RJEŠENJE MINISTRA

Beroš: ‘Onkološkim bolesnicima kojima nije stigla terapija lijek će se nabaviti direktno‘

Veledrogerije do daljnjega neće dostavljati lijekove bolnicama jer je dug narastao na 6,5 milijardi kn, a Vlada im nudi samo 900 mil.
Vili Beroš
 Srdjan Vrancic/CROPIX

Nakon što je Jutarnji list u četvrtak objavio da je onkološkoj bolesnici Milki Car-Prijić, profesorici s Odsjeka za germanistiku na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, javljeno da neće dobiti pametni lijek po koji u Kliniku u Petrovoj odlazi jednom mjesečno jer veledrogerije zbog dugova bolnicama ne dostavljaju lijekove, doznalo se da ona nije jedina koja se našla u toj situaciji. Naime, i iz KBC-a Sestre milosrdnice potvrdili su da imaju probleme s određenim lijekovima te da su za dvoje oboljelih bili prisiljeni odgoditi terapiju, a da će ju odgoditi za još petero bolesnika koji su na nju bili naručeni.

Svi oni će, uključujući i Car-Prijić, biti pozvani čim se uspostavi isporuka lijekova bolnici, uvjeravaju iz zdravstvenih ustanova, iako ne znaju kad će to biti. Iz KBC-a Zagreb, gdje se Car-Prijić liječi, rečeno je da će lijek stići sljedeći tjedan te da neće biti posljedica za zdravlje.

Višegodišnji problem

Problemi neisporuke lijekova zbog dugova koji se gomilaju godinama rezultirali su prestankom isporuke Medike i Oktal Pharme, a posljedice na svojoj koži osjećaju najosjetljiviji - pacijenti. Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je kako su pronašli rješenje, koje je, doduše, kratkoročno, a to je direktno plaćanje, kako onkološki pacijenti ne bi ostajali bez životno važnih lijekova.

- Svjesni smo situacije. Nakon dogovora od srijede, iako sredstva od 900 milijuna kuna nisu isplaćena, mislim da će biti danas, postoje naznake problema s isporukom. Od ravnatelja dobivamo obavijesti o problematici isporuke lijekova za najteže bolesnike. Tražili smo koncept koji bi bio zadovoljavajući i koji ću kao ministar podržati. Rješenje je direktno plaćanje potrebnih lijekova onkološkim pacijentima kako bi se omogućilo nesmetano dobivanje terapija cesijom. To će biti modalitet isporuke lijekova najpotrebitijim bolesnicima, razgovori su u tijeku s HZZO-om i veledrogerijama. Kao ministar, mislim da je to dobra opcija, ali sam siguran da to mora biti privremena opcija plaćanja lijekova - rekao je Beroš i dodao da je riječ o problemu koji postoji desetljećima te da je vrijeme da se sustavno riješi.

Naravno, postavilo se pitanje što će biti s ostalima, a ministar je rekao da bi za dva ili tri tjedna moglo nedostajati lijekova za onkološke i najteže bolesnike te da su počeli tražiti rješenja za tu problematiku, a to je dostava i dostupnost lijekova za njih.

Ministarstvo financija

- Zato smo direktnim načinom financiranja riješili te lijekove. Za ostalo mislim da će se naći rješenja daljnjim razgovorima - kaže resorni ministar.

Što se tiče ponuđenih 900 milijuna kuna, dio će ići ljekarnama, a dio bolnicama. No razgovori nisu završeni te se nastavljaju u utorak.

- Zajedno moramo gledati kompleksnost ove situacije, što i radimo. U okviru proračunskih sredstava Ministarstvo zdravstva nema mogućnosti, pa je uključeno i Ministarstvo financija. Vjerujem da će se pronaći način za rješavanje ove problematike - zaključio je Beroš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:07