.

Vili Beroš je istaknuo i da korištenje e-Uputnica zasad funkcionira vrlo dobro. - Oko 8200 naručivanja e-Uputnica dnevno je nešto što stvarno obećava, rekao je ministar zdravstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:14